Evert Scheltinga prolongeert nationale crossduathlontitel

GROESBEEK – Precies 650 dagen had Evert Scheltinga mogen genieten van zijn nationale titel crossduathlon. Na zondag heeft hij het rood-wit-blauw opnieuw een jaar om de schouders hangen. De triatleet uit Arnhem was veel te sterk voor de specialisten in het veld. Dat Scheltinga zo lang zijn titel kon behouden, kwam door de kalenderplanning. In Almere was het NK crossduathlon vorig jaar in maart. Groesbeek was opvolger, maar organiseert haar evenement steevast half december. De organiserende club Cerberus bestaat 25 jaar en de kroon op het werk was het in huis halen van het NK.

Op het crosscircuit van motorclub De Zeven Heuvelen beten de ruim 300 deelnemers zich stuk op de bulten, waar een motor overheen vliegt, maar een loper of mountainbiker het in de kuiten voelt. Scheltinga voelde ook wel wat, had vooraf twijfels ‘want het is toch wel een erg technisch parcours’, maar zijn twijfels waren onterecht. Samen met Juul van der Kruijs uit Weert vloog de Team4Talent-atleet over de hindernissen om de Limburger op het mountainbiken meteen uit de wielen te rijden. Terwijl Scheltinga gestaag aan zijn voorsprong bouwde, die zou uitgroeien tot anderhalve minuut, kwamen de sterke mountainbikers boven drijven. Het Nijmeegse duo Carlos Baltus en Hendrik Venema bijvoorbeeld. Zij reden zich snel de top drie binnen om daar niet meer uit te verdwijnen. Voor beiden was het de eerste keer dat ze op een NK in de top vijf mee streden. Achter de beide lokale favorieten kwamen de eerste veteranen Arie de Jong en oud Europees kampioen 250 cc motorraces Leon van der Heijden. Jarrich van Woersem, eerder dit jaar in Vlaardingen nationaal crosstriathlonkampioen, voerde de jonge lichting aan. Na het uitvallen van Van der Kruijs was Almeerder Van Woersem de beste bij de beloftes.

In de vrouwenrace was de overmacht van Linda van Vliet nog groter dan van Scheltinga. Na de eerste crossloop had de Nijmeegse al een halve minuut voorsprong op Riikka Vreeswijk-Kelja. De geboren Finse heeft sinds kort een Nederlands paspoort en mocht voor het eerst voor Nederland uitkomen. Bij het fietsen kwam de 17-jarige Lindy van Anrooij opzetten. De Bevelandse bekwaamt zich buiten het triathlonseizoen in de grote veldritten. Ze werd onder meer negentiende in de Wereldbekerwedstrijd in Valkenburg en de SP in Gieten. Van Anrooij etaleerde haar kwaliteiten in droog, maar fris Groesbeek ook op de mountainbike. Van Vliet nam echter steeds meer voorsprong, zodat ze op de afsluitende run onbedreigd naar de overwinning en haar eerste seniorentitel liep. Eerder dit seizoen was de Nijmeegse vooral in de age-groepers actief, nu mat ze zich met gemak met de ‘grote dames’. Vreeswijk-Kelja kwam terug tot zilver voor routinier Judy van den Berg en de jeugdige Van Anrooij.

Het volgende NK crossduathlon wordt in november volgend jaar gehouden in Pijnacker. Of Scheltinga in de tussentijd meer crossduathlons gaat doen, weet hij nog niet. “Het blijft een belangrijke discipline om erbij te doen. Maar de wegtriathlons zijn voor mij het belangrijkst. Ik heb nu een sprinttitel op de weg en deze crosstitel. Een mooie afsluiting van een geslaagd seizoen.”

UITSLAGEN 
NK CROSS DUATHLON GROESBEEK 
(6,5L - 20MTB - 3,5L)
MANNEN ------------------------------
 1 Evert Scheltinga   1.32.37
 2 Carlos Baltus     1.33.50
 3 Hendrik Venema    1.34.58
 4 Arie de Jong     1.35.43
 5 Leon van der Heijden 1.36.01
 6 Jarrich van Woersem  1.37.46
 7 Rorik Schouten    1.38.46
 8 Joost Christiaans   1.39.54
 9 Bram Schmitz     1.40.37
10 John Aalbers     1.41.27
VROUWEN -----------------------------
 1 Linda van Vliet    1.52.41
 2 Riikka Kelja     1.56.50
 3 Judy van den Berg   1.57.23
 4 Lindy van Anrooij   1.58.17
 5 Judith Visser     1.59.30
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- TV Cerberus, Nijmegen

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.