Wrikken: vergroot je watergevoel

Heb je ooit gezien hoe moeiteloos een Olympisch zwemmer door het water beweegt? Het lijkt misschien vreemd hoe soepel en gemakkelijk ze zwemmen - maar toch ongelofelijk snel. Een van de redenen waarom ze zo efficiënt zwemmen is omdat ze een groot gevoel voor het water hebben.

Om jouw zwemmen, snelheid en techniek te verbeteren, moet je in staat zijn de veranderingen in de waterdruk op je lichaam, handen en voeten te voelen. Sommige atleten zijn gezegend met een natuurlijk gevoel voor het water. Het watergevoel is echter meestal ontwikkeld en verbeterd in de loop der tijd. De snelste en meest effectieve manier om watergevoel te ontwikkelen is om verschillende wrikoefeningen te doen. Hoewel ze er altijd zijn geweest, zijn ze vaak onbekend en ongebruikt door velen.

Deze oefeningen kunnen verwarrend en tijdrovend overkomen, toch zijn ze zeer nuttig. Ik adviseer dan ook om 300 tot 500 meter wrikken in aanvulling op elk van je zwemtrainingen toe te voegen. Dit zal een betere bewustzijn van het lichaam, evenwicht en gevoeligheid van de handen en onderarmen tijdens het zwemmen ontwikkelen.

Hieronder vind je een aantal wrik-oefenen om te doen:

Wrikken voor:

wrikken voor

Let hierbij op:
Hoofdpositie: gezicht in het water, nek ontspannen.
Romp: goed aanspannen.
Ellebogen: licht gebogen.
Handen: van binnen naar buiten wrikken, doe dit voornamelijk op gevoel en zonder kracht.

Wrikken midden:
wrikkenmidden

Let hierbij op:
Hoofdpositie: gezicht in het water, nek ontspannen.
Romp: goed aanspannen.
Ellebogen: aan het wateroppervlak
Handen: onder je ellebogen. Beweeg de handen van binnen naar buiten doe dit voornamelijk op gevoel en zonder kracht.

Wrikken achter:
wrikken achter

Let hierbij op:
Hoofdpositie: gezicht in het water, nek ontspannen.
Romp: goed aanspannen.
Ellebogen: aan het wateroppervlak
Handen: beweeg (bij deze oefening een kleine beweging) de handen van binnen naar buiten, doe dit voornamelijk op gevoel en zonder kracht.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

8 reacties

 1. Mirjam - 13 mei 2013:

  Hoi Marleen,

  Misschien dat dit filmpje eea verduidelijkt?
  http://www.youtube.com/watch?v=YTMqy1Ja0Ng

  Succes!

 2. Frank Huisman - 13 mei 2013:

  Goed artikel. Voor meer info over de exacte uitvoering en vormen van wrikken/scullen:
  http://www.tri-experience.com/swim-support.html

  Klik door naar > drills&video’s > armslag

 3. DeDuif - 11 mei 2013:

  Voor Erik,

  Bedankt voor de uitleg. Beeld jij je in dat je een Galiameloen aait, of een watermeloen?

 4. Erik - 10 mei 2013:

  Voor Liesbeth,

  wrikken is met je handen (en je onderarmen bewegen licht mee anders kom je niet vooruit)van links naar rechts draaien alsof je over een meloen aait. Mag ook sinaasappel zijn, maar dan doe je het iets te snel naar mijn idee. En terwijl je die wrik beweging maakt beweeg je je handen en onderarmen langzaam van voor naar onder je schouder (ca 90 graden) en dan begin je weer recht voor je schouder opnieuw. Houd je ellebogen zo hoog mogelijk aan de oppervlakte van het water anders is het gevoel effect weg. Waar t om gaat is dat je water zoveel mogelijk “stilstaand” water pakt. Wat je ook kan doen is met vuisten oefenen. Dan komt het vooral neer op je onderarmen. Het gaat om het water voelen en niet zo zeer om de snelheid. Langzaam beginnen…. de rest komt vanzelf.

 5. Stephan Schoon - 9 mei 2013:

  Klop, je moet dit inderdaad niet 300meter achter elkaar doen. Maar bijvoorbeeld 2* (8*50 als 25m wrikken - 25m toepassen). Als het te zwaar is natuurlijk minder beginnen en je kan dan zoals Luuk zegt wat trappelen of een beendrijver gebruiken! Als je de houding van de plaatjes aanneemt en je beweegt (in het begin spelen, zoek naar hoe je vooruit komt door water te verplaatsen) je handen naar binnen en naar buiten, kom je langzaam naar voren!

 6. luuk - 9 mei 2013:

  *300 meter achter elkaar, maar bijvoorbeeld 12×25.

 7. luuk - 9 mei 2013:

  Bij t wrikken verplaats je het water in de genoemde richtingen, binnen naar buiten. Om de lichaamspositie vast te houden kun je licht trappen met je voeten. Al met al kom je langzaam vooruit in ‘t water. Deze oefening doe je dam ook niet 300 meter

 8. Liesbeth - 9 mei 2013:

  Interessant! Ik vraag me alleen af wat je dan doet tijdens wrikken? Lig je in het water en neem je de getoonde posities aan? En dan?
  Met andere woorden: wat bedoel je met wrikken??