Sweere en Hoogeboom pakken ‘winter’triathlontitels

Erik-Jan Spijkerman en Bart van Haren - WT Twente (foto Albert Esschedal)ENSCHEDE – Vorig jaar viel de vijfde wintertriathlon Twente op de koudste 23e maart in honderd jaar. Vandaag was de zesde editie van dezelfde wedstrijd met zo’n twintig graden één van de warmste wintertriathlons ooit gehouden op Nederlandse bodem. Mogelijk blijft het ‘record’ nog in handen van de laatste wintertriathlon van Utrecht, inmiddels zo ongeveer twintig jaar geleden. Deze wedstrijd kende ook fraaie zomerse temperaturen rond en boven de twintig graden en een onder de schaatsers wegsmeltende ijsvloer. Teun Sweere en Roos Hoogeboom werden er niet warm of koud van. Zij verdedigden met succes hun nationale titels, die ze aan het begin van dit ‘winterseizoen’ hadden veroverd op de baan in Assen.

Samen met Erik-Jan Spijkerman en Martin Veenhuizen keerde Westbrabander Sweere als eerste terug bij zijn fiets. Op dat onderdeel reed hij weg bij deze concurrenten. Alleen wielrenner Bart van Haaren poetste een groot deel van zijn achterstand weg. De oud-winnaar van de Friesche Wouden Wielerklassieker kwam met een achterstand van een halve minuut op Sweere van de fiets. Marathonschaatser Ramon Mensink, winnaar van de Plansee-toertocht over 200 kilometer, werkte zich als derde in zijn schaatsen en had daarmee uitzicht op een podiumplaats. Toch bleef oud-kampioen Erik-Jan Spijkerman hem op de ijsbaan Twente nog voor. Van Haaren en Sweere gingen echter ook op het ijs te hard voor de concurrentie. B-schaatser Sweere, die in de Westbrabantse stratenlopen met de beste atleten mee kan, stond voor het vijfde jaar op rij op het podium.

Bij de vrouwen kwam Eline Lute het snelst uit de startblokken. Op de fiets en schaats stelde titelverdedigster Roos Hoogeboom orde op zaken. De Friese veterane Geke Venema wisselde stuivertje met Eline Lute, die vorig jaar in Assen nog het zilver wegkaapte.

Op de sprint-afstand waren Robert Beute en Pien Keulstra de snelsten. Bij het NK voor de junioren (op diezelfde afstand) gingen de titels naar Jerrie Suyker en Arianna Pruisscher. Voor Suyker was zijn eindtijd zelfs goed voor een tweede plaats achter Beute.

UITSLAGEN 
WINTERTRIATHLON ENSCHEDE
(10L - 50F - 20S)
MANNEN -----------------------------
 1 Teun Sweere      2:26:55	 
 2 Bart van Haare    2:28:53	 
 3 Erik-Jan Spijkerman  2:29:35	 
 4 Ramon Mensink     2:30:53	 
 5 Jeroen Lute      2:31:31	 
 6 Edwin Ophof      2:31:33 M50
 7 Martin Veenhuizen   2:33:32 M40 
 8 Richard Kramer    2:35:31 M40
 9 Tiedo Tinga      2:36:10 M40 
10 Kor Broers      2:36:11 M40	 
VROUWEN ----------------------------
 1 Roos Hoogeboom    2:43:33
 2 Geke Venema      2.29:43 V45	 
 3 Eline Lute      2:50:25	 
 4 Carin Ceelaert    2:53:19	 
 5 Marlies Groenewold  3:01:20
 6 Annelies Vrancke   3:03:02 V40	 
 7 Grietje Hoogerkamp  3:05:07 V40
 8 Brigitte Tuinzaad   3:19:34 V40
 9 Elisabeth vd Steeg  3:25:40	 
10 Willeke Koers     3:26:42	
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Wintertriathlon Twente

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.