Bas Diederen vierde in Ironman South Africa

NELSON MANDELA BAY (RSA) - Zijn derde plaats in de Ironman South Africa van vorig jaar heeft Bas Diederen dit jaar niet kunnen verbeteren. De Limburger eindigde net naast het podium op een ondankbare vierde plaats. Tot en met het lopen verliep de wedstrijd geheel naar wens. Diederen kwam kort achter Faris Al-Sultan op de fiets te zitten en hield zich op de 180 kilometer uitstekend staande tussen de gevestigde orde. In de slotfase wist Nils Frommhold weg te komen uit de groep en met twee minuten voorsprong aan de marathon te beginnen. Die 42 kilometer legde hij bovendien als snelste af. De Duitser debuteerde twee jaar terug met winst op de Ironman Arizona nadat hij voor Duitsland buiten de Olympische ploeg viel. Zes minuten na Frommhold volgde de revelatie van de wedstrijd - de Zuid-Afrikaan Kyle Buckingham die pas toe was aan zijn eerste hele triathlon als professional. Al-Sultan handhaafde zich op de derde plaats. Diederen stapte weliswaar met de achtervolgende groep van de fiets, maar had een zware marathon. De van Diederen vermaarde gorilla-shuffle waarmee hij de ene na de andere tegenstander oprolt tijdens marathons kwam dit keer niet uit de verf. “Ik had een zware dag, miste de kracht waar ik tevoren op gehoopt had. Mijn felicitaties gaan uit naar de mannen, die me voorgebleven zijn”, aldus Diederen, die voor de vijfde keer in de top-vijf van een Ironman eindigde.

Team4Talent-ploeggenoot Edo van der Meer had een slechte dag. Na uitstekend te hebben gezwommen, kreeg Van der Meer al bij het uitrijden van de wisselzone een lekke band en een kapotte powermeter. Honderdveertig kilometer verder was het kaarsje op. “Leeg, misselijk en kramp. Geen idee hoe het kwam.” baalde de triatleet die het seizoen in januari uitstekend begon met winst op de Israman.

Beste vrouw was verrassend de Zwitserse Simone Brandli, twee jaar terug nog tweede. Het was de eerste winst voor Brandli die de Britse triatletes Lucy Gossage en Jodie Swallow in een spannende finale klop gaf.

UITSLAGEN 
IRONMAN PORT ELIZABETH (RSA)
MANNEN ------------------------------
 1 Nils Frommhold    GER 8:26:07
 2 Kyle Buckingham    RSA 8:32:39
 3 Faris Al-Sultan    GER 8:33:19
 4 Bas Diederen        8:37:25
 5 Matt Trautman     RSA 8:48:25
 6 Darby Thomas     FIN 8:55:21
 7 Marek Jaskolka    GER 9:00:15
 8 Miquel Blanchart   ESP 9:04:09
 9 Michael Davidson   RSA 9:13:42
10 Karol Dzalaj     SLO 9:21:53
VROUWEN -----------------------------
 1 Simone Brandli    SUI 9:31:54
 2 Lucy Gossage     GBR 9:33:07
 3 Jodie Swallow     GBR 9:33:59
 4 Jessie Donavan    USA 9:49:44
 5 Astrid Ganzow     GER 10:00:55
 6 Katja Konschak    GER 10:15:12
 7 Annah Watkinson    RSA 10:25:11
 8 Kelly van der Toorn  RSA 10:34:42
 9 Frankie Sanjana    GBR 10:45:41
10 Karina Ottosen    DEN 10:48:39
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.