Eerste Russische winnaar op EK triathlon

Ivan Vasiliev - EK Alanya 2013ALANYA (TUR) – Bij afwezigheid van de Brownlees en Javier Gomez gold de Rus Ivan Vasiliev als de grote favoriet voor de Europese titel vandaag in Alanya. Na het Nederlandse succes bij de vrouwen gisteren met winst voor Rachel Klamer hoopte Marco van der Stel ook op een top-tienklassering. Hij werd uiteindelijk achttiende, op drie minuten van de winnaar.

Vasiliev zat in tegenstelling tot zijn grootste rivaal Mario Mola in de kopgroep van tien man na het zwemmen. Ook Van der Stel fietste gemakkelijk mee bij het leidende tiental. Bij het lopen kwam Mola, die tegen een achterstand van anderhalve minuut aankeek na het fietsen, terug tot op 25 seconden. De Spanjaard haalde brons, want behalve Vasiliev bleef ook de verrassende Italiaan Alessandro Fabian buiten schot. Van der Stel liep de eerste vier kilometer nog in zevende positie, daarna moest hij langzaam toezien hoe nog tien triatleten langszij kwamen. De triatleet uit Capelle aan de IJssel debuteerde op een EK.

In de juniorenwedstrijd ging de titel naar de Fransman Dorian Coninx. Hij versloeg in de slotfase favoriet en landgenoot Raphael Montoya. Brit Marc Austin werd derde. Na het zwemmen ontstond er snel een kopgroep van tien, met daarin Coninx en Montoya. Wat de door Jorik van Egdom aangevoerde achtervolgers ook deden, ze konden het leidende tiental niet achterhalen. Daarmee was voor Van Egdom de strijd om de titels verder verkeken.

UITSLAGEN 
EK TRIATHLON (OD) ALANYA (TUR)
MANNEN SENIOREN (OD) ---------------
 1 Ivan Vasiliev   RUS 1.42.09
 3 Alessandro Fabian ITA 1.42.16
 3 Mario Mola     ESP 1.42.32
 4 Maximilian Schwetz GER 1.42.42
 5 Vincent Luis    FRA 1.42.48
 6 Pierre le Corre  FRA 1.42.57
 7 Dmitry Polyansky  RUS 1.43.29
 8 Joao Pereira    POR 1.43.31
 9 Danylo Sapunov   UKR 1.43.43
10 Davide Uccellari  ITA 1.43.50
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- European Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.