Klimtriathlon WTS Kitzbühel uitdaging voor Nederlandse triatleten

KITZBÜHEL (AUT) - De vijfde wedstrijd van de World Triathlon Series vindt komende zaterdag plaats in Kitzbühel, Oostenrijk. De wedstrijd ziet voor de eerste keer de beroemde klim van de Kitzbühlerhorn in het fietsparcours en in het loopparcours. Maaike Caelers verdedigt haar achtste plek in de stand om het WK. Nederland start verder met Danne Boterenbrood, Rachel Klamer en Marco van der Stel.

Door het format van de klimtriathlon zijn de afstanden in Kitzbühel ongebruikelijk. Na 750 meter zwemmen in de Schwarzsee en een aanloopstuk van 7 kilometer op de fiets begint de klim van 5 kilometer die een stijlheidsgradiënt heeft van tussen de 14 en 23%. De laatste 2,5 kilometer van de klim wordt als loopparcours afgelegd. De finish bij het Alpenhaus, waar eerder deze week ook een etappe van de ronde van Oostenrijk voor wielerprofs finishte.

Nederland wordt vertegenwoordigd bij de vrouwen door Rachel Klamer, Danne Boterenbrood en Maaike Caelers. Bij de elite mannen staat Marco van der Stel aan de start terwijl Olivier Schäffers uitkomt in een race voor beloften onder 23 jaar. “Het is moeilijk te voorspellen hoe de ploeg zal presteren,” aldus bondscoach John Hellemans. ”Hoewel de Nederlandse deelnemers allemaal verdienstelijk kunnen klimmen, wordt het op dit wel zeer on-Nederlandse parcours een echte test voor hen.” Rachel Klamer won drie weken geleden nog het Europees kampioenschap in Alanya en Danne Boterenbrood zegevierde in de Europese continental cup in Holten dit weekend. Beide atleten gaan kijken of de goede vorm aanhoudt bij deze bergwedstijd.

Maaike Caelers is op dit moment met een achtste plek de hoogst geplaatste Nederlandse op de WTS-ranglijst. Ze is herstellende van een darminfectie, opgelopen bij de Europese kampioenschappen in Alanya. “Ik ben iets eerder naar Kitzbühel gegaan om weer even goed te kunnen trainen. Ik gebruik deze wedstrijd om mijn fitheid te testen, maar ook ter voorbereiding op de resterende wedstrijden van het seizoen in Hamburg, Stockholm en Londen”, aldus Caelers. Marco van der Stel hoopt in de mannenwedstrijd zijn teleurstellende 22e plek van de EK voor neosenioren in Holten afgelopen weekend goed te maken met een degelijk resultaat in Kitzbühel.

Bij de vrouwen is de licht gebouwde, maar sterke Duitse atlete Anne Haug de favoriete daar zij verreweg de beste papieren heeft voor dit parcours. Maar atletes als de leidster in de WK-stand Gwen Jorgensen uit de VS, de Britse Non Stanford en het Nieuw-Zeelandse trio Hewitt, McIlroy en Samuels zullen het haar niet gemakkelijk maken. De broers Alistair en Johnny Brownlee zijn zwaar favoriet bij de mannen, maar op dit parcours zijn verrassingen altijd mogelijk. Voor het eerst sinds augustus vorig jaar zullen de Olympische medaillewinnaars van Londen elkaar treffen, want ook de Spanjaard Javier Gomez maakt zijn opwachting in Oostenrijk.

Bronnen / Links:
- Nederlandse Triathlon Bond

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.