Zone3 Aspire

Het Engelse merk Zone3 timmert behoorlijk aan de weg en is inmiddels wereldwijd verkrijgbaar. Het door voormalig pro-triatleet James Lock gestarte merk heeft een stormachtige groei doorgemaakt. De Brit heeft sinds de start met het merk een duidelijke visie gehad en die bestaat uit het aanbieden van wetsuits met een ijzersterke prijs/kwaliteit verhouding. Een jaar geleden hebben wij Zone3 Vision uitgebreid kunnen testen  en nu is het de beurt aan de Zone3 Aspire.

De Zone3 Aspire is in de Zone3 collectie het model boven de Vision en naar mijn mening het meest bijzondere. Het wetsuit is in voorgaande jaren al door verschillende bladen en online triathlon websites beoordeeld als extreem goed in zijn prijsklasse. Het Engelse toonaangevende blad 220 Triathlon heeft de Aspire twee jaar geleden een 10 uit 10 score gegeven. Een score die daarna door geen enkel ander wetsuit is geëvenaard en misschien wel een klein beetje Brits chauvinisme bevat. De 2014 uitvoering heeft weer een paar uitstekende upgrades gekregen waardoor het pak nog verder is verbeterd zonder dat de prijs is gestegen.

zone3_men_s_aspire_wetsuit_2_

En ook wij komen tot de conclusie dat dit model zonder problemen de vergelijking kan halen met wetsuits van andere merken die € 150 tot € 200 duurder zijn. De Aspire maakt gebruik top-end materialen zoals het SCS Yamato neopreen dat een zeer grote flexibiliteit geeft. Het neopreen is voorzien van de zogenaamde Nano coating die het materiaal in het water extreem weinig weerstand geeft, dus sneller is, maar ook bij het uittrekken van het pak ervoor zorgt dat de verschillende lagen neopreen makkelijk langs elkaar glijden en de kans op beschadigen tijdens dit altijd weer haastige klusje minimaliseert. De voorzijde van de borst tot en met de bovenbenen is van 5 mm dikte. De overige delen van het pak verschillen van dikte om strategisch precies de elasticiteit te hebben waar je die verwacht zoals rondom de schouders en armen en op andere plaatsen weer juist wat meer sterkte. Alle naden zijn goed afgewerkt en op de kritieke punten extra verstevigd. Extra comfortabel is de lagere nek lijn. Er zijn wetsuits waarbij je het gevoel hebt dat je voorzichtig gestikt wordt wanneer je die aanhebt en de Aspire heeft dat gevoel in het geheel niet.

Maar hoe zwemt het pak? Zeer soepel in de schouders, de armbeweging gaat heel erg makkelijk en blijft ook makkelijk aanvoelen naarmate de afstand vordert. De balans van het drijfvermogen is prima en alleen de atleten met van nature de beste waterligging zullen waarschijnlijk teveel drijfvermogen in de benen ervaren. Maar voor de gemiddelde recreatieve atleet die niet is voorzien van soepel bewegende benen, maar waar de benen eerder als twee zinkende aanhangsels worden ervaren is het drijfvermogen uitstekend. Opvallend is dat er relatief weinig water door de rits naar binnen loopt en je daardoor goed warm blijft.

zone3_women_s_aspire_wetsuit_1_

De prominent aanwezige rode Speed Cuffs (lila in de damesuitvoering) op de polsen en enkels werken bijzonder goed. Deze Speed Cuffs zijn voorzien van een extra gladde laag die wanneer nat super makkelijk uittrekt en geen weerstand bieden. Alles bij elkaar is de Zone3 Aspire gewoon een wetsuit wat in deze prijsklasse met een prijs van € 350 geen gelijke kent. Probleemloos vergeleken kan worden met wetsuits die aanzienlijk hoger in prijs zijn, mits natuurlijk het wetsuit goed bij je postuur past. Want een wetsuit valt of staat met een goede pasvorm, maar de Aspire is verkrijgbaar in een enorm brede range aan verschillende maten  en natuurlijk in specifieke dames- en herenmaten.

De 2014 Zone3 Aspire is in Nederland voorlopig alleen verkrijgbaar via de Triathlon226 webshop en bij Tri-Run in Hilversum.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

Één reactie

  1. Victor - 30 maart 2014:

    Recentie klopt helemaal. Pak vandaag getest bij Tri-Run Wetsuit testdag. Nu wachten tot het pak in de brievenbus valt.