Nieuws / Eredivisie Triathlon /

NK Sprint: Marieke van der Vegt en Evert Scheltinga

AMSTERDAM - De nationale titels over de Sprint-afstand zijn zondag door Evert Scheltinga en Marieke van der Vegt opgeëist. Beide waren op het slotonderdeel superieur aan hun concurrenten, al bleef het bij de mannen tot op laatst wel spannend. Op de recreatieve Olympische triathlon in het voorprogramma van het NK ging de winst naar de Belg Anthony Devos en Cora Vlot, en op de recreatieve sprint was Wardie van Wouw de snelste samen met Tanja Jacobs.

De vrouwenwedstrijd werd geopend door de junior Jasmijn van der Burg, die alle oudere concurrentes te snel af was. In dit NK werden, mede vanwege de opname van junior-atleten in de Eredivisie-teams, ook junioren bij de neosenioren geschaard en konden ze dus ook meestrijden om de medailles in deze categorie. De Texelse werd echter al op redelijk korte afstand gevolgd door een groot aantal vrouwen, en eenmaal op de fiets ontstond al snel een kopgroep van veertien. Karlijn van der Burg reed solo daarachter, en daar weer achter vormde een elftal atletes een tweede groep. Dit zou tijdens de wedstrijd niet meer veranderen, anders dan dat halverwege Hanneke de Boer de kopgroep moest laten gaan omdat haar ketting eraf liep.
Na de wissel pakte Van der Vegt meteen het initiatief en stond dat daarna niet meer af. Mirjam Weerd nestelde zich al snel op plaats twee, met Jony Heerink en Ilona Eversdijk daar vlak achter. Maar vanuit het achtervolgende peloton, dat ruim een minuut na de koplopers wisselde, stoomde Maud Golsteyn gestaag op, en in de slotfase wist ze ook teamgenote Weerd nog te verschalken en daarmee het zilver veilig te stellen.

Bij de mannen waren het Marco Akershoek en Terrence Olaria die bij het zwemmen de kop pakten, kort gevolgd door Tom Havekes, Evert Scheltinga, Donald Hillebregt en Martijn Dekker. Havekes en Olaria konden het hoge aanvangstempo niet volgen. Van der Stel vormde vervolgens met Scheltinga, Dekker, Hillebregt en - dankzij een snelle wissel en een flinke snok in de eerste fietskilometers - Sven Strijk de kopgroep, die de rest van het fietsen ruim vooraan zou blijven. De grote groep van vijftien achtervolgers, later nog aangevuld met het vijftal kort daarachter, kon alleen maar toezien dat de koplopers langzaam maar gestaag hun voorsprong vergrootten tot een kleine dertig seconden.
Scheltinga was na de wissel als eerste weg, maar kreeg al vrij snel weer gezelschap van Strijk. Zij aan zij strijdend voor de zege namen zij afstand van hun drie andere concurrenten. Van achteren wisten Stefan van Thiel, Mark Oude Bennink en Vincent Böhm het gat makkelijk te overbruggen, maar het leidende tweetal bleef buiten bereik. In de slotfase kon een uitzinnige Scheltinga Strijk definitief van zich afschudden. Het brons werd in een felle eindsprint tussen Van Thiel en Böhm beslecht in het voordeel van de laatste

De start van de OD werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Dolfijn-atleet Rob Veerman, die het startschot mocht lossen en aan wie Ivar Brinkman als tussenstand in de fondsenwerving voor Veermans sportrolstoel een cheque van 7.500 euro kon overhandigen.

In deze tweede manche van de Eredivisie gingen de mannen van Team4Talent uiteindelijk weer met de meeste punten naar huis, voor het ZeroD Squadra team. Bij de vrouwen was ondanks de plaatsen 2 en 3 voor het Xendurance LD-team de winst voor de vrouwen van Hellas.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON AMSTERDAM 
(Sprint afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Evert Scheltinga     57:42	 
 2 Sven Strijk       57:48	 
 3 Vincent Böhm       58:02	 
 4 Stefan van Thiel     58:02	 
 5 Martijn Dekker      58:16	 
 6 Mark Oude Bennink    58:25	 
 7 Donald Hillebregt    58:54 U23
 8 Gerbert vd Biggelaar   58:55	 
 9 Jarrich van Woersem   58:59 U23
10 Bryan de Kraker     59:01 U23
VROUWEN ----------------------------
 1 Marieke van der Vegt  1:05:46	 
 2 Maud Golsteyn     1:06:12	 
 3 Mirjam Weerd      1:06:13	 
 4 Jony Heerink      1:06:25	 
 5 Ilona Eversdijk    1:06:48 U23
 6 Sione Jongstra     1:06:59	 
 7 Anne Zijderveld    1:07:04	 
 8 Rina Zijgers      1:07:22	 
 9 Jasmijn van der Burg  1:07:26 U23
10 Hanneke de Boer    1:07:33	
Bronnen / Links:
- Triathlon Amsterdam Nieuw-West

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

2 reacties

 1. RIck - 16 juni 2013:

  Wim, respect voor de snelheid van je verslag na een dag op de benen.

  [Noot Hans] Stond weliswaar ook de hele dag in 020 op de benen, maar heet nog steeds geen Wim ;-)

 2. RKw - 16 juni 2013:

  Marco van der Stel zit in Turkije. Marco Akershoek was het eerst uit het water

  [Noot Hans] Oeps, associatiefoutje in de haast van het schrijven. Meteen gecorrigeerd!