Stoltz en Erbenova magistraal naar wereldtitels crosstriathlon in Kijkduin

Helena Erbenova - WC Cross Triathlon Den Haag 2013 (photo: Fred Scholte)DEN HAAG - Conrad Stoltz heeft ‘t hem weer geflikt. Na Extremadura en Shelby County wist de Zuid-Afrikaan op het strand van Kijkduin zijn derde ITU-wereldtitel op de crosstriathlon op rij te behalen. ‘The Caveman’ bevestigde daarmee ten enen male dat hij een fenomeen op deze triathlonvariant is - ongeacht de aard van het parcours. Bij de vrouwen onttroonde Helena Erbenova Lesley Paterson en zette zij haar gouden EK-medaille op het Kijkduinse strand van vorig jaar om in goud op het WK.

De relatief milde wedstrijdomstandigheden maakten de verschillen tijdens het zwemmen klein. De Australische voormalig surf-lifesaver Ben Allen had liever een wat ruigere zee gezien om daar al meer verschil te maken. Nu kwam hij met slechts een kleine voorsprong op Marco Akershoek uit het water, en met ook maar een geringe marge op de rest van het veld. Kort daarachter volgden de bronzen-medaillewinnaar van Kijkduin vorig jaar, Brice Daubord, samen met Rory Downie en Martijn Dekker. Maar weer kort daarna volgde een grote groep met daar voorin ook Stoltz. Die vervolgens op het mountainbiken liet zien dat hij ook goed kon omgaan met de totaal andere omstandigheden bij deze wedstrijd in verhouding met bijna alle andere crosstriathlons. Al in de eerste ronde wist hij naar de koppositie te rijden, om die vervolgens niet meer af te staan. Met een ruime minuut voorsprong op voormalig mountainbiker Ruben Ruzafa wisselde hij naar het lopen. Ruzafa wist op het slotonderdeel nog aardig wat terug te snoepen maar kon de Zuid-Afrikaan niet meer achterhalen. Daarachter was het spannender: Allen had in de laatste ronden Daubord nog weten te lossen en begon met een ruime marge als derde aan het lopen, maar was daarna leeggestreden. Daubord begon als zesde aan het lopen, maar de lichtvoetige Fransoos liep vervolgens schijnbaar moeiteloos naar plaats drie, dezelfde plaats die hij vorig jaar in Kijkduin bij het EK behaalde. De nummer twee van toen, Kris Coddens, kon Daubords looptempo nu niet beantwoorden en werd vierde. Diederik Scheltinga was met een tiende plaats de beste Nederlander.

In de vrouwenwedstrijd werd de strijd geopend door de Canadese Chantell Widney, op zo’n twintig seconden gevolgd door titelverdedigster Lesley Paterson en haar landgenote Jacqui Slack. De winnares in Kijkduin vorig jaar, Helena Erbenova, volgde een ruime minuut later, maar was ongenaakbaar op de mountainbike. In de eerste ronden wist zij samen met Renata Bucher het gat te dichten, om vervolgens solo ver uit te lopen. Paterson kon in de slotfase Bucher nog terug inrekenen en wisselde daarmee als tweede, inmiddels al op ruim 2,5 minuut van de Tsjechische. Erbenova liet echter niets aan het toeval over en verzekerde zich met de snelste looptijd van de dag van het WK-goud. Bucher kon geen partij geven tegen het looptempo van Paterson, zag daarentegen Widney nog passeren en miste daarmee het podium. Saskia Elemans werd met een negende plaats - mede dankzij de vierde fietstijd van de dag - de best geklasseerde Nederlander, nadat Maud Golsteyn daags voor de wedstrijd moest afzeggen vanwege een gekneusde rib die ze had opgelopen bij een valpartij tijdens de parcoursverkenning.

Bij de neosenioren was er tweemaal goud voor Nederland, in de personen van Cornelis Scheltinga en Jip Veelenturf. Veelenturf had geen enkele tegenstand, maar Scheltinga moest nog stevig aan de bak om zijn goud te bemachtigen. Hij kwam ruim een minuut na Akershoek uit de Noordzee, maar moest op het mountainbiken een forses veer laten in het voordeel van de Tsjech Thomas Kubek en Jarrich van Woersem. Akershoek viel uit met een lekke band. Lopend rolde Scheltinga Van Woersem en Kubek weer op en kon daarmee het goud voor Nederland claimen.

Eerder op de dag wist Jorik van Egdom al de wereldtitel te veroveren bij de junioren. Bas de Waal kwam een vijftiental seconden voor Van Egdom en Constantine Doherty uit het water, maar eenmaal op de fiets stond er geen maat op Van Egdom. Doherty gaf op het slotonderdeel nog flink gas, maar Van Egdom wist al bij de start van het lopen dat hem de titel niet meer kon ontgaan en ging breeduit genietend het lopen in.
Bij de vrouwen was daar de Zuid-Afrikaanse Genevieve van Coller te sterk voor Lindy van Anrooij en Elysa de Ruijter. Van Coller kwam al op ruime voorsprong uit het water en wist dat op de mountainbike vast te houden.

 

 

UITSLAGEN 
WK CROSSTRIATHLON DEN HAAG
(1000Z - 26MTB - 9L)
MANNEN -----------------------------
 1 Conrad Stoltz    RSA 2:01:38 
 2 Ruben Ruzafa    ESP 2:01:52 
 3 Brice Daubord    FRA 2:02:37 
 4 Kris Coddens    BEL 2:03:04 
 5 Gonzalo Tellechea  ARG 2:03:15 
 6 Tomas Jurkovic   SVK 2:03:30 
 7 Victor Del Corral  ESP 2:03:53 
 8 Ben Allen      AUS 2:05:18 
 9 Paul Embrechts   BEL 2:07:06 
10 Diederik Scheltinga   2:07:15
VROUWEN ----------------------------
 1 Helena Erbenova   CZE 2:22:11 
 2 Lesley Paterson   GBR 2:27:25 
 3 Chantell Widney   CAN 2:30:43 
 4 Renata Bucher    SUI 2:34:16 
 5 Jacqui Slack    GBR 2:36:44 
 6 Riikka Kelja    FIN 2:38:19 
 7 Carina Wasle    AUT 2:41:23 
 8 Brigitta Poór    HUN 2:41:36 
 9 Saskia Elemans      2:42:07 
10 Amandine Galindo  FRA 2:49:01 
Bronnen / Links:
- KYOCERA Beach Challenge, Den Haag / Kijkduin

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

 1. Rob Barel - 15 juli 2013:

  Daarnaast nog 9 wereldtitels voor Nederlandse age-group en para triatleten, 9x zilver en 6x brons!!! Totaal 30 medailles.