Wereldtitel voor Non Stanford; Maaike Caelers laat topklassering glippen

Non Stanford - ITU WTS London 2013LONDON (GBR) - Ze hadden allebei zicht op iets unieks, maar waar thuisfavoriete Non Stanford schitterde in de WK-­finale in Londen, slaagde onze landgenote Maaike Caelers niet in haar missie om een zesde plek op het WK veilig te stellen. Stanford is bovendien de eerste vrouw die slechts een jaar na de wereldtitel bij de beloften ook de titel bij de elite wist te veroveren. Zilver op het WK-­podium was voor Jodie Stimpson, die het Britse succes compleet maakte, voor de Duitse Anne Haug, die na een dramatisch verlopen race nog net een podiumplek veilig wist te stellen.

Triathlons worden pas gewonnen met lopen, maar vaak al verloren in het water of op de fiets. WK­leidster Gwen Jorgensen kende een uitstekend zwemonderdeel, zat in de kopgroep op de fiets en leek op rozen te zitten voor het veroveren van haar eerste wereltitel. De Amerikaanse is het hele seizoen de snelste loopster van het veld, maar dat kon ze vandaag niet laten zien. Na een valpartij moest ze de race halfweg het fietsen verlaten met schaafwonden en materiaalpech. Anne Haug verloor haar titelaspiraties al bij de start. Ze kwam slecht weg met zwemmen, lag vervolgens zelfs even helemaal stil en verliet als allerlaatste Serpentine Lake in Hyde Park. De Duitse kon de titel en ook haar tweede plek in de WK­-stand uit het hoofd zetten, maar weigerde uit de race te stappen. Na een lange inhaalrace, waarbij ze de vandaag eveneens slecht zwemmende Maaike Caelers op de fiets inhaalde, wist ze het WK­-brons in extremis nog veilig te stellen. Voor Caelers restte, na een 42e plek in de dagranking, uiteindelijk de twaalfde plaats in de World Triathlon Series.

Met de nummers één en twee uit het zicht, lag de druk ineens bij de Britse atletes, die daar uitstekend mee omgingen. Non Stanford liep, ondanks een tijdstraf wegens het niet goed opruimen van haar wetsuit, onbedreigd naar de zege. Aileen Reid uit Ierland verraste met plek twee, voor de Australische Emma Moffatt. De vierde plek van Jodie Stimpson was voldoende voor het WK-­zilver.

Beste Nederlandse was vandaag Rachel Klamer, die onderdeel uitmaakte van de kopgroep van 24 atletes na het zwemmen. Klamer draaide een degelijke race, maar kampte met steken tijdens het lopen en werd achttiende. Danne Boterenbrood zat in de achtervolgende groep na het zwemmen, zag Sarissa de Vries nog aansluiten op de fiets en liep in een eveneens solide race naar plek 27. De Vries deed beter dan bij haar terugkeer op het hoogste niveau in Stockholm twee weken geleden, met plek 42 als resultaat en lijkt de weg naar boven te hebben ingeslagen aan het eind van een moeizaam seizoen.

Zondag komen de elite mannen in actie, met Marco van der Stel er namens Nederland bij in de finale van de World Triathlon Series. De wereldtitelstrijd gaat dan tussen De Britse broers Brownlee en de Spanjaard Javier Gomez.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON LONDON (GBR)
(Olympische afstand)
VROUWEN ----------------------------
 1 Non Stanford     GBR 2:01:32
 2 Aileen Reid     IRL 2:01:57
 3 Emma Moffatt     AUS 2:02:00
 4 Jodie Stimpson    GBR 2:02:06
 5 Alice Betto     ITA 2:02:09
 6 Emma Jackson     AUS 2:02:11
 7 Sarah Groff     USA 2:02:16
 8 Andrea Hewitt    NZL 2:02:56
 9 Ashleigh Gentle   AUS 2:03:06
10 Ainhoa Murua     ESP 2:03:26 

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.