Nederlanders bijten zich stuk op Kitzbühelerhorn

KitzbuhlerhornKITZBÜHEL (AUT) - [updated] – In de vijfde wedstrijd om de wereldtitel werden de Nederlandse triatleten verwezen naar het tweede plan. Het was tevoren moeilijk te voorspellen of ze mee konden doen in de strijd om de medailles, omdat de organisatie in Kitzbühel gekozen had voor een extreem zwaar on-Nederlands parcours met serieuze Alpencols bij het fietsen en lopen. De wedstrijd was een zogenaamde sprint met een conventionele 750 meter zwemmen in de Schwarzsee. Het fietsparcours was maar 12 kilometer lang, maar de helft ging wel wel recht de beroemde Kitzbühlerhorn op die een stijgingspercentage heeft van tussen de 14 en 23 procent. De laatste 2.5 km van de klim werd te voet afgelegd. “Klimgeiten en berglopers zouden hier meer tot hun recht komen.” concludeerde Javier Gomez, de Spanjaard die teleurstellend veertiende werd. De Britse Olympisch kampioen Alistair Brownlee leek nergens last van te hebben. Hij ging er meteen vandoor bij de klim en fietste omhoog in dezelfde tijd als de eerste profwielrenners in de tour van Oostenrijk een paar dagen eerder. Brownlee soleerde als vanouds naar de winst voor de Spanjaard Mario Mola en de Zwitser Sven Riederer. De laatste heeft een patent op bronzen medailles, al twee keer was hij op de Spelen derde. Bij de vrouwen was de Britse Jodie Stimpson soeverein, gevolgd door Emma Jackson met de gedoodverfde favoriete Anne Haug als derde.

De Nederlandse triatleten waren minder overtuigend aanwezig dan in eerdere WK-series. Europees kampioene Rachel Klamer was met een tiende plaats de beste landgenote. Maaike Caelers eindigde kort daarachter als veertiende; Danne Boterenbrood twee minuten later als 21e. Bij de mannen finishte Marco van der Stel in de achterhoede, op negen minuten van de winnaar. Een periode met veel wedstrijden, gecombineerd met wat ziekte brak hem op bij dit meedogenloze parcours.

Met nog wat vermoeidheid in de benen van het de Europese kampioenschap voor neosenioren in Holten van de week ervoor en een chronische beenblessure waardoor ze weinig heeft kunnen lopen, liet Klamer toch zien dat ze behalve talent ook enorme vechtlust heeft. Aanvankelijk ging ze aan het begin van de klim nog even mee met de kopgroep, maar het gebrek aan specifieke voorbereiding nam zijn tol en ze moest de kopgroep laten gaan maar wist toch een eervolle plek bij de top-tien vast te houden. “Het was ontzettend zwaar”, aldus Klamer. “De tweede helft van de klim zag ik sterretjes en ik kan me niet meer herinneren hoe ik de finish heb gehaald bij het lopen. Ik was helemaal kapot”. Caelers kwam als een van de laatsten uit de Schwarzsee en begon bij de klim aan een indrukwekkende inhaalrace. Ze rukte op van een 38ste naar een 14de plek die ze bij het lopen wist vast te houden.

“Niet zo tevreden met de resultaten,” was het commentaar van coach Hellemans na de wedstrijd ”maar wel met de inzet. De dames en ook Van der Stel hebben er echt alles aan gedaan en meer kun je niet van ze vragen. Deze wedstrijd vereist ook wel specifieke voorbereiding , de atleten die voorin meestreden hadden allemaal voor langere tijd in het hooggebergte getraind, maar dan moet je wel wedstrijden de weken tevoren laten schieten”. Een lichtpuntje was het optreden van Olivier Schäffers die meedeed aan de neosenioren-wedstrijd en voorin meestreed.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON KITZBÜHEL (AUT)
(1Z - 11,5F - 3L)
MANNEN -----------------------------
 1 Alistair Brownlee  GBR  55.23
 2 Mario Mola     ESP  56.00
 3 Sven Riederer    SUI  56.46
 4 Henri Schoeman   RSA  56.49
 5 Ryan Sissons    NZL  57.31
 6 Richard Varga    SVK  57.37
 7 Thomas Springer   AUT  57.39
 8 Vincent Luis    FRA  57.41
 9 Ryan Bailie     AUS  57.44
10 Jason Wilson    BAR  58.00
VROUWEN ----------------------------
 1 Jodie Stimpson   GBR 1.03.22
 2 Emma Jackson    AUS 1.04.21
 3 Anne Haug      GER 1.04.34
 4 Andrea Hewitt    NZL 1.04.41
 5 Nicky Samuels    NZL 1.04.54
 6 Kirsten Sweetland  CAN 1.05.02
 7 Katie Hewison    GBR 1.05.05
 8 Agnieszka Jerzyk  POL 1.05.48
 9 Ashleigh Gentle   AUS 1.06.13
10 Rachel Klamer      1.06.26
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- International Triathlon Union

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

4 reacties

 1. Wim - 8 juli 2013:

  ?

 2. Jaap - 8 juli 2013:

  Gezien extreem afwijkende parcours (op te maken uit tekst)mag dus worden geconcludeerd dat de Nederlanders naar behoren hebben gepresteerd. Ook vergeleken met de voorafgaande wedstrijden. Opmerkingen van Hellemans en Wim van den Broek daarmee enigszins ongenuanceerd en die van Jeroen meer gefundeerd.

 3. Wim - 7 juli 2013:

  Op enig moment gaat de lat omhoog. Dat mag bij sport, dat moet bij topsport. Deze dames hebben sinds Londen een fikse stap voorwaarts gemaakt. Ze raken op medaillekoers en dat is ook de ambitie Rio.
  Die stijgende lijn werd in Oostenrijk even onderbroken.
  Kitzbuhel laat zich echter moeilijk vergelijken met welke andere ITU of WTS-race dan ook.

 4. Jeroen van Zoelen - 7 juli 2013:

  leg dat van dat tweede plan even uit aub.. In mijn ogen werden dit soort posities bij de dames vorig seizoen bejubeld..?