Diederen en Van Vlerken maken favorietenrol waar in Stein

STEIN - Ze waren al maanden van tevoren de gedoodverfde favorieten: Bas Diederen en Yvonne van Vlerken kennen op de lange afstand hun gelijke niet in eigen land. Overigens was het voor Van Vlerken de eerste wedstrijd in zeven jaar tijd die ze in haar vaderland aflegde. De blondine woont al jaren in Oostenrijk en draait een dermate internationaal programma dat er nauwelijks ruimte is voor races in Nederland. Voor Stein maakte ze een uitzondering. “Want”, zo jubelde ze aan de streep, “ik heb hier nog nooit meegedaan, terwijl het wel een echte klassieker is.”

De in Oostenrijk woonachtige profatlete had geen kind aan de tegenstand. Ze bleef titelverdedigster Tineke van den Berg 19 minuten voor, bijna een half uur later volgde de Belgische Stefanie Adam als derde. Zij had als excuus dat ze aan het afstuderen was in de geneeskunde. Maar ook zonder die studie had niemand een vuist kunnen maken tegen Van Vlerken, die genoot van elk moment over de Limburgse heuvels. “Wat een heerlijk parcours, al die bochtjes en die bekende bergjes. En het zwemmen ging ook bizar goed.” De winnares beschouwde de wedstrijd als een prima opmaak voor de Challenge in Roth over twee weken.

Bas Diederen weet ook wat winnen is in Stein. Hij deed het vorig jaar al op de toen terug op de kalender kerende halve van Stein. Het lukte hem in de jaren daarvoor ook liefst drie keer op het gelijktijdig gehouden NK Olympische afstand in Stein. Diederen had ‘s nachts wel wakker gelegen van de sombere weersverwachting. Hij was de barre aflevering vorig jaar niet vergeten toen hij – net als veel andere triatleten – flink onderuit ging op de fiets. Hij wist nog wel te winnen, maar moest daarna vier weken herstellen. Nu bleef het op een enkele bui na wonderwel droog, al was Diederen voorzichtiger dan Erik-Simon Strijk die op de fiets aansloot bij Diederen en Eindhovenaar Terrence Olaria. Voormalig topzwemmer Olaria, ook bekend als BigMan, was als eerste uit de werkhaven naast het Julianakanaal geklommen en hield bij het fietsen ook stand vooraan. Eerst Diederen en later Strijk sloten aan. Diederen moest op zijn tanden bijten om het tempo van de Brabander te volgen. “Terrence heeft me serieus pijn gedaan bij het fietsen.” Dat moest de aanvaller zelf bekopen: Olaria stapte na drie rondes lopen uit. Diederen was toen al aan zijn opmars begonnen. Strijk, die ook naar Roth gaat en zich daarvoor wilde sparen, werd tweede. Dave Rost schoof een plaatsje op naar vier.

Bas Diederen maakt zich nu op voor de Ironman in Frankfurt, waar hij zich wil kwalificeren voor Hawaii.

UITSLAGEN 
TRIATHLON STEIN
(1,9Z - 95F - 21L)
MANNEN -----------------------------
 1 Bas Diederen	     4:13:10
 2 Erik-Simon Strijk   4:16:04
 3 Dave Rost       4:22:10 M40
 4 Diederik Scheltinga  4:24:02
 5 Dirk Wijnalda     4:25:00 M40
 6 Pieter Hélin   BEL 4:25:47
 7 Bob Martens      4:27:04
 8 Carlo Pullens     4:29:10 M40
 9 Guido Kwakkel     4:31:28
10 Martijn Boot     4:32:44
VROUWEN ----------------------------
 1 Yvonne van Vlerken  4:38:28
 2 Tineke van den Berg  4:57:19
 3 Stefanie Adam  BEL 5:08:38
 4 Carla van Rooijen   5:09:05
 5 Gonny Rosendaal    5:10:17 V40
 6 Diana Gorter     5:12:50 V40
 7 Simone Hakenberg   5:16:36 V40
 8 Ingrid Tempert    5:19:19
 9 Corine Nelen     5:22:01
10 Laura Hak       5:25:29
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- TVL Triathlon Stein

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.