Diederen derde, Weerd achtste bij Ironman Frankfurt

Bas Diederen - IM Frankfurt 2013FRANKFURT (GER) - Voor Bas Diederen bracht het officieuze EK op de Ironman een welverdiende derde plaats. De man uit Susteren moest tijdens het lopen nog een tiental oprollen om uiteindelijk de overgebleven podiumplaats voor zich op te kunnen eisen, achter Eneko Llanos en Jan Raphael. Bij de vrouwen won Camilla Pedersen, voor Jodie Swallow en Kristin Möller. Mirjam Weerd eindigde uiteindelijk als achtste, nadat zij na het fietsen lange tijd op plaats drie verbleef.

Bas Diederen kwam als elfde uit het water in een grote groep in het kielzog van Harry Wiltshire. Kort daarachter volgde ook titelverdediger Marino Vanhoenacker, die vervolgens op de fiets meteen de aanval koos. Eneko Llanos kon nog even volgen, maar moest ook al snel de Belg laten gaan. Halverwege had Vanhoenacker inmiddels een voorsprong van drie minuten op een groep van zo’n zes atleten die elkaar niet uit het oog verloren. Diederen volgde anderhalve minuut daarachter.
Vanhoenacker wisselde uiteindelijk met vijf minuten voorsprong op Andi Böcherer, Jan Raphael, Pete Jacobs, Axel Zeebroek en Llanos. Raphael en Llanos gingen meteen vol in de achtervolging op Vanhoenacker en hadden de Belg al in het eerste kwart te pakken. Vanhoenacker kreeg het daarna zwaar, moest zelfs gaan wandelen maar wilde van geen opgeven weten. Hij finishte uiteindelijk als negentiende.
Diederen wisselde als dertiende, op bijna een kwartier van de Belg. Eenmaal aan de marathon begon Diederens imposante opmars. Met de tweede marathontijd - alleen Llanos was sneller - wist hij op te rukken naar plaats vier, om in laatste kilometer ook Axel Zeebroek nog te verschalken en daarmee zijn podiumplaats te verzekeren.

Weerd kwam als negende uit het water, op zes minuten van snelste zwemster Jodie Swallow. Swallow deelde daar al haar eerste tik uit, door met bijna twee minuten voorsprong op onder andere Lucy Reed, Camilla Pedersen en Anja Beranek aan het fietsen te beginnen. Op de fiets zou ze steeds verder uitlopen. Weerd fietste zich intussen gestaag naar voren, om uiteindelijk als derde te beginnen aan de marathon, achter Swallow en Pedersen. Lang leek het er op dat Swallow de wedstrijd niet meer uit handen zou geven, maar in de tweede helft van de marathon zakte haar tempo en kon Pedersen haar oprollen. Weerd begon als derde aan de marathon, maar zag net voorbij halverwege Kristin Möller en Sofie Goos voorbij komen. Maar in de slotfase kon zij ook haar vijfde plaats niet handhaven. Liz Lyles, Eva Nyström en Mareen Hufe wisten haar nog bij te halen en nipt voor haar te finishen.

UITSLAGEN 
IRONMAN FRANKFURT
MANNEN -----------------------------
 1 Eneko Llanos    ESP 7:59:58
 2 Jan Raphael     GER 8:07:19
 3 Bas Diederen       8:12:07
 4 Axel Zeebroek    BEL 8:14:41
 5 Andi Böcherer    GER 8:15:13
 6 Christian Ritter  GER 8:16:30
 7 Michael Raelert   GER 8:16:58
 8 Maxim Kriat     RUS 8:18:10
 9 Sebastian Kienle  GER 8:18:38
10 David Dellow    AUS 8:19:03
VROUWEN ----------------------------
 1 Camilla Pedersen  DEN 8:56:01
 2 Jodie Swallow    GBR 8:58:43
 3 Kristin Möller   GER 9:01:55
 4 Sofie Goos     BEL 9:07:43
 5 Elizabeth Lyles   USA 9:09:44
 6 Eva Nyström     SWE 9:11:47
 7 Mareen Hufe     GER 9:12:24
 8 Mirjam Weerd       9:13:11
 9 Daniela Sämmler   GER 9:14:51
10 Susan Blatt     GER 9:16:51
Bronnen / Links:
- Ironman Live

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

«