Caelers ondanks turbulent fietsonderdeel vijfde in Japan

YOKOHAMA (JAP) – In de derde wedstrijd van de WK Series triathlon in Yokohama is Maaike Caelers als vijfde geëindigd. Het zwemonderdeel liep niet zoals de Limburgse triatlete had gehoopt. Ze moest 44 seconden achterstand incasseren op de eerste vrouwen uit het water. Caelers leek via een snelle wissel meteen aan te sluiten bij de tweede, achtervolgende groep. Tegen de tijd dat ze daarin slaagde was er een valpartij in die groep, waardoor ook Caelers vol in de remmen moest knijpen. Naarmate het meer ging regenen werden de wegen spekglad en ging ook Caelers zelf even onderuit. Met een bloedende arm vervolgde ze de wedstrijd.

Twee rondes van het korte, compacte parcours moest de 22-jarige Sittardse in haar eentje tegen de twee pelotons fietsen. Toch slaagde ze er tegen het einde van het fietsen in om de aansluiting weer te realiseren en zelfs de kopgroep van negen triatletes met daarin alle favorieten weer te benaderen. Met slechts zes seconden verschil begon Caelers aan haar specialiteit, het hardlopen. Toch startte de Olympisch deelneemster van Londen 2012 voorzichtig, ze had immers veel energie gegeven bij het terughalen van zo veel fietsers. Ze verloor tijd op de Britse koploopster Jodie Stimpson en de Australische Emma Moffatt, maar haalde tegelijkertijd veel tegenstandsters in. Op vijf kilometer van de finish lag Caelers vijfde op negentien seconden. Terwijl Gwen Jorgensen na San Diego ook de Japanse WK-wedstrijd na een sterk looponderdeel op haar naam wist te schrijven, kon de kleine Limburgse de top vijf-klassering vast houden. Het betekent ook dat de Nederlandse goede zaken doet in de WK-tussenstand. Daarin stond ze tot dusverre achtste.

In de mannenwedstrijd ging de winst naar Jonathan Brownlee. Hij versloeg Javier Gomez en Joao Silva en liet daarmee zien dat zijn enkelblessure, waar hij sinds het begin van het jaar mee worstelde, inmiddels hersteld is en zijn vorm weer helemaal terug. Na een hard zwemonderdeel wist Brownlee zich te nestelen in sterke kopgroep van acht, met daartussen ook Marco van der Stel. De kopgroep wist op het natte wegdek gestaag afstand nam van de achtervolgers en kon met anderhalve minuut marge aan het lopen beginnen. Aan de kop van de wedstrijd werd het al snel een tweegevecht tussen Gomez en Brownlee. Dat de krachtsinspanning op de fiets zwaar was geweest, realiseerde Van der Stel zich wel. Hij verloor nog wel tien plaatsen, maar perste er voor het eerst een tien kilometer van 33 minuten uit op een triathlon. Zijn klassering was weer vijf plaatsen beter dan in Auckland eerder dit seizoen.

Van der Stel reist nu terug naar Europa voor de vierde wedstrijd in Madrid over drie weken. Daar doen ook Danne Boterenbrood en Rachel Klamer mee. Caelers slaat die wedstrijd over.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON YOKOHAMA (JAP)
(Olympische afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Jonathan Brownlee GBR 1.44.59
 2 Javier Gomez    ESP 1.45.23
 3 Joao Silva     POR 1.46.16
 4 Ivan Vasiliev   RUS 1.46.25
 5 Richard Murray   RSA 1.47.23
 6 Henri Schoeman   RSA 1.47.26
 7 Andrew Mccartney  CAN 1.47.31
 8 Adam Bowden    GBR 1.47.43
 9 David Mcnamee   GBR 1.47.56
10 Ryan Bailie    AUS 1.47.57
VROUWEN ----------------------------
 1 Gwen Jorgensen   USA 1.57.05
 2 Jodie Stimpson   GBR 1.57.19
 3 Emma Moffatt    AUS 1.57.20
 4 Ashleigh Gentle  AUS 1.57.52
 5 Maaike Caelers     1.58.29
 6 Vendula Frintova  CZE 1.58.45
 7 Kate Roberts    RSA 1.58.51
 8 Aileen Reid    IRL 1.58.59
 9 Kate Mcilroy    NZL 1.59.07
10 Charlotte Mcshane AUS 1.59.23
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- International Triathlon Union

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.