Nieuws / Eredivisie Triathlon /

Diederen en Van der Vegt nationaal kampioen

VEENENDAAL – Bas Diederen en Marieke van der Vegt zijn vandaag Nederlands kampioen triathlon geworden. In Veenendaal, waar de sportweek vorige week begon met de Dutch Food Valley Classic en eindigde met het NK triathlon over de Olympische afstand, won Diederen de titel voor de zevende keer. Voor Marieke van der Vegt, al twee keer nationaal sprintkampioen, was het haar eerste titel op de Olympische afstand.

Na het zwemonderdeel, het snelst afgelegd door Marco van der Stel, formeerde zich vooraan een groep met naast Diederen en Van der Stel ook Evert Scheltinga, Marco Akershoek, Donald Hillebregt, Edo van der Meer, Mark Oude Bennink en Bas de Waal. Van der Meer liet zich later terugzakken als gevolg van zijn heupblessure. In de voorlaatste ronde kwam Oude Bennink met een lekke voorband ten val, en zakte na een wielwissel terug naar de tweede groep met daarin de concurrenten van Dolphin ZeroD. Deze groep kon echter al vanaf de start van het fietsen geen vuist maken tegen de gecombineerde trein van ProTriathlon en Team4Talent.
Bij het lopen was het aanvankelijk Van der Stel die er met Scheltinga tussenuit ging en Diederen op veertig meter achterstand zette. De Limburgse krachtpatser sloop echter in de tweede ronde weer terug naar het tweetal om vervolgens te demarreren op weg naar zijn zevende titel op de Olympische afstand. Hij bleef Van der Stel, die wel de beste bij de beloftes werd en Evert Scheltinga voor. Junior Jorik van Egdom, die na het zwemmen de slag gemist had en na het fietsen tegen een achterstand van meer dan twee minuten op de kopgroep aankeek, wist voor eigen publiek de vierde paats weg te kapen.
In de Eredivisie was het daarmee wederom een zege voor Team4Talent. ZeroD/Squadra Veloce was in blok sterk genoeg om plek twee in de dagrangschikking te veroveren, voor de inmiddels constant presterende blauwe brigade van Snellewielen.nl.

Diederen doet over twee weken nog mee aan de finale van de Lotto Eredivisie in Almere. Daarna reist de Limburger af naar Hawaii, waar hij tussen de pro’s van start gaat voor de Ironman.

Bij de vrouwen was de Zwitserse Celine Schaerer, twee weken na de zware Embrunman, heer en meester. De Zwitserse van Team TBB lag na het zwemmen anderhalve minuut voor op Jasmijn van der Burg, en tijdens het fietsen groeide haar voorsprong, ondanks dat zich achter haar een gestaag groeiende groep vrouwen in de achtervolging zat. Pas in de laatste ronden wisten de achtervolgers lichtjes in te lopen op Schaerer, maar evengoed kon ze met 2:40 voorsprong aan het lopen beginnen. En ook daar liep ze verder uit. Marieke van der Vegt, die de nationale titel pakte, kwam ruim drie minuten later over de meet. Het zilver was voor Anne Zijderveld, twee jaar terug nog goed voor brons. Dat was nu voor de verbazingwekkende Sione Jongstra. Kampioene bij de neosenioren werd Martine Bruinsma.
Ondanks de dagzege van Schaerer kwam Team TBB in de breedte tekort en verspeelde daarmee de dagzege, al bleef de derde podiumplek wel gereserveerd voor de TBB­vrouwen. Hellas was in blok weer sterk, net als de vrouwen van De Dolfijn. Hellas gaat nog steeds fier aan de leiding met nog één wedstrijd te gaan.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON VEENENDAAL
(Olympische afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Bas Diederen       1.46.12
 2 Marco van der Stel    1.46.46
 3 Evert Scheltinga     1.47.06
 4 Jorik van Egdom      1.47.56
 5 Marc Geerts     BEL  1.47.59
 6 Bas de Waal        1.48.16
 7 Martijn Dekker      1.48.48
 8 Tim Brydenbach   BEL  1.48.59
 9 Sven Strijk        1.49.07
10 Donald Hillebregt     1.49.39
VROUWEN ----------------------------
 1 Celine Schaerer   SUI 2.00.44
 2 Marieke van der Vegt   2.04.02 
 3 Anne Zijderveld      2.04.10
 4 Sione Jongstra      2.05.00
 5 Judy van den Berg     2.06.29
 6 Inge Heus         2.07.05
 7 Martine Bruinsma     2.07.15
 8 Karlijn van der Burg   2.07.20
 9 Corine Nelen       2.07.39
10 Ilona Eversdijk      2.08.01
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Martijn Keijsers, Eredivisie
- Twinfield triathlon Veenendaal

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

»