Van Lierde en Carfrae snellen naar winst op Hawaii

Bas Diederen - IM Hawaii 2013KONA (USA) - Het was de grote droom van Bas Diederen om in de top-tien van de Ironman Hawaii te eindigen, misschien wel op het podium. Maar voor de Limburger eindigde de race in de zwartste nachtmerrie. Daags voor de wedstrijd overleed plotseling Diederens vader Jos in zijn appartement in Kona.

De triatleet uit Susteren besloot als eerbetoon aan zijn vader en de belofte aan zijn in Nederland gebleven moeder te starten. De onverwachtse dood van zijn grootste supporter trok een zware wissel op de doorgaans zo koele proftriatleet. Vrijdagavond laat was Bas Diederen nog in het ziekenhuis van Kona, van een fatsoenlijke nachtrust kwam het daarna niet meer. In de Pacific zwom Diederen nog met de besten mee, hij kwam als zeventiende uit het water. Op de 180 kilometer fietsen brandde langzaam maar zeker het kaarsje op. Diederen verloor meer en meer tijd op concurrenten die hij normaal makkelijk de baas blijft. Afgezakt naar ongeveer de vijftigste plaats op een half uur van leider Andrew Starykowicz, stapte de Nederlander af.

De winst in de wedstrijd ging naar Frederik van Lierde, die daarmee de tweede Belgische winaar van Hawaii werd. Zijn naamgenoot Luc - geen familie - ging hem voor in 1996 en 1999. Bij de vrouwen snelde Mirinda Carfrae met een 2:50 marathon - de derde looptijd overall en zelfs sneller dan winnaar Van Lierde - naar de zege in een nieuw parcoursrecord. Yvonne van Vlerken maakte een mooie opmars door het veld en lag zelfs enige tijd derde, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met plaats vier.

In de mannenwedstrijd ging de eerste slag naar Brandon Marsh, maar hoefde de titelverdediger maar luttele seconden prijs te geven. Eenmaal op de fiets kwam Starykowicz hard naar voren, net als Sebastian Kienle en Luke McKenzie. Gezamenlijk bleven ze tot aan het eind van het fietsen aan kop, met kort daarachter een groep met onder andere Van Lierde en Dirk Bockel. Starykowicz wisselde als eerste, op een kleine minuut gevolgd door McKenzie. Kienle begon bijna vier minuten later als derde aan het lopen, Van Lierde volgde een half minuutje later. McKenzie pakte al snel de leiding over, en daarachter kwam Kienle te voet hard opzetten. De opmars van de Duitser stokte echter snel. Van Lierde pakte daarna de tweede plaats over, waarna de Belg op jacht ging naar de Australiër. Die hij vervolgens makkelijk zijn hielen liet zien. Kienle wist nog vast te houden aan plaats drie.

Bij de vrouwen was Haley Chura de snelste, maar ze werd al kort gevolgd door Jodie Swallow, Rachel Joyce, Leanda Cave, Meredith Kessler en Amanda Stevens. Tijdens het fietsen lieten de vrouwen elkaar nauwelijks los en wisselde de leiding continu. Joyce begon als eerste aan het lopen, op de hielen gezeten door Kessler, en op een halve minuut gevolgd door Swallow en Michelle Vesterby. Van Vlerken kreeg bij het zwemmen acht minuten aan haar broek, en leek op de fiets langzaam maar zeker dichterbij de kop te komen. Maar in de slotfase moest ze toch weer toegeven om met circa acht minuten verschil op Joyce als negende aan het lopen te beginnen. Mirinda Carfrae volgde daar weer zo´n driekwart minuut op. Maar voor zowel Van Vlerken als Carfrae begon het toen pas. Gestaag snelden ze naar voren, en bijna halverwege de marathon lagen ze al op plaatsen vier (Carfrae) en vijf. Carfrae stoomde door langs Vesterby, Kessler en vervolgens ook Joyce. Een paar kilometer verder schoof Van Vlerken op naar plaats drie, maar moest haar opmars daarna bekopen met kramp. Liz Blatchford profiteerde en pakte de laatste podiumplaats.

In de age-group wedstrijd lag Jan Blokland (M50-54) lang op koers van goud, maar in het tweeede deel van de marathon zakte hij terug naar plaats drie. Andersom ging het bij Aart van Wijk; hij wist juist in het slot van de wedstrijd in de leeftijdsklasse 55-59 naar een podiumplaats toe te lopen. Hanneke de Boer draaide een mooie wedstrijd die haar naar plaats vijf bij de vrouwen 30-34 bracht.

UITSLAGEN 
TRIATHLON KONA (USA)
(Ironman afstand)
MANNEN ------------------------------
 1 Frederik van Lierde  BEL 8.12.29
 2 Luke McKenzie     AUS 8.15.19
 3 Sebastian Kienle   GER 8.19.24
 4 James Cunnama     RSA 8.21.46
 5 Tim O'Donnell     USA 8.22.25
 6 Ivan Rana       ESP 8.23.43
 7 Tyler Butterfield   BER 8.24.09
 8 Bart Aernouts     BEL 8.25.38
 9 Timo Bracht      GER 8.26.32
10 Faris Al-Sultan    GER 8.31.13
Jan Blokland         9.24.48
Dave Rost           9.36.47
Bart Candel          9.39.36
Aart van Wijk         9.51.33
Roland de Haan        9.56.48
Tonny Blom          10.16.12
Bart Klein          10.31.30
Dennis Van der Meer     10.31.55
Peter van Ravenswaaij    11.24.42
John Hellemans        11.35.43
VROUWEN -----------------------------
 1 Mirinda Carfrae    AUS 8.52.14
 2 Rachel Joyce     GBR 8.57.28
 3 Liz Blatchford    GBR 9.03.35
 4 Yvonne van Vlerken     9.04.34 
 5 Caroline Steffen   SUI 9.09.09
 6 Caitlin Snow     USA 9.10.12
 7 Meredith Kessler   USA 9.10.19
 8 Michelle Vesterby   DEN 9.11.13
 9 Gina Crawford     NZL 9.14.47
10 Catherine Faux    GBR 9.15.16
Hanneke de Boer        9.49.28
Mirjam Weerd         10.00.17
Diana Gorter         10.35.41
Angelique van der Linden   11.21.24
Hilly Panjer         11.21.28
Nancy Sterk         13.52.37 
 
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman Live

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

14 reacties

 1. Wim van den Broek - 23 oktober 2013:

  Mijn verhaal week niet zo heel erg af van dat van Hans. Het mooie van Yvonne vind ik juist dat ze vanuit ogenschijnlijk onmogelijke positie zo’n enorme opmars maakt. Ze zwom overigens precies 1 tel sneller dan ze ooit op Hawaii deed (1.01.57 nu tegen 1.01.58 in 2010). Het verschil op de snelste zwemster was volgens mij 8 minuten nu tegen bijna tien toen. Progressie t.o.v. de concurrentie zeker, niet zozeer in tijd dus. Het lijkt of er vooraan bij de vrouwen niet super hard gezwommen is. 53.55 nu tegen b.v. 50.58 in 2009 toen Yvonne twaalf minuten moest goed maken. En in 2011 was dat zelfs een kwartier toen ze er nog 1.06.53 uur over deed.

 2. Hans Geerts - 15 oktober 2013:

  Yvonne heeft zonder twijfel een topprestatie neergezet. Wellicht had ik dat in het verhaal wat sterker kunnen benadrukken, maar dat is achteraf praten. Het is niet gebeurd. Punt. Dit stuk was, op dat moment, datgene wat uit mijn toetsenbord kwam. Een ander zou wellicht tot andere bewoordingen gekomen zijn (en wellicht ikzelf op een ander moment ook wel), of andere keuzes gemaakt hebben.

  En natuurlijk mag Yvonne reageren. Net als ieder ander daar weer op mag reageren - of er het zijne/hare van vinden. Evengoed vind ik het geheel een non-discussie. Het is maar net waar je je druk om maakt…..

 3. Henk - 15 oktober 2013:

  Discussie die nergens over gaat dit zeg. yvonne mag reageren en heeft een top prestatie neergeleverd die wel iets meer aandacht verdient. Snap sowieso niet dat je het er opgooit dat ik was moe en heb nog ff stukje geschreven..

 4. Jeroen - 14 oktober 2013:

  @Arjen
  De opmerking van Yvonne is ongepast omdat zij niet eens de snelste fietstijd heeft gereden zoals zij beweert. Ik schrijf dat er wellicht een foutje in een dergelijk artikel kan sluipen als je dat ‘ s nachts om 04:30 plaatst. Niet dat er ook werkelijk een fout in staat. En wanneer je kramp krijgt omdat je je zouttabletten verliest dan is dat gewoon je eigen schuld of een vervelende kwestie waar je als Pro mee moet omgaan. Yvonne krijgt hier de terechte aandacht voor haar prestatie, maar ze moet haar frustratie op het missen van de derde plek niet afreageren met incorrecte opmerkingen.

 5. Arjen - 14 oktober 2013:

  Ik heb het vermoeden dat van Lierde na zijn 4e plaats vorig jaar, in België iets positiever bejegend werd als Yvonne hier. Zeggen dat iets “niet helemaal klopt” en vervolgens aangeven hoe het wel verlopen is, lijkt kennelijk belangrijker dan 4e worden op grootste duursportwedstrijd ter wereld. Als je in de aanloop naar Kona genegeerd wordt en na je 4e plaats minder positieve aandacht krijgt dan de winnaar van de Mastertriathlon in Klazinaveen, kan ik me voorstellen dat je daar wat vraagtekens bij hebt.

 6. Frank Huisman - 14 oktober 2013:

  Condoleances voor Bas, veel sterkte in deze moeilijke tijden. Balen dat dit moet gebeuren vlak voor de dag dat je de mooiste sportdag uit je leven had moeten worden.

 7. Martin - 14 oktober 2013:

  Voor iedereen die dit weekend wel geslapen heeft is de complete uitzending nu terug te zien via:
  http://new.livestream.com/ironman/imkona

  Na de finish van de profs is de camera gericht op de eindstreep totdat de allerlaatste deelnemer tegen middernacht over de streep kwam…

 8. Erno - 14 oktober 2013:

  @Ronald: eerder controlfreak dan alfavrouwtje denk ik. Siert haar niet.

 9. Ed - 14 oktober 2013:

  Beste, redactie, beste reageerders,

  Wat Bas is overkomen zet alls weer in perspectief.
  Waar hebben we het over?
  Iedereen heeft (meer dan) z’n best gedaan. Deelnemers, Pro’s, vrijwilligers, pers, enz enz. Leuk stuk om te lezen en schitterende prestaties geleverd. Ik (weer) ben trots onze op atleten en de sport!

 10. Danny - 14 oktober 2013:

  Ik vond het een leuk stuk en zie niet in hoe dit negatief opgevat kan worden. Goeie prestatie Yvonne en bedankt voor dit snelle verslag Hans.

 11. Jeroen - 13 oktober 2013:

  Beste Yvonne,

  Je wordt nergens negatief bejegend in dit artikel. Misschien zou je iets meer moeten waarderen dat er iemand is die ‘ s nachts vrijwillig ervoor zorgt dat de het grootste deel van triathlon minnend Nederland de volgende ochtend kan lezen hoe geweldig je hebt gepresteerd. Dat er om 04:30 in de voor ons erg vroege zondagochtend misschien een klein foutje insluipt verdiend jouw reactie niet. Dus je ‘ zoals gewoonlijk’ is redelijk misplaatst. Dat jij je zouttabletten verliest wordt echt niet door IM live doorgegeven dus dat is informatie die op dat moment niet bekend is en ook niet kan worden meegenomen.
  Geniet van je geweldige vierde plaats en de volgende keer zorgen dat je je zouttabletten niet kwijtraakt dan eindig je weer op het podium. De bedoeling was een leuk artikel te schrijven, niet het schrijven, maar het al ruim 20 uur wakker zijn was het probleem.

 12. Hans - 13 oktober 2013:

  Snelste fietstijd bij de dames door Stefanie Adam met 4:49:54

 13. Ronald - 13 oktober 2013:

  Alfavrouwtje

 14. Yvonne van Vlerken - 13 oktober 2013:

  Verhaal klopt zoals gewoonlijk niet helemaal, 7 min. achter na het zwemmen, grote verbetering met voorheen.Voor de verandering is het ook wel eens leuk om de positieve kanten aan te duiden, bijvb. met de snelste fietstijd kwam ze als 9e op het loopparcour. De bedoeling was 2.56 te lopen, niet het tempo, maar geen zouttabletten waren het probleem!! http://tri-mag.de/aktuell/langstrecke/media/video/yvonne-van-vlerken-das-ist-mein-comeback-51729