Maaike Caelers verdedigt zesde plek tijdens WK in Londen

LONDEN (GBR) - Maaike Caelers kan zaterdag in Londen zorgen voor een unieke prestatie. De Limburgse verdedigt haar zesde plek in de WK-stand tijdens de Grand Finale van de World Triathlon Series op het Olympisch parcours van 2012. Nooit eerder eindigde een Nederlandse vrouw in de top-tien op een WK. Ze komt fit en zeer gemotiveerd aan de start, net als de rest van de nationale ploeg, aldus bondscoach Eric van der Linden.
De Amerikaanse Gwen Jorgensen verdedigt haar koppositie in de WK-stand en zal de Duitse Anne Haug in een rechtsreeks duel achter zich moeten houden om het goud te behalen.

Danne Boterenbrood, Rachel Klamer, Sarissa de Vries en Maaike Caelers starten zaterdag allen tijdens de Grand Final van de World Triathlon Series 2013. Het WK triathlon, gehouden over acht races, komt daarmee tot een climax. Omdat er dubbele punten op het spel staan, valt er veel te winnen en ook te verliezen in de Engelse hoofdstad. Caelers maakte aan het begin van het seizoen indruk met podiumplekken tijdens de WK-races, maar kende daarna een mindere periode. Nu is ze weer topfit. “Als altijd zal veel afhangen van haar zwemonderdeel”, zo zegt Eric van der Linden aan de vooravond van het WK-toernooi. “Het is één lange ronde, dus het is zaak om na de eerste boei nog goed voorin te zitten als het veld in stukken uiteen valt.” Als Caelers er in slaagt om na het zwemmen en fietsen de koplopers nog in zicht te hebben, dan is alles mogelijk. “Haar loopniveau is hoog genoeg om met de top mee te kunnen, maar dan moet ze er wel bij zitten”, weet Van der Linden.

Danne Boterenbrood reist met vertrouwen af naar Londen. Net als Rachel Klamer, die na blessureleed met weinig loopkilometers aan de start zal staan, wacht Boterenbrood een zware missie. Een top-tien notering is nodig voor beide atletes om de A-status bij NOC*NSF te verzekeren. “Het zal geen gemakkelijke opgave worden”, geeft Eric van der Linden aan. “Danne is gelukkig weer fit en met haar zege vorige week in Knokke heeft ze vertrouwen getankt. Met Rachel weet je het nooit. Ook met weinig looptraining kan ze goed voor de dag komen. In Stockholm kwam dat er, op het zware en technische parcours niet uit, maar hopelijk dit weekend wel.” Sarissa de Vries komt pas voor de tweede keer dit seizoen in actie tijdens de World Triathlon Series. De Vries had het zwaar in Stockholm, werd laatste, maar ziet haar vormpeil langzaam maar zeker weer stijgen richting vertrouwd niveau. Van der Linden ziet haar graag over een langere periode stabiel presteren en zoekt met de atlete in Londen naar bevestiging dat ze op de goede weg is.

Ook voor Marco van der Stel zijn de belangen groot in Londen. Net als Caelers en Klamer is hij pas neosenior, maar de NTC-atleet komt tijdens de Grand Final bij de elite uit. Van der Stel staat momenteel op plek 42 in de WK-ranking en wil graag nog een aantal plekken stijgen. Van der Linden hoopt op een mooie race, met een ontsnapping. “Marco is erg goed in vorm. Hij is zo goed als hij kan zijn op dit moment. Als hij bijvoorbeeld op de fiets mee kan in een ontsnapping, dan kan hij goede zaken doen voor het klassement.” De titelstrijd gaat tussen de Britse broers Alistair en Johnny Brownlee en de Spanjaard Javier Gomez, die al het hele seizoen de bepalende gezichten in het mannenveld zijn.

Behalve de elite atleten hebben ook de junioren en de paratriatleten in Londen hun WK. In tegenstelling tot de elite, gaat het niet om een heel seizoen, maar om een eendaags WK. De Nederlandse troeven bij de junioren zijn Jorik van Egdom, Bas de Waal, Bryan de Kraker, Kirsten Nuyes, Maya Kingma en Jeanine Kocken. De junioren komen vandaag al in actie.

Op het WK paratriathlon is het deelnemersveld twee keer zo groot als bij het vorige WK in Auckland (NZL). Ruim 220 deelnemers komen in Hyde Park op vrijdag 13 september aan de start in de zes handicapklassen. Jetze Plat, eind augustus in Canada nog deelnemer aan het WK handbiken, neemt nu ook deel aan het WK Paratriathlon. Hij vertegenwoordigt Nederland in de TRI1 klasse. Rob Noordzij start in de TRI4 klasse met armbeperking. Rob Vloet, Reitze Bok en Saskia den Ouden zijn deelnemer in TRI5 (onderbeen beperking). Bij de visueel beperkte atleten start Joleen Hakker in de klasse TRI6a (blind) en Odette van Deudekom in TRI6b (visueel beperkt).

Bronnen / Links:
- World Triathlon Series

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

  1. Bastiaan - 12 september 2013:

    Het WK wordt zaterdag en zondag uitgezonden op BBC :) Highlights voor de dames en complete uitzending bij de heren