Zone3 Buoyancy Shorts

De buoyancy short is een trainingstool waar ik deze zomer mee in contact kwam en een van die dingen waarvan je eerst het nut niet echt inziet totdat je er mee zwemt. Je verwacht namelijk niet hoeveel beter je ligging in het water wordt met een buoyancy short. De short is in eerste instantie bedoeld voor zwemmers die net starten en nog niet voldoende core-stability en beenslag hebben om goed te kunnen zwemmen. Goed betekent niet hard of snel, maar technisch goed zwemmen. Dat komt bijna altijd omdat ze op te veel aspecten tegelijk moeten letten. Een pull buoy is hiervoor ook een oplossing, maar die heeft toch de belemmering dat je met je benen moet ‘knijpen’ om het ding op z’n plaats te houden. En nog belangrijker, je kunt dan geen beenslag maken. De short is dan ook bedoeld als hulpmiddel om een betere techniek aan te leren en niet om deze te maskeren.

De Zone3 buoyancy short is gemaakt van neopreen, net zoals je wetsuit, en dat geeft precies die ‘lift’ waardoor je horizontale positie in het water enorm verbeterd en de zogenaamde ‘sinking legs’ effect waar veel triathleten nog wel mee kampen veel minder is. Daardoor wordt het zwemmen makkelijker en kun je de focus veel beter op elk afzonderlijk onderdeel toepassen met als doel uiteindelijk de techniek te verbeteren.

zone3_buoyancy_shorts_3

In de praktijk bleek de short echter nog een paar andere extra voordelen te hebben. Ik heb zelf vrij veel last van lage rugklachten met zwemmen, zeker wanneer ik ‘s ochtends vroeg het water in moet. Dat vindt zijn oorzaak in de vorm van mijn ruggengraat. Het wat hol liggen van mijn rug geeft dan tijdens het zwemmen een zeer onplezierige druk die naarmate de afstand of tijd voortduurt steeds erger wordt. Door het dragen van de short kan ik dat gevoel uitstellen of zoveel verminderen dat het niet of nauwelijks nog hinderlijk is.

Een ander voordeel van de buoyancy short is dat je er gewoon veel sneller mee zwemt. De gemiddelde tijdwinst die ik per 100 meter maak in vergelijking tot een gewone zwembroek is 5 a 7 seconden sneller. Dat was een vrij schokkende constatering, want dat betekent dan dat ik normaal blijkbaar als een hork in het water lig. Nu ben ik geen geweldige zwemmer met 16 a 17 minuten over een kilometer in een gewone zwembroek, maar blijkbaar is de waterligging met de short zoveel beter dat de tijden een flink stuk sneller zijn. Niet echt goed voor mijn zelfvertrouwen als atleet. Degene die mij kennen weten namelijk al dat ik niet in het bezit ben van de meest fraaie loopstijl en nu blijk ik ook nog gewoon ronduit beroerd in het water te liggen.

Voor zover mijn kennis van de regels gaat zou deze short dan ook een aardig alternatief zijn in een non-wetsuit swim wanneer de watertemperatuur te warm is of voor een sprinttriathlon, in het kader van het behoud van de extra snelheid die je hebt van een wetsuit, zonder dat je een volledig wetsuit aanhebt.

De maatvoering loopt in zogenaamde waist-maten zoals we die ook wel bij jeans kennen. Met een 32 / 33 waist in een jeans draag ik een medium, en dat komt precies ook zo uit in de maattabel die Zone3 hanteert.

X-Small bij maat 26– 28, Small bij maat 30-32, Medium bij maat 32 – 34, Large bij maat 34 – 36 en XL bij maat 36-38. In Nederland uitsluitend verkrijgbaar bij Tri-Run of via de Triathlon226webshop

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

9 reacties

 1. Koen - 8 december 2013:

  Precies Manon. Het is verboden in wedstrijden en op training camoufleer je de zwakke plek, namelijk een zwakke vormspanning. Bij veel gebruik van bovenstaand product zal deze alleen maar zwakker worden (zelfde geldt ook voor te veel trainen met pull buoy, daar wordt de romp ook lui van…).

  [reactie Jeroen] @ Manon en Koen, dat zien jullie toch niet goed. Het is een trainingstool zoals een pull buoy, paddles en finnen dat ook zijn. Deze zijn ook verboden in de wedstrijden, maar uitermate handig om in training de mankementen in je techniek bloot te leggen en door goed gebruik van de tools te verbeteren. Het dragen van de buoyance short in delen van de training kan een zeer geschikt hulpmiddel zijn om je hierdoor beter en meer ontspannen te kunnen focussen op andere delen van de zwemtechniek. Daarbij ‘leer’ je door het dragen van een buoyance short in het zwembad ook hoe je waterligging is wanneer je een wetsuit zou dragen en dat kan zeker voor startende triathleten een fijn voordeel zijn. Maar het is dus niet de bedoeling dat je de short de hele training aanhoudt net zoals het niet bedoeling is dat je de hele training met een pull buoy zwemt. Dat er triathleten zijn die dat wel doen is hun keuze en voor zwemmers met lage rugklachten kan het dragen van de short het verschil betekenen tussen 1500 m of 2500 m zonder of met minder klachten.

 2. Manon - 2 december 2013:

  Is het echt wel nuttig?
  Immers, dat extra drijfvermogen wat je krijgt door die wedstrijd zorgt er voor dat je geen reëel beeld hebt van wat je daadwerkelijk kunt tijdens een echte zwemtest.
  Alles wat je extra drijfvermogen geeft maskeert immers het daadwerkelijke probleem, namelijk het verkeerd gebruik van de core tijdens het zwemmen.

 3. Arenjd Enting - 1 december 2013:

  Ik heb de zwembroek ook gekocht. Hij zit perfect en is prima geschikt om een betere lift te krijgen van je billen/benen. Je ligt dus vlakker in het water, hebt daardoor minder weerstand en zwemt sneller en/of gebruikt minder energie bij een bepaalde zwemsnelheid. Ik had al een eens eerder[5-6 jaar terug] zo’n soort zwembroek gehad, maar deze zit stukken beter.
  Ik ben het wel met Maarten en Hans eens dat je de zwembroek niet aan mag in een non-wetsuit wedstrijd.

 4. Hans Geerts - 14 november 2013:

  Maarten, je hebt gelijk. In een non-wetsuit swim is ieder kledingstuk dat neopreen bevat verboden. Artikel 4.6.b.III van het wetstrijdreglement is heel expliciet als het gaat om trisuits met neopreen, en dat geldt dan impliciet ook voor andere vormen van swimwear dat neopreen bevat. Daarnaast geldt ook artikel 4.6.d die ook ‘wetsuit bottoms’ verbiedt.
  De buoyancy shorts zullen daarom binnen het reglement niet zijn toegestaan tijdens wedstrijden. Neemt overigens niet weg dat ze als trainingstool zeker hun nut zullen hebben.

 5. Maarten - 14 november 2013:

  Dat betwijfel ik toch. In een wedstrijd waar je geen wetsuits mag dragen mag je officieel ook geen compressietubes dragen. Werd mij verboden. Wat ik me toen heb laten vertellen door een jurylid, is dat dat is omdat sommige tubes neopreen bevatten. En daarmee extra drijfvermogen. Kan dat kloppen? Wellicht weet je mederedactielid dit als NTBjurylid?

 6. Rens - 14 november 2013:

  Ik heb de short ook gekocht en ook al gebruikt. Wat ik me wel afvraag mag de short wel gebruikt worden in wedstrijden waar het gebruik van een wetsuit niet is toegestaan.

  [reactie Jeroen] Het is een item waar de regels nog niet op aangepast zijn, maar even uitgaande van een normale triathlon waarbij de wetsuits niet toegestaan zijn vanwege een te hoge watertemperatuur zal het geen enkel probleem zijn om de short te gebruiken. Wellicht dat het anders is of gaat worden voor de NK’s, Ek’s en WC’s. Maar voor zover ik nu kan zien zie ik geen regel waarom het niet gebruikt zou mogen worden.

 7. wil - 14 november 2013:

  Kun je er ook mee fietsen? warmestuwing/slijtage? of moet je hem voor het fietsen uittrekken?

  [reactie Jeroen] De short is van neopreen en dus niet geschikt om mee te fietsen. Ik vrees dat wanneer je dat wel doet de short na 40 km volledig langs het zadel zal zijn weggesleten.

 8. juan - 14 november 2013:

  Dank je voor je duidelijke uitleg. Tot binnenkort in je winkel dan maar.

 9. Juan - 13 november 2013:

  Hoe zit het met de duurzaamheid van het materiaal in vergelijking met een Endurance zwembroek van Speedo bij gem. 3x in de week zwemmen?

  [reactie Jeroen] Het is in dit geval appels met peren vergelijken omdat neopreen en lycra twee verschillende materialen zijn. Lycra is veel gevoeliger voor chloor en de andere chemische stoffen die er in het zwembadwater zitten omdat het elastisch is. Bij neopreen is het een kwestie van na het zwemmen goed uitspoelen en laten drogen. Ik heb de short al sinds juni in gebruik en er is in het geheel niets aan te zien.