Bij de Vaate terug met tweede plaats op Lanza; De Boer verrast met vierde plek

LANZAROTE (ESP) - Faris Al-Sultan is zaterdag winnaar geworden van de twintigste Ironman van Lanzarote. De 35-jarige atleet uit de Verenigde Arabische Emiraten bleef de Spanjaard Miguel Blanchart ruimschoots de baas. In de sprint om de derde plaats klopte de Est Kirill Kotsegarov de Brit Philip Graves op de valreep. Tweevoudig winnaar Bert Jammaer eindigde vijfde. Bij de vrouwen ging de winst naar Kristin Moller, maar met een tweede plaats van Heleen bij de Vaate en een vierde van Hanneke de Boer waren de Nederlanders nadrukkelijk aanwezig.

Het was de zevende keer dat Al-Sultan, die in de beginjaren voor Duitsland uitkwam, een Ironman op zijn naam schreef. Zijn grootste succes was de zege op Hawaii in 2005. In hetzelfde jaar won hij ook in Arizona. Later kwamen daar Maleisië, Regensburg, Frankfurt en Klagenfurt nog bij.

De 1757 deelnemers begonnen op het Spaanse vulkaaneiland voor de verandering in de regen te zwemmen en ook nog even te fietsen. Daar stak de wind op, terwijl tijdens de marathon de temperatuur weer tot boven de 25 graden steeg met een felle zon op de atleten. Op het immer glooiende en hier en daar steile parcours reed Al-Sultan verder weg bij de concurrentie. Blanchart keek bij de tweede wissel al tegen een achterstand van tien minuten aan. Al-Sultan ging echter gestaag door en pakte een overduidelijke kop-staartzege op Lanzarote, waar hij voor het eerst deelnam.

Bij de vrouwen was Hanneke de Boer verrassend snel uit het water. Al na 54 minuten klom de Leidse uit de Atlantische Oceaan om nog korte tijd voorop te fietsen. Op dat onderdeel kwam de Duitse Moller hard opzetten. De 29-jarige triatlete uit Fuerth bleek ongenaakbaar in deze wedstrijd. De grote opmars bij het fietsen kwam van Heleen bij de Vaate. Zij verliet pas als 26e de oceaan, elf minuten na De Boer. Fietsend trapte Bij de Vaate de ene na de andere concurrente voorbij. Moller bleef ver vooruit, de Duitse fietste tien minuten sneller op de 180 kilometer dan alle andere vrouwen. Bovendien liep ze haast een mannentijd op de marathon: 2.58 uur. Het was voor de Duitse haar derde Ironman-zege. Als veertiende over-all kwam ze over de streep.

Van de marathon wist Bij de Vaate (39) op voorhand niet hoe het zou gaan lopen. De twijfels hadden te maken met de tegenvallende loopresultaten in het afgelopen jaar. Maar op het vulkaaneiland, waar ze al drie keer eerder op het podium staat, viel alles op zijn plaats. Met een tweede plaats bewees de proftriatlete helemaal terug te zijn en vooral haar stabiele marathon schept vertrouwen voor de volgende races. De vreugde-explosie bij haar finish was tekenend voor de lange periode, waarin het voor Bij de Vaate niet op rolletjes liep. Het was de 25e keer dat een Nederlander op Lanzarote een podiumplaats in de wacht sleepte.

De Spaanse Castro maakte onder luid applaus het podium compleet. De Ironman-volgers waren verrast door de vierde plaats van Hanneke de Boer. Twee jaar terug debuteerde ze op de hele van Almere met een tweede plaats, waarna een langdurige periode van blessures aanbrak. Inmiddels is de voormalig Friezin wel pijnvrij en kon ze voluit gaan op haar pas haar tweede Ironman. In Zwitserland viel ze vorig jaar vanwege die zeurende kwetsuren nog uit, nu maakte de triatlete uit Leiden een meer dan geslaagde come-back. Aan de finish vielen de Nederlandse triatletes elkaar dolgelukkig in de armen.

UITSLAGEN 
IRONMAN LANZAROTE (ESP)
MANNEN -----------------------------
 1 Faris Al-Sultan  VAE 8.42.40
 2 Miguel Blanchart  ESP 8.52.08
 3 Kirill Kotsegarov EST 9.04.09
 4 Philip Graves   GBR 9.04.17
 5 Bert Jammaer    BEL 9.06.48
 6 Michael Wetzel   GER 9.19.16
VROUWEN ----------------------------
 1 Kristin Moller   GER 9.37.34
 2 Heleen bij de Vaate  10.09.31
 3 Saleta Castro   ESP 10.14.27
 4 Hanneke de Boer    10.28.46
 5 Joyce Wolfe    IRE 10.31.46 
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman Live

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.