Rise and Swim: waarom trainen in de ochtend?

De ochtendtraining is van oudsher een echte zwemmerstraditie. Toch wordt je voor gek verklaard als je vertelt dat je elke ochtend om 05:00 of 06:00 uur opstaat om vervolgens een paar baantjes te trekken.
Over het trainingseffect van de ochtendtraining wordt tegenwoordig veel getwist, het lichaam zou nog teveel in de rusttoestand verkeren om een optimaal trainingseffect te kunnen bereiken. Toch zijn er talloze voordelen van een ochtendtraining, voordelen die elke ambitieuze triatleet eigenlijk wel aanspreekt.

Hier volgt een aantal:
- Rust en Regelmaat: voor een ochtendtraining moet je de avond tevoren altijd op tijd je bed in.
- Discipline: het vergt een krachtige mindset om vanuit een diepe slaap je bed uit te stappen om te gaan trainen.
- Verbeterde vetverbranding: deze trainingen werk je vrijwel altijd af in nuchtere toestand. Dit stimuleert je vetverbrandingsmetabolisme.
- Energie: de energie die je krijgt na een ochtendtraining is enorm. Wanneer de rest van de wereld nog aan het wakker worden is, ben jij in een opperste alerte en energieke staat. Je functioneert die dag beter (om ca 15:00 uur wel even een flinke koffiepauze nemen)
- Tijdwinst: Voordat je (werk)dag echt begint heb jij er al een zwemtraining op zitten. Kan je ‘s avonds dus gebruiken om te lopen, te fietsen op voor de buis te “Tacxen”.
- Perfecte Wedstrijdvoorbereiding: train je voor een Ironman ? Dan gaat ook om 05:00 uur (of eerder al) de wekker en om 07:00 het startschot, om te beginnen met…. juist het zwemmen.

Nog niet overtuigd ? Bekijk dan deze YouTube waarom Michael Phelps zo vroeg zijn wekker zet.

Rise and Swim… Rise and Shine !!

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

12 reacties

 1. Peter - 16 oktober 2013:

  Er zijn verenigingen waar in de vakantie, zoals de herfstvakantie, zowel ‘s morgens als ‘s avonds wordt getraind, al is die ochtendtraining dan later. Door kinderen van 13 jaar. Maar ja, als je als provinciaal clubje de landelijke top wil halen…
  Het is maar wat je nog gezond durft te noemen dan, hè…

 2. GerardTvS - 4 oktober 2013:

  @Frank. Bij mij was het een kwestie van fysieke grenzen denk ik. Ik kon de belasting niet aan, met als gevolg chronische vermoeidheid, niet meer herstellen, van kwaad tot erger. Moest dus een stapje terug doen en accepteren dat de top voor mij niet was weggelegd. Daarna werd het ook weer leuk.

 3. Frank Huisman - 2 oktober 2013:

  @GerardTvs. Elke ochtend is voor een triatleet best veel. Als je van je 3 zwemtrainingen er 2 in de ochtend kan doen, is dat prima. Als je dan fietsend of hardlopend naar de training komt, ben je helemaal spekkoper natuurlijk. Voor atleten die ook nog een gezin onderhouden, is de ochtendtraining vaak de enige manier ook aan de (zwem)trainingsuren te komen. Zo zwem ikzelf mijn buitenwatertrainingen in de zomer van 05:00 to 06:00, zodat ik om 07:00 uur het gezin kan opstarten. En mijn lange fietsritten op zondagochtend, zodat ik vanaf 09:00 / 10:00 uur wat met de kids kan doen. Het is dan geen kwestie meer van “niet leuk” vinden, het is een kwestie van balans vinden en dankbaar zijn dat je MAG trainen. Dat is het mooie van deze sport, je blijft je grenzen verleggen ;-)

 4. GerardTvS - 2 oktober 2013:

  Frank heeft gelijk, maar het is moeilijk op te brengen. Ik heb het in een ver verleden (1990) ook een tijdje geprobeerd. 3-5 maal per week om 06.00. Fietste ik om 5.30 door de binnestad van Groningen terwijl de laatste dronkelappen de kroeg uittuimelden. Ik zwom bij de 12-13 jarigen. Werd wel sneller, maar toen ik in het voorjaar weer meer ging fietsen en lopen werd ik zo moe dat ik er het hele seizoen niets van gebakt heb. Jos Everts en Thea Sybesma daarentegen…

 5. Joost Christiaans - 2 oktober 2013:

  Probleem is toch wel dat als je buiten je vereniging extra wil zwemmen, dit vaak in de vroege óf hele late banenzwemuren moet…

  Het is meer noodgedwongen dan liefhebberij en 7 uur in het bad (in mijn geval) vind ik nog te doen.

 6. Waldo - 1 oktober 2013:

  @Bart, Perfect. I love it!

 7. Bart - 1 oktober 2013:

  @Waldo,erg weinig maar in mijn verhaal als ik dat zo terug lees. Erg weinig sterke argumenten om ‘s ochtends te trainen. MAAR!! belangrijkste argument om het niet te doen doen…. Het is niet leuk!! en daar doe ik het voor

 8. M. Otivate - 1 oktober 2013:

  Remember, this is the Grind. The battle royal between you and your mind, your body and the devil on your shoulder telling you this is just a game, this is just a waste of time, your opponents are stronger than you.

 9. Waldo - 30 september 2013:

  In de twee stukjes onder mij wordt wel erg vaak het woordje MAAR gebruikt! Wil je het beste uit jezelf halen? Gebruik geen MAAR. Excusses om iets niet te doen zijn altijd in grotere getalen aanwezig MAAR wegen nooit op tegen het kleine beetje pofijt of plezier wat de positieve kant je kan geven!Dus kies bij iedere zin met een maar het positieve deel (of voor de MAAR of erachter).
  Zie deze zin:
  perfecte wedstrijdvoorbereiding: ok die geef ik je, maar daarom zoek ik ook altijd eerst op hoe laat de wedstrijd begint. liefst na 12u maar voor leuke wedstrijden maak ik wel eens een uitzondering en start ik om 10u…..

  Kies maar!

 10. Bart - 30 september 2013:

  -Regelmaat: elke ochtend niet trainen is ook regelmaat
  -Disipline: elke nacht 9uur + slapen is ook disiplne
  -Energie: ik ben de hele dag brak na een ochtend training
  -Tijdwinst: het trainen op een ander moment van de dag maakt de dag echt niet langer, tenzij je de nacht korter maakt.
  -perfecte wedstrijdvoorbereiding: ok die geef ik je, maar daarom zoek ik ook altijd eerst op hoe laat de wedstrijd begint. liefst na 12u maar voor leuke wedstrijden maak ik wel eens een uitzondering en start ik om 10u…..

 11. Peter - 29 september 2013:

  Verhaal klinkt heel erg aannemelijk en bekend. Maar wat als je nu al ieder dag om 05:00 je bedje uit moet om te gaan werken? daar gaan mijn ideale vetverbrandings opstart momentje!
  Dus dan toch maar aan het einde van de middag de trainingen en overdag niet teveel eten!

 12. Michiel - 27 september 2013:

  Grappig, de voordelen die je noemt zijn voor mij bijna allemaal redenen om juist niet ‘s ochtends te gaan zwemmen. Zeker niet om 05.00 uur. Lijkt me ook niet echt langdurig vol te houden. Misschien dat er mede daarom ook veel zwemtoppers zijn die op relatief jonge leeftijd stoppen?
  Ik heb natuurlijk wel respect voor bikkels die voor dag en dauw opstaan en zwemmen.
  Ik hou het zelf liever bij fietsen ‘s ochtends naar het werk. Dat heeft daarnaast als voordeel dat het geld bespaart in plaats van kost en veel file-ergernis.