Nederlandse triathlonploeg naar Hamburg voor dubbel WK-weekend

HAMBURG (GER) - Komende zaterdag vindt in de Duitse stad Hamburg de zesde van acht ronden van de ITU World Triathlon Series plaats. Deze race is tevens het WK Sprinttriathlon. Op zondag vindt in dezelfde stad het WK voor teams plaats, waar de Nederlandse equipe ook aan deel zal nemen. De triathlon van Hamburg staat bekend om haar enorme toeschouwersaantallen en het grootstedelijk decor waartegen de races plaatsvinden.

Bij het WK Sprinttriathlon op zaterdag verschijnt Nederland aan de start bij de vrouwen met Maaike Caelers, Danne Boterenbrood en Maya Kingma en bij de mannen met Marco van der Stel. Caelers staat na een tweede plaats in Auckland, een vijfde in Yokohama en een veertiende in Kitzbühel als beste Nederlandse in de WTS gerangschikt. Boterenbrood liet met een elfde plaats in San Diego en een negende plek in Madrid zien goed voorin mee te draaien. Na haar 21e plaats in de klimtriathlon van Kitzbühel is het streven van Boterenbrood om zich te tonen in de plaats waar ze in 2011 internationaal doorbrak met een achtste plek. Kingma neemt voor de eerste keer deel aan een WTS-race. Kingma is pas achttien jaar en komt nog uit bij de junioren, maar mag in Hamburg voor het eerst meedoen bij de elite vrouwen. Bij de mannen is het streven van Marco van der Stel om in verhouding zo dicht mogelijk achter de winnaar te finishen. Van der Stel’s beste seizoensprestatie in de WTS is een achttiende plaats in het Japanse Yokohama.

Het WK team relay op zondag is een zogeheten mixed-relay. Twee mannen en twee vrouwen doen in estafettevorm elk een ultrakorte triathlon en het gezamenlijke resultaat is maatgevend. Naast Marco van der Stel start Jorik van Egdom bij de mannen. De achttienjarige junior Van Egdom werd onlangs in Holten tiende in de European Cup bij de elite mannen, en afgelopen weekend wereldkampioen op de crosstriathlon bij de junioren in Kijkduin. Bij de vrouwen zullen Maaike Caelers en Danne Boterenbrood hun opwachting maken. Reserveatleten voor Nederland zijn Maya Kingma en Bas Diederen. In totaal strijden 20 landen op het WK teams in Hamburg op zondag.

Bondscoach Eric van der Linden blikt vooruit op het wedstrijdweekend : “Hamburg is altijd een speciale wedstrijd op de kalender. Het is een échte stadstriathlon dat betekent dat het bomvol staat met mensen. De sfeer en de mensenmassa zijn in Hamburg elk jaar weer indrukwekkend en bijzonder. We hebben met een aantal atleten geen ideale voorbereiding gehad. Met wat naweeën van ziektes was het even spannend of een aantal atleten op tijd wedstrijdfit zou zijn. Dat lijkt toch gelukt. Voor atleten is het ook belangrijk te weten dat ook zonder een ideale voorbereiding goed gepresteerd kan worden. Een écht ideale voorbereiding is ook geen garantie voor succes. Atleten die het beste kunnen omgaan met veranderde omstandigheden komen vanzelf bovendrijven”.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.