Yvonne van Vlerken wint opnieuw Ironman Florida

Yvonne van Vlerken - IM Florida 2013PANAMA CITY BEACH (USA) [updated] - Het parcoursrecord dat ze er vorig jaar neerzette, ging er dit jaar fors aan - en dat slechts drie weken na haar vierde plaats in de Ironman van Hawaii. Yvonne van Vlerken won vandaag opnieuw de Ironman Florida, in de tiende tijd ooit neergezet op de Ironman-afstand: 8:43:07. Ook haar podiumgenoten, Ashley Clifford en Erika Csomor, bleven nog onder de negen-uursgrens.

Van Vlerken was niet eerder zo snel: haar tijd in de Challenge Roth van 2008 - toen nog goed voor een nieuwe wereldbesttijd - was twee minuten langzamer. Van Vlerken staat daarmee inmiddels zes keer in de ranglijst van vrouwen onder de negen uur, een goede tweede achter Chrissie Wellington (met negen keer). Haar fietstijd in Florida was de tweede tijd ooit neergezet in een wedstrijd over de Ironman-afstand.

Van Vlerken kwam nagenoeg gelijk met IMH-winnares Mirinda Carfrae uit het water en trok op de fiets ten strijde. Carfrae had haar dag niet, en zou uiteindelijk als twintigste eindigen. Van Vlerken daarentegen klom gestaag van een eenentwintigste plaats na het zwemmen op naar voren, en na ruim 100 kilometer kwam ze aan de leiding. Op de fiets moest ze nog de nabijheid gedogen van Lisa Hütthaler, die een kleine halve minuut na Van Vlerken wisselde. Daarna soleerde Van Vlerken naar een riante voorsprong. De Oostenrijkse kon op haar beurt haar tweede positie niet handhaven. In de tweede helft van de marathon zag ze nog vier atletes langszij komen. Clifford pakte de tweede plaats over en wist met een snelle marathon haar achterstand op Van Vlerken nog te halveren, maar betekende geen bedreiging meer.

Ook bij de mannen regende het snelle tijden. Victor Del Corral stoomde met een razendsnelle marathon naar de winst in 7:53:12. Lange tijd leek het erop dat Andrew Starykowicz zijn titel van vorig jaar zou prolongeren. De Amerikaan kwam als vierde uit het water en lag al vroeg aan de leiding. Op de fiets wist hij zijn eigen besttijd van vorig jaar nog verder aan te scherpen, en op de marathon leek hij lange tijd op de winst aan te koersen. Del Corral, die bijna twintig minuten na Starykowicz aan het lopen kon beginnen, was echter niet te houden. Met een marathon van 2:37 stak hij in de laatste kilometers de titelverdediger voorbij en snelde naar de zege. Ook Starykowicz bleef nog onder de magische acht uur, net als de nummer drie, Filip Ospaly.

UITSLAGEN 
IRONMAN FLORIDA (USA)
MANNEN ------------------------------
 1 Victor Del Corral   ESP 7:53:12
 2 Andrew Starykowicz  USA 7:55:22
 3 Filip Ospaly     CZE 7:58:44
 4 Daniel Fontana    ITA 8:05:48
 4 Pedro Gomes      POR 8:08:34
 5 Kirill Kotsegarov   EST 8:09:03
 6 Pontus Lindberg    SWE 8:11:45
 7 Dorian Wagner     GER 8:12:46
 9 Justin Daerr     USA 8:13:35
10 Joe Skipper      GBR 8:17:27
Onno de Boer         9:13:44
VROUWEN -----------------------------
 1 Yvonne van Vlerken     8:43:07
 2 Ashley Clifford    USA 8:49:03
 3 Erika Csomor     HUN 8:56:41
 4 Simone Braendli    CHE 9:00:40
 5 Mareen Hufe      GER 9:03:15
 6 Lisa Huetthaler    AUT 9:04:38
 7 Amber Ferreira    USA 9:07:36
 8 Beate Goertz     GER 9:09:24
 9 Christine Anderson  USA 9:15:14
10 Whitney Garcia    USA 9:17:27
Karin Sloove         10:13:14
Bronnen / Links:
- Ironman Live

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. Anton - 4 november 2013:

  De … de tijd ever…

  Slechts weinigen waren ooit sneller…
  Siri kennelijk goede invloed op VONS

  @RobK @trisutto is op oorlogspad om er wat aan te doen…

 2. RobK - 3 november 2013:

  Carfrea starte m.i. met maar een doel voor ogen: finishen en zo haar 2014 slot verzilveren. Net als Pete Jacobs in Frankfurt, niet goed voor de sport….

 3. Edwin - 3 november 2013:

  Wat een top prestatie zeg! Zeker slechts 3 weken na Hawaii! Bizar!