Getest: de schoenenwissel

SchoenenwisselSommige dingen zijn vanzelfsprekend. Andere lijken dat, maar zijn het niet noodzakelijkerwijs. Totdat je verder kijkt dan ‘face value’ en het mogelijk vanzelfsprekende kritisch onderzoekt. Dat deed team VockingFast met de schoenenwissel tijdens de wedstrijd.

Bij een triathlon of duathlon wisselt een atleet meestal van schoenen in de tweede wissel. Na het zwemmen heeft een atleet de keuze om te gaan fietsen met fietsschoenen, of direct zijn loopschoenen aan te trekken. De vraag is of het verlies in vermogen bij het fietsen met loopschoenen opweegt tegen de tijdwinst bij de tweede wissel naar het lopen. De heren van VockingFast hebben het uitgetest en de conclusie: fietsen met loopschoenen scheelt. Luttele seconden weliswaar, maar toch.

De heren van VockingFast hebben drie opties onderzocht op een vast testparcours: fietsen met fietsschoenen, fietsen met loopschoenen op adapters als de Pyro Plates, en fietsen met loopschoenen in klassieke toe-clips. Het elimineren van de wissel van fietsschoen naar loopschoen levert in een wedstrijd tussen de 15 en 20 seconden op. Maar hoe zit het met het verlies aan vermogen op de fiets als gevolg van de schoeiselkeuze? Bij de pedaaladapters bleek er nauwelijks verschil met gewone fietssschoenen qua vermogen, bij het gebruik van gewone toe-clips wel. Terecht merkten ze op dat op een parcours met veel bochten of met hoogteverschillen het fietsen met een fietsschoen waarschijnlijk meer winst oplevert. Nu was getest op een vlak en recht parcours waarbij de snelheid dus redelijk constant gehouden kon worden.

Een andere kanttekening is uiteraard het aspect van comfort. Een fietsschoen zit nu eenmaal beter en stabieler, en op langere afstanden kan dat zeker een doorslaggevend punt zijn. Maar gelet op de tijdwinst die het in de wissels oplevert en de uitkomst dat het op een ‘makkelijk’ parcours nauwelijks leidt tot verlies van vermogen tijdens het fietsen, lijkt de test van de heren van VockingFast een duidelijke positieve ondersteuning van de intuïtief aanvoelbare stelling dat het op de kortere afstanden wel degelijk voordeel oplevert. Geen excuus meer dus om bij de meeste kortere niet te starten zonder pedaaladapters, als je eindtijd je lief is.

Bronnen / Links:
- Peter Vocking
- Testrapport van Team VockingFast

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

14 reacties

 1. Joost Christiaans - 29 mei 2013:

  Even in reactie op Jaap zijn bericht.

  Ook ik gebruik regelmatig de combischoenen bij crossduathlons, echter deze schoenen lopen als spreekwoordelijke klompen. Hierdoor zijn ze vooral geschikt voor de korte wedstrijden, waarbij de eerste run niet veel langer is dan 5-6km en de tweede run de helft is. Er is ook enig voordeel in zeer koude, natte of modeerige omstandigheden of een combinatie daarvan, eventueel nog gecombineerd met een modderig PF. Een schoenwissel wordt dan snel langzamer, zeker als je in de problemen raakt, zoals bijvoorbeeld Geert Lauryssen die in Etten Leur zijn loopschoenen niet aan kreeg en daarmee veel tijd verspeelde, naast 4km lopen op zijn MTB schoenen…

  Wat mij overigens ook is bevallen in Groesbeek is wel wisselen, maar dan in de 2e wissel voor verse loopschoenen. Waarbij je de eerste run gewoon schoenen pakt die je lekker vast kan strikken, zodat ze niet in de modder blijven staan, maar toch snel uit gaan.

  Wellicht levert dit nog meer keuzestress op bij sommigen?

 2. Richard van Diesen - 25 mei 2013:

  Beste Peter, Leuke test en niks mis mee. Het is tenslotte geen wetenschappelijk artikel.
  Mijn visie:
  Op korte wedstrijden zorgen dat je met enigszins natte voeten snel in loopschoenen komt (kwestie van keuze schoenen met een goede lus aan de achterzijde en snel sluitbaar). Zelf ooit, lang geleden, mijn loopschoenen aangetrokken direct na het zwemmen, toen er nog niet van die uitmuntende juryleden waren. Het lopen met je maximale Hf gedurende je gehele wedstrijd, in de wisselzone bespaart (afhankelijk van de lengte die te overbruggen is) al gauw een flink deel van het verlies van het aantrekken van de schoenen. Zeker het laatste stuk in de wisselzone in Enschede was geen pretje en met loopschoenen ook veel prettiger. Daarna in ouderwetse pedalen, vooraf trainen om hier snel in te komen, hoe strak de riempjes, wennen aan het gevoel en andere krachtoverbrenging en hoe afstappen. In de stayerwestrijden maakt het kleine verschil in vermogen geen ene f uit. Kwestie van meefietsen en opletten in de bochten. Op het juiste moment zorgen dat je bij de eerste zit en het T2 binnen loopt. Ook hier weer voordeel met het lopen op loopschoenen en als eerste de wissel uit.
  In de zogenaamde niet-stayerwedstrijden is het geheel afhankelijk van wat je onder stayeren verstaat en wie er bij je in de buurt rijdt. Alleen als je daadwerkelijk niet stayert (zoals bijna alle triatleten dit uiteraard niet doen of in ieder geval zeggen dat ze dit niet doen) en echt kan fietsen kunnen fietsschoenen een meerwaarde zijn als je demarreert uit een groep.
  Wel zorgen dat je voldoende voorsprong neemt dat je in de T2 niet voorbij gelopen wordt.
  De adapters zijn mijn inziens zonde van het geld. hier moet je echt handig in zijn en veel op trainen om erin te komen. Onze oosterburen hebben al geruime tijd terug voor hun topatleten carbonadapters op maat laten maken voor hun wedstrijdschoenen, maar zijn hiervan alweer afgestapt.
  Mooi dat dit onderwerp wordt aangekaart en dat onze aanstormende talenten hiermee worden gestimuleerd om zelf creatief te zijn en nadenken waar winst te halen valt naast hard trainen.
  Rob Barel is volgens mij een klassiek voorbeeld van iemand die zijn hele carrière al bezig is om te onderzoeken waar er winst te halen valt. Heb nog een een ouderwetse video uit 1986 van het EK in Zweden waar hij demonstreert om met de schoenen al aan de fiets bevestigd de eerste wissel te doen.

  NB. De 4 seconden in je schoenen ga ik op de eerstvolgende topwedstrijden in de bundesliga eens klokken bij : eerst zien dan geloven! Lijkt mij sterk dat je schoenen dan goed passen en je ook optimaal loopt. Min of meer vergelijkbaar met de fietsschoenen.

 3. Peter Vocking - 23 mei 2013:

  Er is idd een hoop aan te merken op de test. De tijden zeggen wellicht ook iets over mijn eigen wissel skills:-) De enige verklaring die ik heb voor het wisseltijd van de loopschoen, is het lange loopstuk in de wisselzone van Enschede met slecht wegdek. Dan loop ik op loopschoenen harder dan met blote voeten.
  @Marco je kunt bijna niet zulke absolute getallen aan een mijn test hangen. Daarvoor zijn er teveel onzekere factoren. Mijn test was op vlak terrein. Misschien worden de metingen anders als er veel bochten of heuvels in het parcours zitten. En ik heb getest in harstlag zone 2-3 maar misschien veranderen de uitkomsten wel als je in Z4 gaat testen.
  Net als @Edo en @Juul gebruik ik ook veel liever mijn fietsschoenen. Als je keihard wisselt zal het verschil waarschijnlijk kleiner zijn dan ik heb gemeten. Er zijn zelfs alteten die sneller zijn met een schoenwissel dan met adapters. Het enige dat je met enige zekerheid wel uit de test kan halen is dat het fietsen met adapters t.o.v. fietsschoenen geen vermogens/tijd verlies oplevert. En dat was toch leuk om eens uit te testen.

 4. Edo - 20 mei 2013:

  Hmmm, intressant! Maar ik geloof dat er nogal wat gaten in de test zitten…
  Juul lijkt me redelijk op de juiste denkwijze te zitten.
  In de eerste wissel moet je met natte voeten je loopschoenen aantrekken, vervolgens loop je MISSCHIEN 1-2 seconden harder tov. blote voeten door T1.
  Maar je moet nog steeds je adapters aantrekken, wat ongeveer net zoveel werk is als op blote voeten je fietsschoenen aantrekken. Natuurlijk kan je in die seconden even geen vermogen leveren, maar als je eerst doortrapt tot wedstrijdsnelheid hoeft dat ook niet.
  Dit doortrappen kan gemakkelijk met blote voeten op je fietsschoenen, maar met je loopschoenen op adapters is dat lastiger (bij Pyro iig) omdat die een hard, kunststof bovenwerk hebben.
  Dus dan trek je je adapters aan terwijl je nog niet op wedstrijdsnelheid bent.

  Samenvattend verlies je dus de tijd van het aantrekken van je loopschoenen + het gebrek aan fietssnelheid tijden het aantrekken van je schoenen + het vermogensverlies op de fiets - 1a2 seconden hardloopvoordeel in T1.

  Als je dan bedenkt dat je met enige oefening en voorbereiding je loopschoenen binnen 4sec aan hebt in T2, dan weet ik zeker dat het (een geoefende triatleet) NOOIT voordeel oplevert om op loopschoenen te fietsen.
  Zie de wisseltijden van de laatste UTT ochtendserie voor bewijs…

 5. Hans - 20 mei 2013:

  @Annette: Deze test lijkt uit te wijzen dat fietsen op loopschoenen en pedaaladaptors op de korte afstand niet of nauwelijks nadelig is. Dan is het elimineren van één schoenenwissel mooie tijdwinst, net als dat men al in de vroege dagen van de triathlon ook de kledingwissel wist terug te brengen tot het minimum.

  @Pieter: een loopschoen met snelsluiting is denk ik net ff wat makkelijker aan te trekken dan een fietsschoen, al scheelt dat niet veel.

  @Rob: een fietsschoen kun je op de fiets aantrekken, maar dan kun je niet tegelijkertijd veel vermogen leveren. Als je dan al met je loopschoen en adapter op de fiets zit, dan gaat dat toch wat makkelijker.

  Al met al blijft het een secondenspel, maar bij bepaalde korte triathlons en zeker bij de meeste korte duathlons kan het dan net het verschil maken - voor degenen die daar echt voor willen gaan.

 6. marco - 20 mei 2013:

  Een conclusie als: met fietsschoen fietsen scheelt. Als dit “getest” is dan kunnen de getallen toch ook gegeven worden? Reken even terug hoeveel seconden het op de fiets scheelt; deel deze tijd door de lengte van het parcours en je hebt wel iets interessant ’onderzocht’.

  Hoeveel seconden het verschil is in T1.
  Hoeveel seconden het scheelt per kilometer op de fiets.
  Hoeveel seconden het verschil is in T2.

  Geef dan ook het break even point; het punt waar het niet uit maakt of je wisselt van schoenen. Ik kan me zo voorstellen dat bij echte korte wedstrijden het misschien wel uit kan, om geen schoenwissel te doen. Ochtend serie UTT? RBR Azelo? Bij lange afstanden lijkt het me haast evident dat een schoenwissel tijd bespaart; een voorbeeld:

  Stel dat het een hardloopschoenwissel in T1 10 seconden extra tijd kost

  Stel dat je 1 seconde per kilometer verliest
  Stel dat je 20 seconden bespaart in T2

  Dan kun je voor wedstrijden die langer dan 10 kilometer duren beter een fietsschoenwissel doen.

  Als er daadwerkelijk 15 tot 20 seconden bespaart worden in T2, dan zou je er over kunnen denken dit ook tijdens sprint stayer wedstrijden te doen. Met 20 seconden T2 verlaten; loop dat gat maar eens dicht. Ook is het belang van comfort en vermogen leveren bij een stayerwedstrijd minder van belang, als je maar in de meute zit…

  Leuke test; slechte uitwerking

 7. Pieter - 20 mei 2013:

  Uit de test blijkt dat t1 sneller is met loopschoenen. Hoe kan dat? Loopschoenen aan doen is een extra handeling.

 8. annette - 19 mei 2013:

  Jaap,ik doe al vanaf 1986 aan triathlons,dus zwemmen fietsen en hardlopen hoeft voor mij niet apart gehouden te worden.Ik bedoelde meer dat voor ieder onderdeel je aparte schoenen moet hebben omdat dit gewoon het beste werkt.Mogelijk dat er in de toekomst wel een schoen komt die voor zowel fietsen en lopen geschikt is

 9. Frans - 19 mei 2013:

  In de internationale wintertriathlon was het een tijd heel gebruikelijk om te fietsen op je langlaufschoenen zodat de wissel naar het langlaufen sneller ging. Dit scheelde veel tijd. Langlaufschoenen zijn van zichzelf al schoenen met stijve zolen waardoor er makkelijk mee gefietst kon worden. Daarnaast zijn langlaufschoenen ook warmer. Dit kon totdat de zwitsers gingen “zeuren”. Zij vonden het niet esthetisch. Sindsdien is er door de ITU een regel ingevoerd waarbij een schoenwissel verplicht is bij beide wissels…

 10. Jaap - 19 mei 2013:

  Mogelijk is de reactie van Kees grappig bedoeld, feit is dat in korte crossduatlons steeds vaker gebruik wordt gemaakt van soort trailrunningschoenen (o.a. Pearl Izumi) met spd-mogelijkheid. Zag dat die deelnemers veel sneller wisselden, en dat natuurlijk 2 keer.
  Noordelijke topper Arie de Jong zweert erbij. Vast ook mogelijkheden voor kortere crosstriatlons en met wegmodel (zie Pearl Izumi)ook voor bijv. sprinttriatlons.
  Aan Annette: Zwemmen en fietsen en lopen achterelkaar mag gelukkig wel? Of had je die ook liever apart gehouden?
  Welke aanbieding wil Maarten? Zwefielo-schoenen?

 11. Juul vd Kruijs - 19 mei 2013:

  Leuk dat dit getest is. Ik blijf echter in de fietsschoen geloven, ook op korte afstanden. Na wat training op mijn fietsschoenenwissel was het tijdverlies in de wissel ten opzichte van adapters namelijk nihil. In Nederland is er vaak geen tijdregistratie direct voor en na de wissels, maar internationaal wel. Op één wedstrijd na (blessure aan mijn voet) heb ik nooit meer dan vier seconden verloren op de snelste wissel in de wedstrijd, terwijl er ook altijd deelnemers op adapters waren. De invloed van de loopsnelheid in de wissel telt natuurlijk ook mee, maar die is beperkt bij een wissel van tussen de 20-25 seconden met een deelnemersveld van ongeveer gelijk niveau. Ik schat het gemiddelde tijdverlies van schoenen wisselen in de tweede wissel op 2 tot 3 seconden. Je moet tegenwoordig toch al bukken om je helm in een krat te leggen, dus het aantrekken van je schoenen is dan zo gebeurd. Ik heb het trouwens wel over wissels in duathlons en dat scheelt denk ik omdat je met sokken sneller in je schoenen schiet dan met vochtige blote voeten. Ik snap niet waarom de eerste wissel met adapters sneller zou zijn dan met fietsschoenen.

 12. Rob Kw (Nijmegen) - 18 mei 2013:

  Fietsschoenen kan je aan doen terwijl je fietst. Hardloopschoenen al fietsend aan doen lijkt me lastiger. Tijdens wissel T1 verlies je dus wat tijd als je loopschoenen ipv fietsschoenen gebruikt tijdens het fietsen.

 13. Kees - 18 mei 2013:

  Ik loop vaak hard met mijn fietschoenen.

 14. annette - 18 mei 2013:

  hardlopen doe je met hardloopschoenen,fietsen met fietsschoenen.voor de rest geen fratsen. een goede wissel is ook onderdeel van de triathlon.