Gwen Jorgensen bezorgt Amerika eerste goud in World Triathlon Series

SAN DIEGO - De tweede van acht triathlons om de wereldtitel 2013 is vannacht Nederlandse tijd gewonnen door Gwen Jorgensen. De Amerikaanse klopte de Britse Non Stanford en Aussie Emma Moffatt, die de hele wedstrijd aan de leiding had gelegen. Danne Boterenbrood eindigde als elfde en is daarmee weer helemaal terug in de nog lange weg naar Rio. Het was na haar achtste plaats in Hamburg in 2008 haar beste WK race ooit. Rachel Klamer, herstellende van een blessure, werd 21e.

De beslissing leek te vallen bij het zwemmen, waar een groepje van vier als eerste het water verliet en op de fiets de voorsprong wist uit te bouwen tot 1 minuut. In het water was Rachel Klamer aanvankelijk in staat de vier snelste zwemsters te volgen, in de tweede zwemronde moest ze het kwartet laten gaan. Vervolgens liet de Denekampse zich bij het fietsen afzakken tot de achtervolgers. Dat was toen nog een groepje van tien vrouwen, die jacht maakte op Groff, Moffatt, Oliviera en Routier. Kort daarna sloot de groep van Danne Boterenbrood aan. Zij keek na het zwemmen samen met topfavoriete Anne Haug tegen 1.05 minuut achterstand aan. De achtervolgende groep van triatletes kon niet verhinderen dat het kwartet op de fiets de voorsprong vergrootte tot een minuut.

In de achtervolgende groep waren topfavorietes Anne Haug, Gwen Jorgensen en Non Stanford, die de mouwen opstroopten voor de achtervolging. Als negende en dertiende begonnen Boterenbrood en Klamer aan het lopen. Boterenbrood handhaafde zich uitstekend in de top 15, Klamer wist dat ze het na een blessure rustig aan moest doen op het lopen.
Vooraan moesen de Braziliaanse Olivier en de Spaanse Routier de twee routiniers Sarah Groff en Emma Moffatt al snel laten gaan. Het duo trok er flink aan om de achtervolgers geen kans meer te geven. Maar Groff moest lossen en werd na 5 kilometer opgeslokt door het groepje Jorgensen, de snelste loper van het stel. Gwen Jorgensen deed er alles aan om het afgelopen week zo zwaar getroffen Amerika aan een eerste triathlonzege op een WK serie te helpen. De Amerikaanse, eerder tweede in WK Series in Londen en Auckland raakte in de tweede loophelft op drift en raakte tot voorbij Moffatt. Ook Stanford passeerde de Australische nog.

San Diego staat in de triathlonsport te boek als de stad waar in 1974 de allereerste triathlon op strand en in zee werd gehouden. Vier jaar laten ontstond de Ironman van Hawaii. Vorig jaar telde de race voor het eerst een WK-serie. Maaike Caelers en Rachel Klamer eindigden toen bij de beste twaalf en plaatsten zich daarmee voor de Olympische Spelen in Londen. Lisa Mensink (voor Nederland uitgekomen op de Spelen in 2008) kwam toen zwaar ten val en dat betekende het einde van haar carriere op de Olympische afstand.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON SAN DIEGO (USA)
(Olympische afstand)
VROUWEN ----------------------------
 1 Gwen Jorgensen    USA 1:59:59
 2 Non Stanford     GBR 2:00:03
 3 Emma Moffatt     AUS 2:00:03
 4 Anne Haug      GER 2:00:06
 5 Jodie Stimpson    GBR 2:00:31
 6 Andrea Hewitt    NZL 2:01:22
 7 Sarah Groff     USA 2:01:27
 8 Barbara Riveros Diaz CHI 2:01:41
 9 Ashleigh Gentle   AUS 2:01:46
10 Juri Ide       JAP 2:01:56 
11 Danne Boterenbrood    2:01:59
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- International Triathlon Union

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.