Cervélo P3 2013, the new P3

Helaas moest ik door mijn drukke agenda een uitnodiging van Cervélo laten schieten. Op hun kosten vier dagen naar Mallorca om de introductie van de nieuwe P3 mee te maken was ik iets wat ik niet graag had willen missen, maar mijn agenda deed anders beslissen. Gedurende die twee weken moest ik wel stijf mijn kaken op elkaar houden. Afgelopen dinsdag was het dan zover, de onthulling van de nieuwe P3 van Cervélo. Zo’n beetje de grondlegger van de moderne triathlonfiets. Toch was de fiets aan een update toe. Hoe goed de fiets ook was de concurrentie had in al die jaren ook niet stilgezeten en zo langzamerhand begon toch op te vallen dat de oude P3 hier en daar wat achterhaald was qua design, maar ook qua fit.

De nieuwe P3 heeft veel geleend van de research & development van de P5 en dat zie je ook terug in de details op de fiets. Voorlopig is de fiets direct alleen verkrijgbaar met een mechanische Dura Ace groep en alleen in de maten 51, 54 en 56. Later in het seizoen komen daar de maten 45, 48, 58 en 61 ook nog bij. In de loop van volgend seizoen ongetwijfeld ook nog met een lagere groep zoals Ultegra. De nieuwe geometrie is min of meer gelijk aan die van de P5 wat betekent dat de fiets een iets kortere Reach en een iets hogere Stack (meer informatie over Stack en Reach? Klik dan hier)

Over smaak valt te twisten, maar wat mij betreft is dit weer pure bike porn.

cervelo p3

De complete fiets zoals deze geleverd wordt, inclusief Rotor crankset en ISM zadel.

cervelo p3 drop down tube

De ‘dropped down tube’ zoals deze ook bij de P5 is te zien.

cervelo p3 magura rt6 rear

cervelo p3 magura rt6 rear side view

Volgens Cervélo is geen aerodynamisch verlies door de Magura achterrem gewoon op de vork te plaatsen in plaats van zoals je bij de meeste fietsen ziet onder het bracket. Maar eerlijk is eerlijk: de rem valt vrijwel helemaal weg achter het frame.

cervelo p3 kabel zijkant

Maar minder of niet minder aerodynamisch, toch is de kabelpoort zo ver naar de zijkant geplaatst optisch iets minder fraai dan bovenlangs bij de andere kabels.

cervelo p3 geo

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

  1. Sander - 23 april 2013:

    Zo’n beetje de grondlegger van de moderne triathlonfiets?? Dat is een behoorlijke trap in het kruis van Quintana Roo…

    Wel een mooie fiets trouwens.