Yvonne van Vlerken en Bas Diederen bekroond tot atleten van 2013

Award-winnaars NTB 2013NIEUWEGEIN - [updated] - Tijdens het jaarlijkse NTB-congres zijn vanmiddag bekroond Yvonne van Vlerken en Bas Diederen als atleten van het jaar. Ten overstaan van bijna 150 atleten, trainers, verenigingsbestuurders, officials en wedstrijdorganisatoren werden zij in het zonnetje gezet. Hanneke de Boer viel de eer van age-grouper van 2013 ten deel, en Jetze Plat werd uitgeroepen tot paratriatleet van het Jaar. Jorik van Egdom kreeg wederom de ‘Gijs Klerkx’ award voor talent van het jaar.

Van Vlerken was al driemaal eerder de sportvrouw van het jaar in de triathlonsport. De laatste keer dat ze de Thea Sybesma award ontving was in 2008, toen ze een wereldbesttijd vestigde en tweede werd op de Ironman van Hawaii. De in Oostenrijk woonachtige atlete kende de laatste jaren een aantal tegenslagen, maar was in 2013 weer helemaal terug op het hoogste niveau. Met zeges op de Ironman van Florida, een vierde plek op het WK in Kona en dertien podiumplekken in evenzoveel races voorafgaand aan het WK.

Voor Bas Diederen was het de derde keer op rij dat hij de Rob Barel award krijgt. Hij kwalificeerde zich voor het WK op Hawaii met podiumplekken bij Ironmans in Cozumel, Zuid-Afrika en Frankfurt. Op Hawaii maakte Diederen een persoonlijk drama mee toen zijn vader, die meegereisd was, vlak voor de wedstrijd plotseling overleed. Diederen startte nog wel, maar stapte overmand door verdriet uit tijdens het fietsen. De Limburger imponeerde dit seizoen in eigen land als vanouds met een nationale titel op de Olympische afstand.

Twee wereldtitels en een Europese titel voegde Jorik van Egdom dit jaar aan zijn palmares toe. De junior uit Veenendaal werd Europees kampioen duathlon, wereldkampioen duathlon en wereldkampioen cross triathlon. Bijzonder is dat twee van zijn titels in eigen land behaald werden, in Horst en in Kijkduin. Van Egdom werd voor het derde jaar achter elkaar tot talent van het jaar gekroond en mocht opnieuw de Gijs Klerkx award ontvangen.

Ondertekening Flevoland Ademt TriathlonOok werd die middag de meerjarenvisie ‘Flevoland ademt triathlon’ ondertekend door vertegenwoordigers van de NTB, de provincie Flevoland en de gemeente Almere. Met deze visie willen de ondertekenende partijen onderstrepen dat zij zich de komende jaren willen inzetten om de triathlonsport een nog prominentere rol in Flevoland te geven. De uitvoering wordt opgepakt in samenwerking met de overige Flevolandse gemeenten, Sportservice Flevoland en de triathlonverenigingen en –organisaties.
De afgelopen jaren zijn er in de provincie Flevoland al diverse ontwikkelingen geweest die de sport een impuls hebben gegeven. Voorbeelden hiervan zijn het Regionaal Trainings Centrum (RTC) voor talentvolle triatleten in Almere en de aansluiting van de Holland Triathlon bij het Challenge-label. Dit wordt nog eens extra gestimuleerd door de keuze van triathlon als kernsport in het provinciale sportbeleid, zoals vastgelegd in de nieuwe provinciale sportnota 2013 – 2016.
De komende jaren wordt er ingezet op een vijftal pijlers: (top)sportevenementen, talentontwikkeling, breedtesport, paralympische sport en de economische meerwaarde van de triathlonsport. Met deze inzet gaan de betrokken partijen ervoor om van Flevoland nog meer dan het al is een triathlonprovincie te maken.

In het kielzog van deze ondertekening maakte de voorzitter van de Challenge Almere, Patrick Seinstra, nog bekend dat de wedstrijd in 2014 het ETU EK over de lange afstand zal organiseren. Het wordt de vijfde keer dat de Holland Triathlon het decor van het Europees Kampioenschap op de lange afstand zal zijn.

Bronnen / Links:
- Martijn Keijsers
- Nederlandse Triathlon Bond

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.