Zoggs lanceert meekleurende zwembril

Zoggs Predator Flex ReactorHet Australische merk Zoggs komt met een nieuwe ontwikkeling van de zwembril. De Zoggs Predator Flex Reactor is de eerste zwembril met meekleurende glazen. Deze techniek is vooral geschikt voor openwaterzwemmers en triatleten. Buiten wisselen de omstandigheden regelmatig van bewolking tot zon. Met een zwembril die zich aanpast aan de omstandigheden is de bescherming en het zicht altijd optimaal.

De meekleurende of fotochromatische glazen van de Zoggs Predator Flex Reactor bevatten microscopisch kleine deeltjes die onder invloed van UV licht van kleur veranderen. Hoe meer UV licht op de bril valt hoe donkerder de glazen worden. De glazen kunnen zich binnen twee minuten van volledig transparant naar compleet getint aanpassen. Met veel licht is een maximale bescherming van UV-400 mogelijk. Dit komt overeen met de beschermingsfactor van een goede zonnebril.

Zwembrillen zijn verkrijgbaar met veel verschillende soorten glazen, van transparant tot getint en van spiegelend tot gepolariseerde glazen. Voor alle omstandigheden is wel een bepaald type glas te koop. Helaas wisselen de omstandigheden regelmatig, ook tijdens een wedstrijd. Voor zwemmers is het dan niet mogelijk om even te wisselen van zwembril. De Predator Flex Reactor biedt hierbij uitkomst en past zichzelf automatisch aan naar de omstandigheden.

Het Australische merk Zoggs is een goede bekende binnen het open water zwemmen en het Predator Flex frame heeft zich inmiddels al bij vele zwemmers bewezen. Het is dan ook niet gek dat Zoggs ervoor gekozen heeft om dit frame te kiezen als basis voor de nieuwe zwembril. Het frame is flexibel, heeft gebogen glazen en is uitgerust met anti-fog technologie en een comfortabele hoofdband.

In de zomer van 2012 is de Predator Flex Reactor getest door een groep open water zwemmers en triatleten. De reacties waren positief: “Ze reageren veel beter dan ik in eerste instantie verwacht had, het zicht is perfect bij alle condities. De glazen zijn nooit te donker of the licht.” en “Ik ben verrast hoe goed ze reageren. Compleet transparant binnen en volledig donker bij helder zonlicht.”.

De zwembril komt met een donker stevig tasje met rits. Het is verstandig om de zwembril hier goed in op te bergen als de bril niet gebruikt wordt. Overmatige blootstelling aan UV straling kan de werking van de bril namelijk verminderen. Uit de specificaties blijkt dat bij een gebruik van acht uur per week de zwembril minimaal een jaar mee gaat. Dit is vergelijkbaar met een zonnebril met meekleurende glazen.

De Zoggs Predator Flex Reactor is sinds begin maart te koop in Groot-Brittannië en sinds kort ook verkrijgbaar in Nederland. Dit is een goede timing met het aankomende openwaterseizoen.

Bronnen / Links:
- Ivo Hofland, Zwembrilletjes.eu

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

 1. Jan - 23 april 2013:

  Mooie bril en als specialist, wil ik deze bril wel testen en mijn bevindingen laten weten.
  Moet wel een wijziging in de test komen.
  EU-norm UV bescherming voor zonnebrillen is een UV lichtgolf t/m 380nm. UV- 400nm, kan alleen tot stand komen wanneer je met meerdere UV filters werkt, dit kan alleen met een lagen-lens en dat is deze lens niet, daar er maar 1 fabriek in de wereld is die zonnelenzen kan maken die het UV licht t/m 400nm filtert.
  Ook bevat deze bril een photochromatische laag, deze reageert op UV blootstelling. Het filteren van UV licht t/m 400nm is dan ook niet handig ;-)
  Neemt niet weg dat het een bijzondere lens is, ik zet wel mijn bedenking bij de reactie tijd van 2min, dit is volgens mij gestest bij een constante blootstelling aan UV licht. Bij zwemmen heb je dit niet.
  Mooie bril, goed concept, als ik mag testen, zal ik dit ook bij een opticien laten doen om reactietijd, UV-doorlaatbaarheid en polarisatie effeicientie te laten testen.
  Bedankt vast….