Newton Running 2014

De nieuwe Newton Running schoenen zijn nu ook in Europa op de markt gekomen. Werden ze 2 weken geleden al op verschillende Launch Parties in de US geïntroduceerd nu zijn ze ook hier verkrijgbaar. En terecht dat er wat meer tamtam omheen wordt gemaakt dan normaal bij de introductie van een nieuwe collectie want de schoenen hebben een aantal verrassende aanpassingen ondergaan.

newton running 5 lugsTot op heden waren de performance modellen van Newton uitgerust met 4 lugs onder de voorvoet, Newton’s speciale Action/Reaction technologie. De in het najaar van 2013 geïntroduceerde Newton Energy werd al uitgerust met een extra vijfde lug en nu zijn dus ook voor 2014 alle performance modellen uitgerust met de vijfde lug. Terugkijkend vraag ik mezelf af waarom men bij Newton ooit tot de conclusie is gekomen om er in eerste instantie vier in plaats van vijf te plaatsen. De keuze voor vijf lugs ligt namelijk meer voor de hand dan vier, want we hebben immers vijf middenvoetsbeentjes dus waarom dan eerst vier? Ik vrees dat ik het antwoord op die vraag nooit te weten kom.

newton mens gravity 2014

Wat direct opvalt is dat de extra lug de schoenen meer stabiliteit onder de voorvoet geeft. Waar sommigen nog wel eens een Newton wat instabiel of wiebelig vonden aanvoelen, zal dat nu niet meer het geval zijn. Ook lijken de nieuwe lugs net iets minder prominent aanwezig te zijn zonder dat ze het speciale gevoel van extra demping en reactiviteit kwijt zijn. Integendeel zelfs, ik loop al een paar maanden te sukkelen met een Morton’s neuroom, maar op de nieuwe Newtons heb ik daar geen last van en bij de ‘oude’ vier-lugs uitvoering drukt er juist precies een lug op dat pijnlijke punt onder de voorvoet. Bij de modellen met vier lugs waren de lugs voorzien van een profielloos design. Dat wilde op nat wegdek soms nog wel eens wat glad en glibberig aanvoelen. De nieuwe vijf lugs zijn voorzien van een licht profiel. Iets waar ik erg content mee was totdat ik vanmorgen in een moment van onoplettendheid in de bruine boodschap van een, gezien het formaat, waarschijnlijk Deense Dog belandde. Toen was ik iets minder happy met het profiel, de extra grip bleek ook hier erg goed te werken en de vijf lugs zaten goed gevuld.

newton wmn gravity 2014

Ook de rest van zool heeft wat kleine technische aanpassingen ondergaan. De Newton Motus en de Distance S hebben iets meer ‘vulling’ aan de mediale zijde van de zool dan de Gravity en de Distance dat hebben omdat deze modellen technisch gezien voor lopers met een lichte pronatie zijn ontwikkeld. Nu zijn het geen anti-pronatieschoenen zoals we die in de categorie ‘haklanding’ schoenen kennen met een echte hardere binnenzijde, maar volgens Newton zou de aanpassing in de zool voor die groep lopers net een tikkeltje meer stabiliteit moeten geven. Nu heb ik zelf altijd alle performance modellen dus de Gravity, de Motus, de Distance en de Distance S door elkaar gedragen en geblinddoekt zou ik niet kunnen voelen welk model ik aan zou hebben en dat gevoel heb ik nog steeds. Op alle vier de modellen kan ik probleemloos lopen. Dat wordt dus kleurtjes met de rest van de outfit matchen.

Bij de Motus zit er iets meer slijtrubber op de hak ten opzichte van de Gravity, maar je zou bijna gewoon op kleur kunnen kiezen en ook als je volledig neutraal loopt zal je prima uit de voeten kunnen op een Motus of een Distance S. Wat verder direct opvalt is dat de tussenzolen ook in hun geheel allemaal iets meer demping hebben zonder nou meteen te zacht aan te voelen. Dat gaat de schoenen voor een breder publiek toegankelijk maken. In het verleden waren de schoenen soms wel heel erg actief en voelde de schoenen soms wat hard aan. Newton lijkt met de nieuwe schoenen de trend van andere merken te volgen. Zeker in de US is het minimalistische schoeisel zoals de Vibram Five Fingers terrein aan het verliezen en zakt de verkoop van dergelijke bijna dempingsloze schoenen enorm in. Wat wel blijft is zoals Newton en vele andere merken inmiddels ook hebben zijn de schoenen met de vlakkere zolen om de midvoet landing te bevorderen, maar met wat meer demping. Newton volgt deze lijn ook met de performance modellen.

newton distance s close upWanneer we naar het bovenwerk kijken zien we ook verschillen tussen de Motus / Distance S en de Gravity / Distance. De eerste twee hebben wat meer zadels rondom de midvoet en ook van steviger materiaal dan dat bij de Gravity / Distance het geval is. Bij de laatste zit er op de positie wat meer mesh en bij de Motus / Distance S zit daar een wat steviger kunststof materiaal. De binnenzijde van de schoenen is ook aangepakt. De hiel is voorzien van een superzachte voering die zeker bij triatleten die met blote voeten lopen zal aanspreken. Ook de rest van het bovenwerk is zacht en extreem soepel. De voorvoet is breed zoals een goede Natural Running schoen hoort te hebben, maar voor lopers die echt een hele smalle voet hebben zal deze te breed zijn. Die kunnen beter uit de voeten met de Newton Energy.

De Motus en Gravity hebben nog steeds een heel to drop van 3 mm en de beide Distance modellen van 2 mm. Alle modellen zijn verkrijgbaar in een speciale dames- en herenleest en natuurlijk zoals men gewend is van Newton in felle kleuren.

Newton Running Nederland organiseert in samenwerking met Newton Running dealer van het eerste uur, Tri-Run in Hilversum, ook in Nederland de Newton 5th Lug Launch Party. Zaterdag 29 maart worden o.a. korte introductie clinics gegeven door Natural Running & Newton Running Coach Myckel Bodt van www.happy2run.com. Er kunnen gratis schoenen van Newton Running getest worden en er zijn speciale Newton Running acties. Klik hier om direct naar de FB pagina van Newton Running NL te gaan voor meer informatie.

newton32014

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

Één reactie

  1. bas - 20 maart 2014:

    Jeroen, je maakt een interessante opmerking over Morton’s neuroom. Hoe kom jij daar aan ? Is dat door Hoka Bondi B, waar je eerder recensie over schreef ? Nav die review heb ik ze ook aangeschaft (vanwege hardnekkige kuitklachten, waar het inderdaad beter mee gaat). Maar tijdens het hardlopen met Bondi’s krijg ik altijd wel een soort doof gevoel in de voorvoet. Het voorstadium van zo’n neuroom ?
    [reactie Jeroen] Bas, mijn Morton’s neuroom is veroorzaakt door het testen van een inlegzool in de fietsschoenen. Drie uur fietsen op een inlegzool waarbij de voorvoet van zeer hard non flexibel materiaal is bleek teveel voor mijn rechtervoet. Ik voelde onderweg wel wat druk en gevoeligheid, maar dacht dat het door de kou kwam. Totdat ik ik ze thuis uitdeed…..
    Het gevoel wat jij beschrijft lijkt eerder op een wat doorgezakte voorvoet waarbij de bloedtoevoer bij elke pas wordt ‘dichtgedrukt’ en je daardoor dat ‘dove’ gevoel in de voorvoet krijgt. Dat gevoel verdwijnt meestal geheel wanneer je de schoenen uit hebt en geeft nadien ook geen verdere klachten. Bij een Morton’s neuroom heb je continue last van een lokaal specifiek drukpunt onder de voorvoet en dat kan bij sommige schoenen of op blote voeten meer of minder aanwezig zijn, maar het is er eigenlijk altijd en met druk van bijv. de duim precies op te zoeken. Ik draag nu echter een paar dagen de nieuwe Newton’s in de winkel en heb dan eigenlijk voor het eerst in drie maanden niet of nauwelijks last met dagelijks werk. Maar als ik het punt op zoek kan ik het wel manipuleren.
    Wat ik je zou adviseren is om de Stinson te proberen. Die heeft een ander afwikkelpunt onder de voorvoet waardoor je bij deze schoen het probleem van de voorvoet zoals jij dat ervaart in de Bondi niet meer hebt.