Vernieuwd finale-concept bij het tweede Rondje Eilanden

rondje_eilanden_logoVINKEVEEN - Op 3 augustus vindt de tweede editie plaats van Het Rondje Eilanden, de ‘opvolger’ van de Vinkeveense Eilandentriathlon van weleer. Het format is hetzelfde als vorig jaar, lopen en zwemmen over en tussen de eilanden in de Vinkeveense Plassen, en na afloop een gezellig avondprogramma. De deelnemers starten wederom één voor één in een tijdritachtig format waarbij de individuele prestatie voorop staat. Voor de echt competitief ingestelde deelnemers is na afloop ook weer een speciale extra finale voor de snelste deelnemers. Deze vindt plaats vind tijdens het avondprogramma. Naar aanleiding van de evaluatie van vorig jaar is deze wat aangepast: korter, publieksvriendelijker en spectaculairder…

De herrijzenis van de Eilandentriathlon in 2012 kon direct op een behoorlijk deelnemersveld rekenen. Bij de eerste editie van Het Rondje Eilanden waren al ruim 300 deelnemers. En voor de editie van dit jaar hebben de organisatoren inmiddels al, met nog een halve maand te gaan, meer dan 450 deelnemers mogen noteren. De organisatie wil wel gedoseerd groeien en hanteert een maximaal aantal deelnemers van 500. Ook om te zorgen dat er bij het avondprogramma na afloop voldoende eten en drinken is. Uiteraard is er ook weer live akoestische muziek voor alle deelnemers en publiek. Gypsy-muzikant Tijs Groen is ook weer van de partij en hij neemt dit jaar ook een pianist mee. Tijs is een mooie weerspiegeling van Het Rondje Eilanden zelf, want de gitarist is behalve in de muziek ook erg actief in de sport. Zelfs niet onverdienstelijk, want hij werd dit jaar tweede op de 3000 meter bij het NK indoor. Zijn gouden plak van vorig jaar kon hij daarmee net niet herhalen, maar Groen stootte in februari ook door tot de finale van het programma ‘De beste gitarist van Nederland’.

Tijdens de speciale finale na afloop van het rondje mogen de allersnelste deelnemers onderling de competitie aangaan om te bepalen wie er met de prijzen vandoor mag. De start is wederom vanaf een speciaal ponton. Wijziging ten opzichte van vorig jaar is dat de finale niet over de gehele ronde plaatsvindt, maar over tweemaal een kleine ronde over een kort parcours direct langs en over het start/finish gebied van het evenement op eiland 1. Vanwege deze de korte afstand is er bij de finale slechts plaats voor de 30 snelste heren en 15 snelste dames.

Winnaar bij de heren van vorig jaar Marco Akershoek staat al geruime tijd op de inschrijflijst en geldt als de favoriet. Winnares Maya Kingma kon helaas niet aanwezig zijn wegens een druk wedstrijdprogramma in die periode, dus bij de dames zal sowieso een nieuwe winnares gehuldigd worden. Winnares bij de masters, Gonny Rosendaal, is ook niet aanwezig in verband met deelname aan de loodzware Norseman in hetzelfde weekend. Snelste master Rob Barel vereert de wedstrijd wel weer met zijn aanwezigheid.

De Eilandentriathlon bestond indertijd uit het afwisselend zwemmen en lopen tussen de twaalf eilanden in de plassen, gevolgd door een tijdrit van 32 km, waarbij men dus fietsend over de finish kwam. De nieuwe organisatie van Het Rondje Eilanden besloot het afsluitende fietsonderdeel van de Eilandentriathlon bij Het Rondje Eilanden te laten vervallen en te vervangen door een avondprogramma met eten, drinken en live muziek. Het fietsen gaf namelijk aanzienlijke logistieke obstakels. De in de jaren toegenomen wettelijke vereisten voor wedstrijdparcoursen was ook één van de hoofdredenen voor de teloorgang van de Eilandentriathlon na 2001. Daarnaast had de volledig nieuwe organisatie ook nadrukkelijk het bevorderen van recreatie op de plassen ten doel. Het schrappen van een fietsonderdeel maakte het evenement nog laagdrempeliger voor de breedtesporter. Veel deelnemers gaven na afloop aan dat het een goede keus was om volledig op het unieke zwem-loop parcours in Vinkeveen te focussen. Ook waren velen enthousiast over de gezellige sfeer na afloop.

Bronnen / Links:
- Het Rondje Eilanden

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.