Bas Diederen: ‘Elke wedstrijd word ik beter’

Bas Diederen, in actie op Hawaii in 2011Na een Ironman kan Bas Diederen (33) tien dagen niet hardlopen. Pas na drie weken is hij weer helemaal hersteld. Tot die tijd zit zijn lichaam helemaal vast. Afgelopen jaar deed Diederen mee aan vier Ironmans om zich te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap op Hawaii op 12 oktober. Vier wedstrijden van ruim acht uur zwemmen (3,8 kilometer), fietsen (180 kilometer) en hardlopen (42,2 kilometer). Hij werd derde tijdens het EK Ironman en verzekerde zich van een startplek als prof bij het WK. Diederen denkt dat een podiumplaats op Hawaii mogelijk is. ‘Elke wedstrijd word ik beter.’

In september werd Diederen voor de zevende keer Nederlands kampioen op de Olympische afstand. Terwijl hij die discipline er eigenlijk maar bij doet. Alle draait nu om de Ironman. ‘Daar heb ik meer talent voor.’ Met name omdat de lange afstand bij het hardlopen hem beter ligt. ‘Ik zit tegen de Nederlandse marathontop aan.’

Op de afgesproken tijd voor het interview neemt Diederen niet op. Ruim een uur later belt hij terug: ‘Sorry, ik zat op de fiets en het ging zo lekker dat ik niet wilde stoppen.’ Het is exemplarisch voor Diederens mentaliteit. Blijven gaan. En niet alleen als het meezit. Zoals tijdens het EK Ironman. Toen had hij met nog 60 kilometer te fietsen ‘al’ vijf minuten achterstand had op de koplopers. ‘Nee, je voelt je niet acht uur lang pico bello.’

Je werd derde. Hoe hield je het toch vol?
‘Een Ironman is net als het leven: een strijd met jezelf. Je leert jezelf goed kennen. Juist als je het niet meer ziet zitten. Ik kon niet meer toen ik daar op de fiets zat tijdens het EK. Maar ik sprak mezelf toe en ging door. En opeens begon het weer te lopen en kwam ik helemaal terug in de wedstrijd. Dat is mooi om mee te maken. Maar het omgekeerde gebeurt ook. Dan ren ik ineens op kop en moet ik mezelf in acht nemen dat ik niet als een dolle tekeerga.’

Vorig jaar ben je op 32-jarige leeftijd prof geworden in een sport die extreem veel van je lichaam vraagt. Waarom?
‘Ik geloof dat er meer inzit. Tot vorig jaar deed ik het naast mijn werk als bewegingswetenschapper. Ik dacht aan stoppen, maar Team4Talent overtuigde me om het als prof te proberen. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want elke wedstrijd merk ik dat ik beter word. Omdat ik relatief weinig Ironmans loop, leer ik iedere keer weer bij. Over het plannen van mijn race en het overwinnen van zware momenten.’

Maar waar ligt de grens?
‘Top-3 op Hawaï is mogelijk. Misschien niet dit jaar, maar anders volgend jaar of het jaar erna. De winnaar van vorig jaar was even oud als ik nu. In de jaren ervoor waren de winnaars rond de 38 jaar oud. Het kan dus.’

En waar ligt jouw lichamelijke grens? Erg gezond klinkt het niet.
‘Die negatieve vraag krijg ik vaker. Ik ben het niet eens met de insinuatie dat Ironman per definitie ongezond is. Het is een zware dag, ja. Maar ik geloof juist dat bij een goed herstel, mijn lichaam er sterker van wordt. Je moet goed voor jezelf zorgen. Met een gedegen voeding en goede voedingssupplementen. Niet het huismerk van een drogist dat je direct weer uit plast.

‘Ik weet dat supplementen belangrijk zijn, daarom wilde ik niet langer hapsnap gebruiken. Sinds dit jaar gebruik ik een uitgebalanceerd voedingssupplementenpakket van Virtuoos. De samenstelling is goed en het wordt altijd getest bij de dopingautoriteit. Dat geeft veel vertrouwen. En het resultaat mag er zijn. Als de kinderen bijvoorbeeld vroeger ziek thuiskwamen, dan kreeg ik het ook. Nu merk ik wel eens dat ik iets onder de leden heb, maar dan zet het niet door.’

Er bestond even de kans dat je het op Hawaii tegen iemand moest opnemen die weer hele andere middelen gebruikte. Niemand minder dan Lance Armstrong. Wat vind je daarvan?
‘Hij wilde meedoen weet ik, maar vanwege zijn schorsing mag dat niet. Ik houd me er eerlijk gezegd niet echt mee bezig. Ik geloof dat hij meer dopinggebruik moet bekennen om toegelaten te worden. Ik vind het allemaal prima. Laat maar komen.’

Wil je weten welke vitamines en mineralen Bas gebruikt?
Check hier: www.virtuoosstore.com/topsportselectie/bas-diederen

 

Dit artikel is een gesponsorde bijdrage van Virtuoos.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

6 reacties

 1. Niels - 15 november 2013:

  Is er een eetpatroon waarbij je alle vitaminen en mineralen in voldoende mate binnenkrijgt en je geen enkel voedingssupplement nodig hebt?
  Weliswaar gaat Virtuoosstore© dan failliet, maar dan had Diederen hier geen reclame moeten maken, uuuuh een diepte-interview geven.

 2. Rikkert - 10 oktober 2013:

  Wij noemen dat thuis geen interview maar een advertorial. Zal wel aan mij liggen.

 3. Harder - 8 oktober 2013:

  Nederlandse marathontop? Bij de dames misschien…

 4. Bastiaan - 8 oktober 2013:

  Ik krijg onbewust ineens veel zin om Virtuoos supplementen te gaan kopen

 5. DeDuif - 8 oktober 2013:

  Goed, overtuigend stuk. Bestelling bij Virtuoos is geplaatst.
  Hopen dat ik beest genoeg ben om elke dag al die pillen weg te krijgen.

 6. Maarten van Kooij - 8 oktober 2013:

  En ik maar denken dat Bas een uniek beest was.. blijkt nu dat t gewoon ligt aan supplementen die hij niet meteen uit plast.