Powerman Holland kent opnieuw dubbel EK-weekend in 2014

Start Powerman HorstHORST a/d MAAS - De ETU en de IPA (International Powerman Association) hebben vandaag bekend gemaakt dat de Powerman Holland in Horst volgend jaar wederom het decor zal zijn van een dubbel EK. Op 13 en 14 april zullen - net als vorig jaar - zowel op de lange afstand als op de sprintafstand de Europese titels vergevan gaan worden. Daarnaast maakten de beide koepels bekend dat het EK over de standaardafstand volgend jaar gekoppeld wordt aan de Powerman-duathlon van Weyer, op 23 en 24 augustus.

John Raadschelders, trekker van de Powerman in Horst en voorzitter van de IPA, is verheugd over de voortzetting van de samenwerking met de ETU. “In 2012 begonnen we met de combinatie van het EK lang en het EK Sprint in Horst. De feedback van atleten en de Europese bonden heeft zowel de ETU als Powerman gestimuleerd om meer samen te doen voor de duathlonsport. De stijgende deelnemersaantallen in de afgelopen twee jaar bewijzen dat de sport weer een boost heeft gekregen, en we hopen dat in 2014 door te trekken.”

Bronnen / Links:
- John Raadschelders
- Powerman Holland, Horst aan de Maas
- International Powerman Association
- European Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

14 reacties

 1. Martin - 12 november 2013:

  @Chris: 100% mee eens.

 2. Martin - 12 november 2013:

  @Henk: Mijn opmerking ging puur over de hoogte van het inschrijfgeld. Niet over het evenement zelf, dat is prima in orde.

  En net zoals iedereen voor zichzelf moet bepalen hoeveel hij uitgeeft aan zijn materiaal, mag ieder voor zich beslissen hoeveel hij voor deelname wil betalen. Alleen wel jammer als dat tot gevolg heeft dat het NK Lange Afstand bij de age-groupers zo matig gevuld is, dat je bij inschrijving al bijna verzekerd bent van een medaille…

 3. Chris - 12 november 2013:

  Persoonlijk vind ik het inschrijvingsgeld ook te hoog en een reden om deze wedstrijd over te slaan en andere top-events te zoeken. Waarom niet 60a75 EUR vragen en geen tri-suit geven (of de keuze laten). Immers, ik denk dat 90% van de atleten die Tri-suit nooit zelf draagt (gezien club- of eigen kledij) en deze dus meestal in de lappenmand komt. Dus dure inschrijving en weinig ecologisch om ieder jaar weer tri-suits voor de prullenmand te produceren. Stemt tot nadenken …
  Voor de rest wel altijd een leuke, mooie en goed georganiseerde wedstrijd.

 4. Henk - 12 november 2013:

  Mooie discussie
  In duitsland en frankrijk zijn dit ook de prijzen die voor inschrijving betaald wordt. Eens dat het veel geld is maar rijden we ook niet allemaal op (te) dure fietsen.

  Wees verder blij dat Horst dit topevenement elk jaar op een uitstekende wijze organiseert.

 5. Martin - 11 november 2013:

  @Jan: Ik had niet de illusie dat elite-atleten rijk worden van duathlon. Omdat ik het hoge inschrijfgeld niet kon verklaren legde ik (mogelijke ten onrechte) een link tussen het totale prijzengeld van dit evenement (€ 10.000) en het inschrijfgeld.

 6. Jan - 11 november 2013:

  De opmerking in een bijdrage van Martin hieronder ‘Waarom niet werken met een hoger inschrijfgeld voor de elite? Zij maken immers ook kans op het prijzengeld. Waarom niet werken met een hoger inschrijfgeld voor de elite? Zij maken immers ook kans op het prijzengeld.’ is, zo vermoed ik, gebaseerd op de gedachte dat elite-atleten ook pro’s zouden zijn. Wanneer we het hebben over duathleten, is die veronderstelling onjuist, sterker nog; er is geen Nederlandse elite duathleet die geen rode cijfers schrijft, welke hoge klassering dan ook. Voor het overgrote deel van de Nederlandse elite triathleten en internationale elite duathleten geldt hetzelfde. Uitgezonderd de OD, die bevindt zich ver buiten het kille Nederlandse ‘top’-sport klimaat.

 7. ronny - 10 november 2013:

  Als die regel van de landentenu afgeschaft word voor de recreanten doe ik zeker terug mee. Ook al beviel de shirt me niet toch vond ik het altijd een mooie wedstrijd en kon ik er altijd een leuk weekend van maken.

 8. Carla - 10 november 2013:

  Ik denk dat een van de redenen van het lage aantal Nederlandse deelnemers op de lange afstand de onduidelijkheid en volgens mij verplichting is om te starten in een NL pak. Veel atleten hebben zo’n trisuit niet, dragen verder overal clubkleding en dan wordt deze mooie wedstrijd wel een hele dure. Mogelijk kan die verplichting afgeschaft worden.

 9. Hans - 9 november 2013:

  Ik heb Horst ook diverse keren meegedaan en het is een mooie wedstrijd , voor mij als triatleet was het en ideale test hoe mijn conditie is. Persoonlijk vind ik het inschrijfgeld aan de hogen kant zeker als je besluit om wat later in te schrijven Wat mij bijzonder stoort is dat het inschrijfgeld elk jaar behoorlijk omhoog gaat.

 10. Armand - 9 november 2013:

  een goed lezer merkt op dat ik nergens stelling neem alleen opmerk dat elite meer laten betalen niet “marktconform” is. Ik weet overigens heus wel wat er speelt en heb ook een eigen mening.
  Groeten Armand, inmiddels zelf agegrouper

 11. ronny - 9 november 2013:

  Ik heb Horst ook enkele malen meegedaan en om te zeggen dat je er meer krijgt dan ergens anders? Die shirts en tri-suit’s zijn direcht de vuilbak ingegaan eigenlijk dus daar hoeven ze niet over te beginnen.

 12. Martin - 8 november 2013:

  @Armand: In het verleden heb ik tweemaal meegedaan aan de wedstrijd in Horst, dus ik weet wat je ervoor krijgt.
  Maar als je bij een NK zo weinig deelnemers op de been krijgt (vooral bij de age-groupers), dan moet je je toch gaan afvragen waar dat door komt. En in mijn optiek ligt dat voor een groot deel aan het hoge inschrijfgeld. Voor mij was dat in elk geval de afgelopen jaren een reden om deze wedstrijd over te slaan.

 13. Armand - 8 november 2013:

  De hoogte inschrijfgeld in Horst is inderdaad niet laag te noemen. Dit geldt overigens ook voor aantal lange afstandtriathlons in Nederland en nog meer voor veel wedstrijden in het buitenland. Mijn inschatting is dat alleen de inschrijfgelden in Belgie democratischer zijn dan in Nederland. Het gaat er natuurlijk om wat je ervoor terugkrijgt dan pas kun je beoordelen of het teveel is of niet. Dat moet ieder voor zichzelf beoordelen. Vergelijken met Olympische Afstand is overigens geen juiste. Marktconform tsja wat is
  “marktconform” an?, Elite meer laten betalen dan “agegroup” is dit in ieder geval niet. Zie je nergens.

 14. Martin - 8 november 2013:

  Elk jaar verbaas ik me over de hoogte van het inschrijfgeld van deze wedstrijd (€95-€135) voor de lange afstand. Vergeleken met bv. triathlons over de olympische afstand in Nederland is dit echt extreem te noemen. Voor die wedstrijden zijn bedragen boven €30 echt een uitzondering.

  Ik denk dat dit tevens (grotendeels) verklaart waarom de deelname op het NK lange afstand zo schrikbarend laag is. In 2013 slechts 66 deelnemers overall, met in de meeste age-groupen slechts enkele deelnemers.

  Waarom niet werken met een hoger inschrijfgeld voor de elite? Zij maken immers ook kans op het prijzengeld. Voor de rest van de deelnemers kunnen dan meer ‘marktconforme’ prijzen gelden (max. €50-€60).

  Op die manier zou het aantal deelnemers uit Nederland fors kunnen groeien. Dit zorgt voor meer publiek en ook voor (lokale) sponsors is dat vast interessanter. En wellicht nog belangrijker: ook voor age-groupers wordt het dan weer een serieus NK. Immers als zoals in 2013 bijna elke age-grouper naar huis gaat met een NK-medaille geeft dat toch te denken.