Rob Woestenborghs pakt tweede WK-goud in Cali

Mannenpodium WK duathlon Cali 2013CALI (COL) - Rob Woestenborghs is vandaag in Colombia wederom tot wereldkampioen duathlon gekroond. Een ontsnapping op de fiets verzekerde hem van de winst. Hij verwees daarmee de Spaanse titelverdediger Emilio Martin naar de tweede plaats. De Fransman Benoit Nicolas wist met een snelle tweede run het brons te pakken. De Nederlanders deden in de wedstrijd niet echt mee. Wim Nieuwkerk was nipt de snelste op een 27e plaats.

Al vroeg in de wedstrijd vormde zich een grote groep op het lopen, met aan kop Antoine Duvivier en Emilio Martin, maar nog zonder Woestenborghs. De Belg wist het gaatje van dertig seconden in de eerste fietsronde snel te dichten en vervolgens de leiding te nemen. Een aardig deel van de kopgroep, waaronder toen nog Thomas Bruins, kon het tempo volgen. Totdat Woestenborghs, Roca en Martin halverwege een ontsnapping op touw zetten en al snel een minuut voorsprong opbouwden. Tegen het einde van het fietsonderdeel ondernam Woestenborghs een tweede ontsnapping en wist vervolgens met een minuut voorsprong te wisselen naar het lopen. Genoeg om de winst veilig te stellen. Achter hem viel Roca ver terug vanwege krampen, terwijl Martin het zilver vast kon houden voor een aanstormende Nicolas.

Nieuwkerk eindigde uiteindelijk een twintig seconden voor Bruins op plaats 27. Bruins was sneller in de eerste run en op de fiets, maar in de slotrun wist routinier Nieuwkerk de kopman van het Oranjeteam nog in te rekenen. Armand van der Smissen werd dertigste, Gerben Schreurs en Coen de Wit 37e resp. 38e en Caimin Stevens eindigde als veertigste.

UITSLAGEN 
WK DUATHLON CALI (COL)
(standaard afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Rob Woestenborghs  BEL 1.43.39
 2 Emilio Martin    ESP 1.44.23
 3 Benoit Nicolas    FRA 1.45.46
 4 Sergio Lorenzo    ESP 1.45.51
 5 Sergio Rodrigues   POR 1.45.55
 6 Antonie Duvivier   BEL 1.45.58
 7 Roger Roca      ESP 1.46.02
 8 Philip Wylie     GBR 1.46.06
 9 Benjamin Choquert  FRA 1.47.18
10 Oscar Galindez    ARG 1.47.28
Bronnen / Links:
- International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

13 reacties

 1. Armand - 12 augustus 2013:

  @Derk, ik probeer me op dit soort fora niet te laten verleiden het beleid dat ik voer in een discipline die weinig ruimte krijgt te verdedigen. Maar ik ben oprecht benieuwd:
  op basis van welke argumenten vind je 6 Nederlanders op de Wereldspelen “over de top” en 2 afgevaardigde atleten van Frankrijk en Belgie beter? Zou je het ook een goede opstelling vinden wanneer Nederland op de OS haar beschikbare startplaatsen niet zou benutten en die beschikbaar zou stellen aan andere landen?
  De ITU liet me in ieder geval ter plaatse weten zeer tevreden te zijn met onze aanwezigheid.

 2. Derk - 3 augustus 2013:

  Een Nederlands team heeft zeker meerwaarde op dit evenement. Zeker met mannen met de staat van dienst als een Wim Nieuwkerk en voor Armand een fantastische afsluiter van zijn carriere. Maar om nou met zes man aan de start te verschijnen… ja, ik heb de onderbouwing van Wim gelezen, maar toch een beetje over the top. Past de bescheiden opstelling van landen als België en Frankrijk (2 deelnemers, maar wel top-10) toch beter. Gelukkig hoor ik hier goede initiatieven om de duathlon weer in the picture en op niveau te krijgen. Laten we hopen dat het gaat lukken.

 3. piet - 1 augustus 2013:

  Wel grappig dat er zoveel persoonlijk getinte reacties komen. Maar in essentie komen ze veelal neer op wat ik juist bedoelde: er wordt maar wat gedaan op beleidsniveau en de duathlonsport wordt dus niet serieus genomen. Alle goede bedoelingen ten spijt.

 4. Armand - 1 augustus 2013:

  @Jefry, een soortgelijk plan heb ik neergelegd op het bondsbureau en ik hoop/vermoed dat hier de komende maanden knopen worden doorgehakt.

 5. Wim Nieuwkerk - 1 augustus 2013:

  Ik ben voor !!!!!
  Dienen er wel teams gevormd te worden.

 6. Jefry - 1 augustus 2013:

  2014 eredivisie duathlon? 4 stayerwedstrijden teams van 3. Beetje om de eredivisie triathlon heen plannen zodat er af en toe een verdwaalde triatleet mee kan doen.

 7. Wim Nieuwkerk - 1 augustus 2013:

  Beste (zeur)Piet,

  Normaal gesproken reageer ik niet op reacties maar nu was ik toch geprikkeld.
  Je maakt een correcte opsomming van de atleten welke naar Cali zijn afgereisd, daarin heb je goed je huiswerk gedaan. Ook over het ontbreken van een echt beleid heb je gelijk. Maar een aantal zaken zie je verkeerd.
  Officieel waren de beste 55 atleten van wereld uitgenodigd voor de Wereldspelen. Met mijn achtste plaats en de negende plaats van Thomas Bruin had Nederland twee directe startplaatsen bij de heren. Bij de dames hadden we meer startbewijzen. Wel of geen NTB beleid Thomas en ik zijn officieel door de ITU uitgenodigd. Daarbij wel opgemerkt dat ik mijn punten veelal te danken heb aan de lange afstand wedstrijden. Armand zou als bondscoach ook naar Colombia afreizen en kreeg de mogelijkheid om via een wildcard aan de start te verschijnen. Iemand met zo’n carrière verdiend een afscheid op het hoogste niveau (als kleine Olympische spelen zijn de Wereldspelen voor de duathlon het hoogste niveau) Niemand had toch een probleem met deelname van Rob Barel in Sydney?
  Omdat er enkele lange afstand atlete geen gehoord aan het startbewijs voor de Wereldspelen hebben gegeven, waren er enkele startplaatsen over. Armand is zo slim geweest om voor enkele nationale topper ook wildcard aan te vragen, welke ook toegezegd zijn. Coen, Caimin en Gerben kond zo ook naar Cali afreizen, maar dit wel geheel op EIGEN kosten. Deze jongens zijn bereid geweest te investeren in een sportcarrière. En konden tijdens de gehele week rekenen op de ervaring van twee ervaren duatleten. Wat is er mis met deelname van deze jongens?
  Het is heel makkelijk om kritiek op onze deelname te hebben. De strijd in de hitte en op hoogste was een harde strijd waarin veel topatleten met fysieke problemen te maken hebben gehad. Met een 27e en 28e plaats zijn Thomas en ik in de middenmoot gefinisht. Armand zat hier niet ver achter. Wanneer ik 26 seconden harder loop finish ik top 20, is het dan wel een topprestatie?
  Gaan we een volgende keer ook kritiek leveren op onze jongen in de Wereldbekerwedstrijden of als de dames een mindere uitslag scoren? Het is niet fair en heel makkelijk om te ‘zeiken’ op de duatleten.

 8. Coen de Wit - 31 juli 2013:

  @Piet. Dat het niet goed gaat met de duatlonsport in Nederland is een open deur. Dat je vervolgens zo zuur reageert op een sport die het zwaar heeft vind ik erg goedkoop en ik snap eerlijk gezegd ook niet wat je ermee probeert te bereiken.

  Een mogelijk antwoord op één van je vragen waarom er een team wordt gestuurd kan ook positief uitgelegd worden: het opent hopelijk de ogen van andere sporters dat je er bij de duatlon geweldige mogelijkheden voor het oprapen liggen!

  Dat je de deelnemers diskwalificeert op andere gronden dan de geleverde prestaties is ook onder de gordel.

 9. Armand - 31 juli 2013:

  @Martin, dat is een goede inbreng,met name een startserie bij een triathlon die al veel series heeft is heel welkom, en door mij afgelopen jaren al aan aantal organisaties gevraagd,nog zonder succes. Wellicht ontbreekt het mij aan de juiste contacten,dus als er organisaties belangstelling hebben en/of lezers ideeen, neem contact op met bondsbureau of mag ook met mij.

 10. Martin - 31 juli 2013:

  De laatste opmerking van Piet (“Of telt de duathlonsport in Nederland echt niet mee?”) is inderdaad wel iets om over na te denken. In de meeste NL-duathlons ben ik weleens gestart en ik heb de veel leuke wedstrijden van de kalender zien verdwijnen (Amersfoort, Oss, Soesterberg, Lelystad, Molenschot). Zonder andere wedstrijden tekort te willen doen heb je volgens mij op dit moment in Nederland alleen in Horst en Borne nog duathlons met redelijk wat publiek. En ‘in beeld zijn’ is toch wel een eerste vereiste als je een nieuwe groep atleten wilt aanspreken. In dat opzicht zou het mooi zijn als enkele grotere triathlons ook een startserie voor de duathlon zouden inruimen (Holten, Veenendaal, …). In elk geval zal er wel iets moeten gebeuren als we ook in de toekomst sterke Nederlandse duatleten willen hebben. Wat de triatlon betreft is op dat gebied de nieuwe Eredivisie al een flinke stap in de juiste richting. Het zou mooi zijn als ook de duatlonsport in Nederland de weg omhoog weer weet te vinden.

 11. piet - 30 juli 2013:

  @ Armand, ik zie geen daadwerkelijke reactie op mijn vragen, slechts een opmerking die slechts de aandacht afleidt van wat ik opmerkte. Het is natuurlijk nooit zo dat je geen vragen mag stellen of kritisch mag zijn t.a.v. bepaald beleid (of het ontbreken daarvan)zonder `aan de zijlijn te staan`. Daarnaast zijn er toch bestuurders bij de bond die beleid zouden moeten maken?

 12. Armand - 29 juli 2013:

  Piet als je begaan bent met de sport zou ik zeggen handen uit de mouwen en zet je in ervoor. Die mensen hebben we nodig. Als het bij (anoniem) geroep aan de zijlijn blijft zie ik geen meerwaarde

 13. piet - 28 juli 2013:

  Tja, en wat was nu de meerwaarde van het sturen van een Nederlands Team? Ik snap het sowieso niet. In het groepje zit een atleet die pas een jaar in de duathlon actief is, een atleet die tevens bondscoach is, een atleet die eigenlijk al gestopt was… Misschien iets voor de bond om een visie over te ontwikkelen? Of telt de duathlonsport in Nederland echt niet mee?