Javier Gomez wederom wereldkampioen na sprint in Londen

LONDON (GBR) - Net als vorig jaar werd de Grand Final van de ITU World Triathlon Series uiteindelijk een sprint tussen Javier Gomez en Jonathan Brownlee. En net als vorig jaar was het de Spanjaard die uiteindelijk aan het langste eind trok. In een zinderende sprint wist hij de jonge Brit te lossen aan de meet in Hyde Park. De enige Nederlandse deelnemer in het mannenveld, Marco van der Stel, werd 48e.

Slechts zelden was een sprint zo spannend als deze. In de laatste tweehonderd meter naar de eindstreep was het Brownlee die de leiding pakte, maar in de laatste tientallen meters vocht Gomez zich terug en pakte alsnog de winst in de wedstrijd, en daarmee de winst in de WK-strijd van dit jaar. Met Mario Mola op de derde plaats in Londen was het podium van het dagklassement meteen ook gelijk aan het podium van de WK-ranking.

Voor Jonathans oudere broer Alistair was Londen net één race te veel. Vlak voor de Grand Final speelde zijn aanhoudende achillespeesblessure weer op. Tijdens het lopen kon hij al snel niet mee met de leiders in de wedstrijd. Hij finishte uiteindelijk als 52e. Hetgeen hem nog steeds de vierde plaats in de seizoensranking opleverde….

Marco van der Stel had het moeilijk in de eerste zwemronde, maar herpakte zich in het tweede deel. Hij kwam op de fiets in een groepje van vijf terecht dat de aansluiting met de veertien koplopers niet kon maken. Van der Stel spaarde zich niet, maar moest toezien hoe zijn groepje werd ingelopen door het grote peloton, waarin Richard Murray en Mario Mola als sterke lopers grote belangen hadden bij een hoog fietstempo. De veertien koplopers bleven desondanks buiten schot. Van der Stel begon rond plek 50 aan het lopen, kende geen topdag en betaalde ook de tol voor zijn inspanningen op de fiets. Hij moest met plaats 48 genoegen nemen.
In de eindstand van het WK eindigde de NTC-atleet op plek 50.

UITSLAGEN 
ITU WTS LONDON (GBR)
(Olympische afstand)
MANNEN ----------------------------
1 Javier Gomez     ESP 1:48:16
2 Jonathan Brownlee  GBR 1:48:17
3 Mario Mola      ESP 1:49:10
4 Dmitry Polyanskiy  RUS 1:49:21
5 Vincent Luis     FRA 1:49:24
6 Laurent Vidal    FRA 1:49:28
7 Aaron Royle     AUS 1:49:30
8 Crisanto Grajales  MEX 1:49:32
9 Reinaldo Colucci   BRA 1:49:34
10 Joao Pereira    POR 1:49:34
Bronnen / Links:
- Martijn Keijsers, NTB-Persvoorlichter

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.