Drie Nederlanders in actie in WTS-wedstrijd Madrid

MADRID (ESP) - Komend weekend vindt in de Spaanse hoofdstad Madrid de vierde manche plaats in de ITU World Triathlon Series. Winaars van Olympisch zilver en brons, de Spanjaard Javier Gomez en de Brit Jonathan Brownlee zijn favorieten bij de mannen. Bij de vrouwen strijden de Duitse Anne Haug en de Amerikaanse Gwen Jorgensen om de koppositie in de WK-stand. Namens Nederlands komen Rachel Klamer, Danne Boterenbrood en Marco van der Stel aan de start. Maaike Caelers komt pas weer in de volgende WTC-wedstrijd, in Kitzbühel, weer in actie.

De Nederlanders zijn goed begonnen aan de WTS 2013. Caelers startte sterk met een tweede plek in Auckland en werd vijfde in Yokohama. Boterenbrood zag haar comeback op het hoogste niveau beloond met een elfde plek in San Diego. Klamer, nog herstellende van een slepende blessure, werd daar 21e. Van der Stel is de eerste Nederlandse man die de aansluiting met de top van het veld van de WTS aan het maken is. Hij werd 23e in Auckland en 18e in Yokohama. De vrouwen komen in Madrid op zaterdag in actie en de mannen starten op zondag.

Bondscoach Eric van der Linden is realistisch over de verwachtingen van de atleten. Hij legt desgevraagd uit dat vooral gewerkt wordt aan het overbruggen van het gat met de absolute wereldtop. “Zowel Danne en Rachel, als ook Marco kunnen met vertrouwen naar Madrid gaan. Danne heeft na San Diego wat fysieke ongemakken gekend, maar lijkt op tijd klaar voor haar tweede optreden in de Series van dit jaar. In San Diego was haar verschil ten opzichte van de winnares Gwen Jorgenson 1,7% aan de finish. Het is een mooi streven om in Madrid rond hetzelfde verschil en wellicht binnen dit verschil te blijven. Al naar gelang wat de concurrentie doet komen we dan tot een klassering. Voor Rachel staan de zaken er beter voor dan in San Diego. In San Diego was zij nog maar twee en een halve week bezig met de looptraining na haar blessure en we temperden toen de verwachtingen. Nu kunnen we er van uit gaan dat ze beter presteert op het hardlopen. Of ze haar niveau van Madrid vorig jaar, vijfde met slechts 0,3% achterstand, behaalt, zal het wedstrijdverloop moeten uitwijzen.. Het streven is om haar 2,6% achterstand op de winnares in San Diego te zien verbeteren richting 1 tot 1.5%. Dan is er een goede stap gezet. Voor Marco is de aanpak gelijk aan zijn eerdere races in de WTS van dit jaar. Zijn doel is binnen de 3.5% van de winnaar te blijven. Een positie of klassering in de uitslagenlijst hangt veel af van wedstrijdverloop en wat de concurrentie doet. Als de atleten streven naar alles wat zij zelf kunnen controleren, dan rollen de klasseringen er in de uitslagenlijst uiteindelijk wel uit”.

Bronnen / Links:
- Nederlandse Triathlon Bond

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.