Nieuws / Eredivisie Triathlon /

Derde manche Eredivisie: wederom Team4Talent en Hellas

STEIN - [updated] - In het voorprogramma naar het geweld op de middenafstand stond zaterdagavond de Sprintwedstrijd voor de Eredivisie op het programma. De winst in deze derde manche ging wederom naar Team4Talent. Net als vorige week in Amsterdam wist Evert Scheltinga de wedstrijd naar zich toe te trekken, voor Vincent Böhm. En met Martijn Dekker op vier, Edo van der Meer op vijf en Mark Oude Bennink op acht was de oppermacht van Team4Talent in Stein compleet. Op gepaste afstand pakte het ZeroD Squadra Squad de tweede plaats, op ruime afstand gevolgd door het team van SnelleWielen.

Bij de vrouwen was Celine Schaerer van Team TBB de snelste, en met Jasmijn en Karlijn van der Burg op vier en zes was TBB in Stein al bijna even superieur als T4T bij de mannen. Bijna. Want ware het niet dat hun vierde teamlid in de achterhoede eindigde. Nu werden zij daardoor in de teamklassering voorbijgestreefd door de vrouwen van Hellas en het XEndurance LD-team.

De de cijfers vertelden echter niet het hele verhaal van de race. In een nat en winderig Stein werd op een moeilijk te bedwingen parcours hard gestreden om elke klassering, met veel tactische manoeuvres, de nodige vloeken en ook enkele valpartijen tot gevolg. Het zwemonderdeel in de haven van Stein leidde tot een waar slagveld. De strakke wind zorgde dat er een flinke golfslag stond. Na de warme dagen van midden deze week, was het water voldoende opgewarmd om zonder wetsuits van start te gaan, waarna veel atleten een moeilijke start van de race kenden. Scheltinga zat als vanouds goed van voren en zag ook zijn teamgenoten voorin meedraaien. De mannen van ZeroD/Squadra Veloce kwamen erg goed uit de verf in het woelige water en namen brutaal de kop in de wedstrijd. Op de fiets stelde Team4Talent als gebruikelijk orde op zaken, zodat alleen Böhm op het afsluitende looponderdeel nog een bedreiging kon vormen. Na vier ultrakorte rondes, met telkens een flinke trap te beklimmen naar het kerkplein, moest hij zich echter gewonnen geven en genoegen nemen met plek twee, achter de opnieuw ongenaakbare Scheltinga. Team4Talent legde met vier atleten bij de beste zeven opnieuw een armklem en pakte de dagzege, voor ZeroD/Squadra Veloce. Net als vorige week in Amsterdam waren de mannen van Snellewielen.nl goed voor plek drie. Challenge/TVA Almere werd vierde, voor TC Twente.

Schaerer was bij de vrouwen goud waard voor haar Team TBB. De Zwitserse, in 2012 nog zestiende in de finale van de World Triathlon Series, nam tijdens het zwemmen de leiding en de andere atletes zagen haar daarna niet meer terug. Ze soleerde met een tweede fietstijd naar het loopparcours en had aan de derde looptijd van het veld genoeg om Mirjam Weerd van Xendurance/LD Team ruim te kloppen. Weerd kwam met een groepje atletes van de fiets, maar had aan de meet een minuut voorsprong op de nummer drie, Jony Heerink van Hellas. Achter deze groep streden Pien Keulstra van TC Twente en Maud Golsteyn van Xendurance/LD Team om het gat met de kop van de wedstrijd te dichten na een opgelopen achterstand met zwemmen. Met de snelste looptijden deden zij wat ze konden, maar daar waar Golsteyn vorige week in Amsterdam de sprong naar het podium nog kon maken, lukte haar dat in Stein niet. Keulstra en Golsteyn reikten nog net tot in de top-tien.

In het tussenklassement na drie van de vijf races gaat Team4Talent nu stevig aan de leiding na drie zeges. ZeroD/Squadra Veloce blijft echter in het spoor, met drie punten achterstand. Challenge/TVA Almere behoudt plek drie, maar ziet Snellewielen.nl langzaam naderen.
Bij de vrouwen heeft Hellas alles in eigen hand na drie zeges. Xendurance/LD Team staat stevig op plek twee en de vrouwen van Team TBB lijken de weg naar boven gevonden te hebben. Zij staan nu op plek drie, met één punt voorsprong op nummer vier, De Dolfijn uit Amsterdam.

UITSLAGEN 
TRIATHLON STEIN
(Sprint afstand)
MANNEN -----------------------------
1 Evert Scheltinga    1:04:00	 	 
2 Vincent Böhm      1:04:22	 
3 Marco Akershoek    1:04:30	 
4 Martijn Dekker     1:04:52	 
5 Edo van der Meer    1:05:16	 
6 Marc Geerts      1:05:23	 
7 Tim Brydenbach     1:05:23	 
8 Mark Oude Bennink   1:05:35	 
9 Sven Strijk      1:05:55	 
10 Bryan de Kraker    1:06:08	
VROUWEN ----------------------------
 1 Celine Schaerer    1:12:45	 	 
 2 Mirjam Weerd     1:14:17	 
 3 Jony Heerink     1:15:12	 
 4 Jasmijn van der Burg 1:15:20	 
 5 Ilona Eversdijk    1:15:30	 
 6 Karlijn van der Burg 1:15:35	 
 7 Sione Jongstra    1:15:46	 
 8 Martine Bruinsma   1:15:52	 
 9 Pien Keulstra     1:16:19	 
10 Maud Golsteyn     1:16:33	
Bronnen / Links:
- Martijn Keijsers
- TVL Triathlon Stein
- Eredivisie Triathlon

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.