Robert Beute en Ingrid van Lubek winnen zestiende Triathloon

LOON – Op de kalender van de NTB prijken vooral triathlons, duathlons, zwemlopen en wintertriathlons. In het Drentse Loon is de vreemde eend in de bijt. Daar wordt sinds zestien jaar een driekamp gehouden, waarbij het zwemmen vervangen is door kanovaren. De unieke combinatie trekt ieder jaar ruim 100 deelnemers. Meer kan niet, want dat is het maximum aan kano’s dat de organisatie ter beschikking heeft. Het begon in Loon eind vorige eeuw als aardigheidje ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van het dorp. Het evenement trok echter ook meteen grote namen uit de triathlonsport. Zo won Rob Barel de wedstrijd vijf keer en dit weekend deed Ingrid van Lubek, in 2000 nog samen met Barel in het Olympisch triathlonteam van Sydney, voor het eerst mee. De Hilversumse atlete blinkt al jaren uit in crosstriathlons en bleek nu geen onverdienstelijk kanovaarster. Ze bleef Marieke van Hunen twee minuten voor. Van Lubek stond in Loon in eerste aanleg op de wachtlijst, maar kreeg twee dagen voor de wedstrijd te horen dat er vanwege afzeggingen toch nog plaats voor haar was.

Bij de mannen was het schaatser annex wintertriatleet Robert Beute die de race op zijn naam schreef. Beute was erop gebrand om ook zijn thuiswedstrijd, de Triathloon, eens te winnen. Deze ontbrak nog steeds op zijn palmares. Dat het met de vorm wel goed zat bewees hij met recente overwinningen bij korte wedstrijdseries van de wintertriathlons van Groningen en Enschede. Beute won afgetekend, en zette Van Oeveren op bijna drie minuten. Net als vorig jaar moest deze genoegen nemen met de tweede plaats. Marcel ten Wolde werd derde. Organisator Bert Joling besloot eenmalig mee te doen. Zonder veel ervaring hield hij nog een tiental atleten achter zich.

UITSLAGEN 
KANOTRIATHLON LOON
(5L - 25MTB - 2K)
MANNEN -----------------------------
 1 Robert Beute      1.19.10
 2 Ben van Oeveren     1.22.05
 3 Marcel ten Wolde    1.23.44 M40
 4 Arnoud van Garderen   1.24.24 M40
 5 Maurits van der Heijde 1.26.18 M40
 6 Jasper Wattjes     1.26.35 M40
 7 Arnoud Hageman     1.27.40 M40
 8 Warner Tholen      1.28.02
 9 Sieger Everts      1.28.31
10 Peter van Grootheest  1.28.44 M40
VROUWEN ----------------------------
 1 Ingrid van Lubek    1.32.51 V40
 2 Marieke van Hunen    1.34.43
 3 Yvonne van Keulen    1.37.38 V40
 4 Sandra Dijk-Hettinga  1.40.31
 5 Mireille Baart     1.42.36
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Freddy Dijk
- Univé Triathloon

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.