Jacht op Olympische ranking begint in WTS Yokohama

YOKOHAMA (JAP) - Met nog ruim twee jaar te gaan tot de Spelen van Rio de Janeiro, begint voor de beste triatleten van de wereld dit weekend al de strijd om Olympische tickets. De derde ronde van de World Triathlon Series markeert het begin van de kwalificatieperiode, waarin het vergaren van rankingpunten voor zowel landen als atleten van groot belang is. Marco van der Stel, Rachel Klamer en Sarissa de Vries zijn erbij in Japan. Maaike Caelers is geblesseerd en neemt niet deel.

Plekken veilig stellen voor je land is het eerste wat ‘s werelds beste triatleten te doen staat in het traject richting OS 2016. Voor Nederland is een goede start belangrijk. Bondscoach Eric van der Linden: “we sluiten in Yokohama een traject van vier en een halve maand af, waarin we overwinterd hebben in Nieuw-Zeeland en Australië. Onze kansen inschattend, denk ik dat we moeten proberen om op de fiets het verschil te maken. Zowel bij de mannen als de vrouwen zien we vaak een kopgroep ontstaan. Onze atleten hebben het niveau om daar na het zwemmen in te zitten, zodat ze goed voorin aan het looponderdeel kunnen beginnen. Dan heb je zicht op een topklassering.” Soms moet het ook mee zitten: “Onze beide vrouwen hadden in hun laatste WTS-wedstrijd een lekke band. We beginnen nu hopelijk met een beetje geluk.”

Geluk zullen de Nederlandse atleten nodig hebben, want de concurrentie in de World Triathlon Series is moordend. Het WK, gehouden over acht races, ziet telkens grote namen aan de start. Bij de mannen zullen de broers Jonathan en Alistair Brownlee het opnemen tegen regerend wereldkampioen Javier Gomez (ESP), die de voorgaande twee races in de WTS won en het WK-klassement aanvoert, voor Jonathan Brownlee. In het vrouwenveld is de Britse Jodie Stimpson dit jaar nog ongeslagen in WTS-verband. De wereldtop is ook hier aanwezig, want Gwen Jorgensen (USA) en Emma Moffatt (AUS) eindigden in 2013 nog voor Stimpson in Yokohama. Maaike Caelers moet voorlopig vanaf de zijlijn toekijken. Caelers heeft een enkelblessure opgelopen en is naar verwachting zes weken uitgeschakeld.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.