Klamer en Boterenbrood op jacht naar punten in WTS San Diego

SAN DIEGO (USA) - Na de opening van de ITU World Triathlon Series, twee weken geleden in het Nieuw-Zeelandse Auckland, staat aankomende vrijdag de tweede ronde in deze prestigieuze serie op het programma. Plaats van handeling is het Amerikaanse San Diego, waar triathlon in de jaren zeventig ontstaan is. De beste triatleten ter wereld verzamelen zich in de Californische badplaats, waar voor het eerst sinds de Olympische Spelen ook weer een duel plaats zal vinden tussen de Spanjaard Javier Gomez en de Brit Alistair Brownlee. Brownlee en Gomez wonnen respectievelijk goud en zilver op de Spelen in Londen. De mannenwedstrijd vindt op zaterdag plaats. Nederland wordt vertegenwoordigd door Olympiër Rachel Klamer en Danne Boterenbrood, die op vrijdag hun wedstrijd afwerken. Beide vrouwen komen in San Diego voor het eerst in actie in de WTS 2013.

Alle tekenen wijzen erop dat Danne Boterenbrood klaar is voor haar eerste race in de WTS van 2013. Zij zal op jacht gaan naar een persoonlijke topklassering. Tot nu toe was haar beste score een achtste plaats in de WTS Hamburg in 2011. Boterenbrood kende een goede voorbereiding, met trainingsstages in Zuid-Afrika en op Lanzarote en de in Sittard woonachtige atlete liep onlangs een PR van 34.22 over 10 kilometer. De wedstrijd in San Diego zal voor de eveneens in Sportzone Limburg gevestigde Rachel Klamer in het teken staan van opbouw richting het zomerseizoen. Klamer heeft pas drie geleden de looptraining weer opgepakt na een voetblessure en kent dus nog een trainingsachterstand op dit onderdeel. Klamer, die deelnam aan de Olympische Spelen in Londen en in 2012 tweemaal in de top 10 eindigde in de World Triathlon Series, lijkt haar hoop op een hoge klassering op voorhand te moeten temperen.

De Series zijn voor Nederland in Auckland succesvol begonnen, met een tweede plaats bij de vrouwen voor Maaike Caelers. Caelers is er in San Diego niet bij, omdat zij in Nieuw-Zeeland is gebleven om zich daar voor te bereiden op de derde ronde van de WTS, die in het Japanse Yokohama plaats zal vinden op 11 mei. Teamgenoot Marco van der Stel volgt dezelfde route.

Bondscoach Eric van der Linden, over de kansen van de Nederlanders in San Diego: “Net als twee weken geleden in Auckland zijn we slechts met twee atleten aan de start van de wedstrijd. Beide atleten doen in San Diego hun eerste race in de World triathlon Series in 2013. De aandacht ligt voor beiden op het behalen van persoonlijke doelen. Danne heeft momenteel een goed loopniveau. Belangrijk voor haar in de race zal zijn om voldoende aandacht te hebben, om zich zonder veel krachtverlies in de kopgroep op de fiets te positioneren. Dit betekent zorgen voor een goede aansluiting na het zwemmen. Als zij fris aan het lopen kan beginnen dan gaan we zien hoe haar loopniveau afsteekt tegen dat van de buitenlandse atleten en wat de maximaal haalbare eindklassering momenteel is. Voor Rachel liggen de kaarten momenteel anders. Voornaamste doel voor haar is om tot en met het fietsen voorin mee te draaien. Gezien haar beperkte trainingsomvang op het hardlopen, zal ze op het looponderdeel een eigen plan moeten trekken en gecontroleerd het lopen moeten afwerken zonder risico te nemen om te forceren. Zij kan goede informatie uit deze wedstrijd halen richting haar piekmaand in juni.” De te kloppen vrouw in San Diego zal de winnares van twee weken geleden in Auckland en leidster in de World Triathlon Series,de Duitse Anne Haug zijn.”

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.