Indeling Eredivisie en 1eDivisie volgend seizoen bekend

De competitie-indeling 2014 van zowel de Lotto Eredivisie als de Apex 1eDivisie is vandaag bekend gemaakt. Vier teams hebben een wildcard voor de Eredivisie gekregen en daarmee komt het aantal Eredivisieteams op 20 bij de mannen en negen bij de vrouwen, met een tiende vrouwenteam nog in de maak.

ProTriathlon, met kopman Marco van der Stel, maakt na een jaar afwezigheid een comeback in de Lotto Eredivsie. TV Rijnmond heeft een nieuw team geformeerd rondom speerpunten Carlo van den Bergh en Wardie van Wouw. Enkele andere aanvragen werden niet gehonoreerd. Hoewel alle teams aangeven op het vlak van sponsoring, media-aandacht, teamgeest en profilering op het hoogste niveau te kunnen functioneren, woog ook het sportieve niveau zwaar mee. De teams die een wildcard ontvingen staken er duidelijk bovenuit en lijken bij voorbaat een sportieve aanwinst voor de Eredivisie.

Bij de vrouwen werden de wildcard-aanvragen van TVA Almere en Team4Talent Huissen gehonoreerd. TVA degradeerde na vorig seizoen naar de 1eDivisie, maar vond versterkingen toen enkele Almeerse vrouwen van het gestopte team StepOne uit Borne weer terug in de gelederen van hun eigen vereniging kwamen. Team4Talent eindigde op een verdienstelijke vierde plek in de 1eDivisie en liep zodoende maar net rechtstreekse promotie naar de Eredivisie mis. De ambitieuze vrouwen versterkten het team met enkele atletes en hebben nu via een wildcard toegang tot de Lotto Eredivisie verkregen. In de vrouwencompetitie zijn enkele teams gestopt aan het eind van het seizoen 2013 en enkele andere teams zijn vrijwillig gedegradeerd. Op dit moment zijn er negen vrouwenteams zeker van een startplek in de Eredivisie. Naar verwachting komt er daar binnenkort nog één bij, zodat we in 2014 tien ambitieuze teams op het hoogste niveau tegen elkaar gaan zien strijden.

Op 18 mei 2014 barst de Lotto Eredivisie Triathlon los met de openingsrace van het derde seizoen. Tijdens de Stadstriathlon Weert kruisen de teams voor de eerste keer de sportieve degens tijdens het NK OD triathlon.

In de Apex 1eDivisie is het aantal vrouwenteams spectaculair gestegen. Waren er in 2013 nog elf teams actief, voor het komend seizoen schreven zich maar liefst 29 vrouwenteams in. Bij de mannen was het aantal aanvragen, net als voor de Eredivisie, veel groter dan het aantal beschikbare plekken. Negen wildcards zijn uitgedeeld aan in totaal achttien aanvragers. Tot de gelukkigen behoren enkele nieuwe teams, zoals ZV Nieuw Vennep, TTW uit Weesp, Triteam van Wijnen uit Goor, Triathliem uit Didam, Kijani uit Geldermalsen en DTC uit Heerhugowaard. Daarnaast wisten enkele gedegradeerde teams van 2013 zich sportief dusdanig te versterken, dat ze in 2014 een aanwinst zijn voor de 1eDivisie. TC Alphen a/d Rijn, Smilease Trioss uit Oss en TZC/Vahalis uit Tiel mogen om die reden ook een wildcard in ontvangst nemen. Seizoen twee van de Apex 1eDivisie begint op zondag 18 mei met de teamtriathlon in Enschede.

Bronnen / Links:
- Lotto Eredivisie Triathlon
- Apex 1eDivise Triathlon

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.