Vasseur en Wassink winnen in Oud- Gastel

OUD-GASTEL - De Verwer en Janssen West-Brabant triathlon in Oud-Gastel, de ‘thuiswedstrijd’ van triathlonspeaker Wim van den Broek, werd zaterdag een prooi voor Remy Vasseur en Sandra Wassink. Zonder de beloofde snelweg in het fietsparcours - daarvoor kwam uiteindelijk toch de toestemming niet rond. Maar daarentegen maakte de stevige wind die over het fietsparcours joeg de wedstrijd over de incourante 1/3e afstand hard en selectief.

De thuisfavorieten Gerbert van den Biggelaar en Rob Musters verlieten als eerste de Roosendaalse Vliet, op ruime een minuut pas gevolgd door Bert Flier, Richard de Groot en Vasseur. Weer daar zo’n vijftien seconden achter volgde Chris Brands, maar die had duidelijk de juiste brandstof getankt, gelet op het feit dat hij iedereen vervolgens ruim zoek fietste. In de drie ronden wist hij maar liefst twee volle minuten op Van den Biggelaar en Vasseur te winnen. Maar daarna ging de beurt toch over naar de hardlopers. Vasseur stoomde in de eerste ronde op naar de kop, maar daarachter was de opmars van Flier des te imposanter. De man uit Barendrecht was nagenoeg gelijktijdig met Musters op bijna twee minuten achterstand op Vasseur en bijna vier op Brands van de fiets gekomen, maar wist uiteindelijk Vasseur nog tot op een ruime halve minuut te naderen. Het loopparcours was voor de viervoudig Nederlands kampioen uiteindelijk te kort.

Bij de vrouwen gaf Cora Vlot nog enig tegenspel aan Sandra Wassink. Laatstgenoemde kwam op ruime voorsprong op de rest van het vrouwenveld uit het water, maar Vlot wist de twee minuten averij in de 60km fietsen weg te werken om met een kleine halve minuut voorsprong aan het lopen te beginnen. Wassink trok vervolgens met de snelste looptijd de wedstrijd wederom naar zich toe. May Kerstens kon Vlot niet meer bedreigen en finishte als derde.

In de tien minuten later gestarte 1eDivisie-wedstrijd was Roeland Smits de snelste; sterker nog, hij zette uiteindelijk een snellere tijd op de klokken als de winnaar in de individuele wedstrijd. Evenwel werd zijn team van NSTV Trion uit Nijmegen tweede in de eindrangschikking. De mannen van DSZ Wave uit Delft presteerden net even beter en pakten deze derde manche van de 1eDivisie.
Bij de vrouwen ging de winst nipt naar het team van Hellas uit Utrecht, ten koste van het team van DTC uit Heerhugowaard.

UITSLAGEN 
TRIATHLON OUD-GASTEL
(630Z - 60F - 13L)
MANNEN ----------------------------------
 1 Remy Vasseur        2:38:33	 
 2 Bert Flier         2:39:07 M40
 3 Gerbert van den Biggelaar 2:39:20	 
 4 Richard de Groot      2:40:30 M40
 5 Chris Brands        2:40:47 M40
 6 Rob Musters        2:41:43	 
 7 René Vosters        2:45:22	 
 8 Huub van Noorden      2:47:05	 
 9 Frederik Van Crombrugge  2:47:49	 
10 Carlo van den Bergh	   2:48:07 M40
VROUWEN ---------------------------------
 1 Sandra Wassink       3:01:57	
 2 Cora Vlot         3:04:27 V40
 3 May Kerstens        3:08:11
 4 Patricia Goossens     3:32:13	 
 5 Carin van den Dries    3:33:15 V50
 6 Maryvonne van den Berg   3:38:11	 
 7 Thea Segeren        3:45:06 V40
 8 Mariska Lagerweij     3:47:09 V40
Bronnen / Links:
- Werkgroep Sport ‘t Veerke

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

8 reacties

 1. Arno - 24 juni 2013:

  Met alle respect voor de prestaties, maar onder de gegeven omstandigheden met de harde wind was het weldegelijk een aanzienlijk voordeel om later te mogen starten. Op het fietsparcours kon zo dus in de kielzog van atleet naar atleet worden gereden. Tel daar de enorme hoeveelheid mensen die gewoon kop over kop aan het stayeren zijn geweest, dan kun je de gegeven prestaties zeker niet met elkaar gaan vergelijken.

  Uitsluitend bij een gelijke start in de wedstrijd is er ook sprake van een daadwerkelijk eerlijk vergelijk mogelijk.

 2. Hidde - 24 juni 2013:

  @Wim. Wellicht serie indeling op verwachtte eindtijd. Een dergelijke startvolgorde is niet alleen bij grote hardloopevenementen (denk aan 7 Heuvelenloop en R’dam marathon) al jaren meer dan succesvol, maar wordt ook gebruikt bij de Challenge wedstrijden.

  Wat betreft het al dan niet samenvoegen van de klassementen. In tegenstelling tot Almere is het een “issue” in Oud Gastel geworden omdat de snelste man van de dag niet uitgeroepen is tot winnaar. Hetgeen wat vreemd is. Als je de eerste divisie papieren op na slaat - in dit geval handboek voor teams http://www.eerstedivisietriathlon.nl/wp-content/uploads/documenten/20121207HandboekTeams1eDivisie2013.pdf - lijkt het volgende het doel te zijn “De 1eDivisie Triathlon heeft als doelstelling om de bekendheid en het aanzien van de
  triathlonsport binnen Nederland te vergroten en een bijdrage te leveren aan het sportieve
  niveau van de Nederlandse triathlonverenigingen.”
  Mijn inziens wordt dit doel niet bereikt door de overall snelste atleet geen media aandacht te geven. En daarnaast zie ik ook niet in waarom dit doel gebaat is bij het hanteren van twee verschillende klassementen. Bij de ere divisie wedstrijd van Stein afgelopen zaterdag zijn de niet atleten die niet voor een team uitkwamen o.a. Marco Akershoek en Bryan de Kraker gewoon opgenomen in het overall klassement. Je zou dan ook verwachten dat hiervoor een apart klassement opgemaakt zou worden.

 3. Wim - 24 juni 2013:

  Goede tips Monica. Nemen we vanavond mee in de evaluatie. Wij worstelden tevoren met de aantallen. Konden er nooit 280 tegelijk laten starten. Maar verdeling mannen en vrouwenserie is nooit bij ons opgekomen. Al was ook dan de mannenserie nog net iets aan de volle kant geweest, denk.
  Dat de series niet zijn samengevoegd is gecommuniceerd met de NTB. In Almere was dat eerder in de 1e Divisie niet anders. De nadruk ligt in Ere- en 1e Divisie toch op het clubbelang, zo staat het mij bij. Gaan we het individu er toch weer uit lichten, draaien we de situatie misschien weer te veel terug.
  Maar laat de discussie vooral in gang blijven. Als organisatie willen we er van leren.

 4. Monica - 23 juni 2013:

  Ben het helemaal eens met Hidde! Wat zonde dat de eerste divisie niet opgenomen is in het klassement!

  Mijn twee tips voor de organisaties van het organiseren van een open serie en een eerste divisiewedstrijd zijn:
  - Mannen en vrouwen apart laten starten (open en eerste divisie wel gecombineerd).
  - Gebruik startnummers/badmutsen: open en eerste divisie verschillend van kleur.

 5. Hidde - 22 juni 2013:

  @Maik, bij de eerste divisie zijn het niet-stayer wedstrijden waardoor er als er niet gestayerd wordt - wat in Oud Gastel aan de lopende band gebeurde - een gelijkwaardige wedstrijd is voor atleten die uitkomen in de eerste divisie en die hier niet voor uitkomen.

  Wat betreft de wedstrijd in Oud Gastel. De open serie en de eerste divisie serie starten 10 minuten van elkaar (open eerst). Weersomstandigeheden waren dus gelijk (bij Challenge of andere grote(re) wedstrijden die met startseries/waves werken wordt er ook een overall klassement opgemaakt op basis van de netto tijd). Dit in combinatie met het niet kunnen samen werken op de fiets ontbreekt mij nog steeds het argument waarom er geen klassement is opgemaakt over beide series.

 6. Maik - 22 juni 2013:

  Dus een Eredivisie atleet heeft dus voordeel tijdens een NK Sprint en NK OD ten opzichten van individuele atleten die mee strijden om het NK. Doordat een team als collectief een individu kan uitschakelen. Hierdoor onstaan er dus geen gelijke of in mindere mate gelijk kansen voor elke atleet! Misschien een discussie waardig onderwerp?

 7. jochem - 22 juni 2013:

  Als de eerste divisie en de eredivisie puur om de teamprestatie gaan moeten ze ook geen NKs toekennen tijdens eredivisiewedstrijden.
  Maar aangezien men vandaag in verschillende series is gestart maakt het wel lastig vergelijken en is de beslissing wel te begrijpen. Feit blijft wel dat de dagsnelste uit de eerste divisie kwam.

 8. Jochem - 22 juni 2013:

  Roeland Smits eindigde in 02:35:39. 4 minuten sneller dan Vasseur. Helaas werden de individuele tijden van de eerste divisie niet opgenomen in het individuele klassement van de 1/3de triathlon.

  Noot HG: Mijns inziens ook terecht; de 1eDivisie gaat om de teamprestatie, niet om de persoonlijke prestatie. Als de persoonlijke prestatie voorop stond dan had de betreffende atleet ook in de open serie moeten starten. En daar ook onder gelijke omstandigheden tegen de anderen moeten strijden. Nu de omstandigheden niet meer geheel gelijk waren, blijft het gissen of Roeland, als hij wel in de open serie was gestart, ook die tijd en de bijbehorende klassering had gehaald.