Danne Boterenbrood geeft maatschappelijke carrière voorlopig voorrang

Danne BoterenbroodSITTARD - Danne Boterenbrood heeft bekend gemaakt uit het fulltime programma van het NTC in Sittard te stappen. De 28­-jarige atlete gaat haar maatschappelijke carrière voorlopig voorrang geven boven haar sportieve loopbaan. Boterenbrood is basisarts en gaat zich oriënteren op haar verdere specialisatie. Boterenbrood en haar coach Eric van der Linden laten de deur naar Rio 2016 echter wel open staan.

De in Nunspeet geboren Danne Boterenbrood kende in 2011 haar internationale doorbraak, met een achtste plek tijdens de World Triathlon Series in Hamburg. Dit betekende een Olympische nominatie. Vanwege lichamelijke tegenslag lukt het Boterenbrood in 2012 niet om haar niveau te behouden en het vereiste vormbehoud te tonen voor een definitieve kwalificatie voor Londen. Het voorjaar van 2013 begon goed met twee top­-twaalf noteringen in de World Triathlon Series, maar opnieuw was er een periode van lichamelijke tegenslagen midden in het seizoen, waardoor het seizoen uiteindelijk niet verliep zoals verwacht.

Boterenbrood besefte dat een verandering nodig is. “Ik ben intussen 28 en ik voel nadrukkelijk dat er meer is dan sport alleen. De medische wereld trekt me en ik wil de kansen die ik daar krijg niet onbenut laten. Tot 2016 moet ik als basisarts verplicht een aantal werkuren maken om mijn registratie te kunnen behouden, dus daar ga ik als eerste mee aan de slag. Bijkomend voordeel is dat ik mijn lichaam kan resetten. Het is frustrerend om steeds op het randje te balanceren qua gezondheid. Rio blijft lonken en ik geloof nog steeds dat dat haalbaar is, maar voorlopig ga ik me richten op mijn maatschappelijke carrière.”

Coach Eric van der Linden staat achter de beslissing van zijn atlete. “Danne heeft laten zien dat ze het niveau heeft om zich te meten met de wereldtop. Ik zou graag de laatste stap met haar inzetten naar de absolute wereldtop. Het laatste jaar merkten we bij haar echter ook onrust en het is goed dat ze nu de tijd neemt om duidelijkheid te krijgen in haar maatschappelijke ambities en mogelijkheden. Vrij van alles sluit ik een ‘Road­ to ­Rio’ traject niet uit.”

Bronnen / Links:
- Nederlandse Triathlon Bond

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.