Maaike Caelers en Marco van der Stel aan de start in WTS Yokohama

YOKOHAMA (JAP) - Zaterdag is de derde van acht ronden in de World Triathlon Series. Het internationale triathloncircus is neergestreken in het Japanse Yokohama, waaraan de Nederlandse Maaike Caelers goede herinneringen bewaart. Caelers verdedigt er dit weekend haar achtste plek in de WTS. Ook Marco van der Stel start namens Nederland in wat zijn tweede optreden in de WTS zal worden. NTC-hoofdcoach John Hellemans zorgt voor de begeleiding.

De WTS begon vorige maand in Auckland zeer positief voor Nederland, met een tweede plek voor Maaike Caelers. De Limburgse atlete bezet momenteel plek acht in de WK-stand. Vorig jaar verraste ze vriend en vijand met een bronzen medaille in Yokohama. Caelers komt dus graag terug naar Japan. “Ik zie de wedstrijd met vertrouwen tegemoet”, aldus Caelers. ”Mijn aandacht is ook nu weer vooral bij het zwemonderdeel, waarop ik zo weinig mogelijk moet verliezen om goed mee te kunnen strijden. In Auckland vijf weken geleden is me dat gelukt en dat leverde me een tweede plek op, dus ik weet dat het moet kunnen.” Favorieten bij de vrouwen zijn verder de Amerikaanse Gwen Jörgensen, twee weken geleden winnares van de WTS-race in San Diego en de Australische Emma Moffat, die in San Diego ook lang voor de overwinning liep, maar met verkrampte hamstrings uiteindelijk derde werd. De Duitse Anne Haug, leidster in de WK-stand, verschijnt niet aan de start in Yokohama.

Bij de mannen is Britse bronzen Olympiër Jonathan Brownlee op voorhand de favoriet. Zijn broer Alistair, twee weken geleden nog glorieus winnaar in San Diego, laat de race in Yokohama schieten. Hij liep afgelopen week een lucratieve atletiekwedstrijd op de baan en noteerde met 28.32 een indrukwekkend snelle tijd op de tien kilometer. De Spanjaard Javier Gomez, winnaar van de eerste WTS-race in Auckland, is wel van de partij. Leider in de WK-stand Joao Silva uit Portugal is er ook bij in Yokohama. De Portugees won de Japanse race in 2011 en 2012 en stond dit seizoen al tweemaal op het podium in de WTS. Marco van der Stel eindigde in de eerste wedstrijd van het jaar in Auckland op een zwaar bevochten 23e plek en mag dankzij dit resultaat weer starten in Yokohama. Hij is momenteel de hoogst gerangschikte Nederlandse man op de wereldranglijst met een 139e plek. Van der Stel heeft als doel om zich dit jaar bij de beste 80 atleten ter wereld te scharen. Die ranking biedt hem meer garanties op een start bij de World Triathlon Series.

Zowel van der Stel als Caelers hebben zich voorbereid op de wedstrijd in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, de woonplaats van John Hellemans, hoofdcoach van het NTC Triathlon. “Ze hebben zich goed kunnen voorbereiden,” aldus Hellemans. “In Nieuw-Zeeland zijn de trainingsomstandigheden net iets zwaarder dan in Nederland. De heuvels zijn langer en steiler voor het lopen en fietsen en er is meer beschikbaarheid van zwemwater. Daarbij komt ook nog dat we een uitstekende zomer hebben gehad, zodat de atleten ook wat het weer betreft niet op de training hoefden te beknibbelen”. Caelers traint veel met de geroutineerde Andrea Hewitt, vorig jaar geruime tijd de nummer twee van de wereld. Christchurch werd door een aardbeving getroffen in het begin van 2011 maar de infrastructuur begint weer vorm te krijgen en dat geldt ook voor het beoefenen van sport op alle niveaus. “Het centrum ziet er nog triest uit maar in de buitenwijken en buiten de stad zelf is er weer goed te trainen”, aldus Hellemans. De races vinden plaats op zaterdagochtend lokale tijd, waardoor ze in Nederland in de nacht van vrijdag op zaterdag vallen.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

  1. Wilbert - 11 mei 2013:

    Pff… 2 keer bij een valpartij betrokken zijn en dan alsnog als 5e eindigen.. respect!