Almere Holland Triathlon wordt Challenge Almere-Amsterdam 2013

Challenge AlmereALMERE – De Stichting Holland Triathlon is het nieuwe jaar gestart met de aankondiging van het samenwerkingsverband met de Challenge Family. De Holland Triathlon Almere wordt sinds 1981 georganiseerd en doet nu mee in de serie van vermaarde grote triathlons als de Challenge Roth, Challenge Pentiction en Challenge Phuket als Challenge Almere-Amsterdam.

De Almeerse Triathlon is de enige lange-afstandstriathlon in de wereld die wordt gehouden beneden het zeeniveau. In de afgelopen dertig jaar is Almere gaststad geweest voor vier EK’s (in 1985, 1991, 1999 en 2006) en twee WK’s (in 2003 en 2008). Jan van der Marel heeft in Almere zelfs een superbe sub-acht notering gevestigd van 7:57:46.

René Peeters, Wethouder van Onderwijs en Sport in Almere, zei dat de stad er naar uitkijkt een nieuw tijdperk aan de triathlon-traditie toe te voegen. “Almere en de triathlon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben hier twee verenigingen, het NK Scholentriathlon en een Regionaal Trainingscentrum voor jong talent en natuurlijk de Holland Triathlon. Door de krachten te bundelen met het culturele festival is het een feest van ons allemaal. In de Challenge-wedstrijden zoals in Roth herkennen we de sterk in de gemeenschap gewortelde evenementen . We delen deze filosofie en door de krachten te bundelen kunnen we van Challenge Almere-Amsterdam een spraakmakend evenement maken van internationale allure.”

Gedeputeerde Jaap Lodders: “De Challenge Almere - Amsterdam is een geweldige impuls voor de Almere triathlon en sluit prachtig aan bij onze ambities om sport in te zetten als economisch middel. Het draagt bij aan de uitstraling en de identiteit van heel Flevoland”

“Almere is een plaats van innovaties, het is ongelooflijk wat het tijdens zijn korte bestaan heeft bereikt en het is de ideale plek voor een triathlon,” aldus Felix Walchshofer, directeur Challenge Family. “ Maar het beste van alles en uniek voor Almere, is de duurzame erfenis van de Holland Triathlon. In dit verband zelfs ouder dan Roth. Het is een eer om zo’n rijke historie toe te voegen aan de Challenge Family. De lijst van atleten die in Almere hebben meegedaan, is een ware triathlon ‘hall of fame’ . Wij kijken uit naar nog veel meer deelnemers en begroeten ze graag bij deze mooie uitdaging in Almere – Amsterdam.

Eén van deze atleten is Rob Barel, Olympiër, meervoudig Europees kampioen en nationaal kampioen. Ook was hij op de lange afstand de eerste wereldkampioen. “Ik stond in 1983 als een beginnend triatleet met veel ambitieuze dromen en een enorme bewondering aan de start van de eerste Almere Triathlon. Almere, de geboorteplaats van de sport in zowel Nederland als Europa. In de afgelopen dertig jaar heeft deze klassieker veel kritieke momenten overleefd. Net zoals het mij de eerste keer verging, zal het nog veel meer altheten inspireren en verbazen. De op twee na oudste triathlon is een monument dat we moeten koesteren.”

De start en de finish van de Challenge Almere-Amsterdam vindt plaats in het hart van Almere, op de Esplanade. Evenals in 2012 wordt gezwommen in het centraal gelegen Weerwater. De Esplanade zelf en de omgeving doet tijdens de wedstrijd dienst als wedstrijd-locatie, maar ook zal er voor bezoekers weer veel te beleven zijn: voor ieder wat wils. Het wedstrijdparcours begeeft zich grotendeels door het mooie polderlandschap over prachtige lange polderwegen met de wind op de dijken en last but not least langs de talrijke windmolens.

Race-director Richard Belderok: “Door de samenwerking met Challenge Family zijn we in Almere in staat de langdurige geschiedenis en de toekomst van onze iconische en typisch Nederlandse race te verzekeren.”

De Challenge Family viert de triathlonsport met haar reeks globale wedstrijden over de lange afstand en met festivals die het gezicht veranderen van de lange afstand races. De Challenge Family omvat momenteel achttien evenementen over de hele wereld met inbegrip van ‘s werelds grootste lange afstand triathlon, Challenge Roth in Duitsland. De andere Challenge Family races vinden plaats in Duitsland, Oostenrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken, Nieuw-Zeeland, Thailand, Taiwan en nu dan ook Nederland.

Bronnen / Links:
- Challenge Almere
- Facebook-pagina Challenge Almere
- Twitter: @ChallengeAlmere

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

24 reacties

 1. Juan - 13 januari 2013:

  Zelfs binnen de minuut werden de Ironman’s van Arizona en Florida volgeboekt!! Respectievelijk in 40 sec. en 60 seconden.

 2. Maarten van Kooij - 13 januari 2013:

  @Jeroen: EENS.

 3. Jeroen - 12 januari 2013:

  Het is voor ons Nederlanders misschien raar om de toevoeging ‘Amsterdam’ te zien, maar internationaal werkt het direct. De wedstrijd wordt nu opgenomen op grote internationale triathlonsites als bijv. Lavamagazine.com. Op deze website nooit eerder iets gelezen over Almere, maar nu in combinatie met Challenge is het meteen raak. En ook op een aantal andere buitenlandse sites staat de wedstrijd nu in beeld. Of het nu een besluit is van de organisatie of onder invloed van Challenge is toegevoegd maakt niet veel uit. Nadat het gros van de Nederlandse LD atleten Almere de afgelopen jaren links heeft laten liggen is het meer dan logisch dat de organisatie elk middel aangrijpt om het aantal deelnemers weer in lift te krijgen. Dat is niet gelukt met de vorige strategie gezien het al jaren rond de 300 schommelende aantal deelnemers op de hele. Als het wel lukt met de A’dam toevoeging, aansluiting bij Challenge en de daarbij horende hogere inschrijfgelden om extra buitenlanders te trekken is dat het meer dan waard. En als er onder de Challenge vlag meer buitenlanders naar A-A komen wordt de wedstrijd vast ook weer aantrekkelijker voor Nederlanders die nu naar de buitenlandse LD trekken.

  We moeten niet zeuren over het inschrijfgeld. Dat kan altijd nog na het event. Uiteindelijk is Almere qua deelnemersaantallen door vrijwel elke andere, duurdere, Europese LD triathlon voorbijgestreefd.
  Al deze triathlons hebben niet geleden onder hogere inschrijfgelden. Sterker nog, ze zitten vaak enkele uren na opening al vol met een wachtlijst die groter is dan het aantal deelnemers dat Almere per jaar heeft.
  Eerst moet de organisatie de kans krijgen om de hogere verwachtingen waar te maken. Met hulp en ervaring van de Challenge Family gaat dat misschien lukken. Maar langs de zijlijn commentaar leveren is de makkelijkste weg.
  Eerst meedoen, de wedstrijd ervaren en dan evalueren of het bedrag te hoog is.

  Voor nu denk ik dat dit het beste is wat de organisatie van de A-A heeft kunnen doen om de wedstrijd een nieuw elan te geven. En de 2012 editie was ondanks wat schoonheidsfoutjes een zeer goede uitvoering. Dit jaar verbeteren en we hebben weer een Internationaal aansprekende LD wedstrijd.

 4. Norbert - 12 januari 2013:

  Goede zaak om zo het aantal deelnemers naar hoogte te stuwen. Ik vraag mij alleen wel af hoe het NK Lange Afstand zal worden ingebed in deze wedstrijd. Het NK LD 2013 is aan Almere gegund, maar op de nieuwe website lees ik er niets over.

 5. Martijn T - 12 januari 2013:

  Goed gesproken, Maarten, maar op 1 punt ben ik het met je oneeens. Ik vind Calella helemaal geen lelijk dorp. Je kan er ook goed zonnen en zuipen. Ook best handig als je na het volbrengen van de hele (of halve) wilt uitrusten.
  Ik ben ook blij dat Almere een Challenge is geworden, want van een wedstrijd met 300 man en een paardenkop in een troosteloze ambiance word je niet bepaald vrolijk. Afgelopen editie was de sfeer trouwens best goed. Met dank aan het goede weer en de nieuwe locatie.

 6. Maarten van Kooij - 11 januari 2013:

  Challenge Barcelona is ook in Calella, het lelijkste dorp op aarde. Triathlon (LD) is een amateur sport voor goed verdienende lieden die het er voor over hebben om honderden Euro’s inschrijfgeld te betalen. Deze markt wordt bediend door Challenge en uitgebuit door Ironman. Niks mis mee… op zich.

 7. bas - 10 januari 2013:

  Wat was het inschrijfgeld voor Ironman New York ook al weer… USD 1.000,- oid, en dan was het ook nog eens ver buiten NY met een supersaai fietsparcours. Da’s pas duur…:->!

 8. Jan van Dijk - 10 januari 2013:

  Begrijp wel dat Amsterdam in het buitenland bekender is dan Almere, maar ik blijf het toch jammer vinden dat de naam Almere alleen kennelijk niet voldoende is. Het wekt bij buitenlanders ook valse verwachtingen. Als ik bijvoorbeeld voor een triatlon met de naam Londen erin zou inschrijven zou ik ook verwachten dat ik door Londen zou fietsen/lopen. Dat is hier dus absoluut niet het geval. De naam met twee plaatsnamen erin suggereert ook dat het een parcours is van Almere naar Amsterdam (en eventueel weer terug), maar ook dat is niet het geval. Een naam dus die puur om marketingredenen is bedacht, erg jammer. Over tien jaar noemt men het de Amsterdam Challenge! Verder begrijp ik dat het inschrijfgeld hiermee ook weer behoorlijk verhoogd zal worden??? Dat vind ik nog veel erger. Ik vind het inschrijfgeld voor triatlons nu al véél te hoog. Het wordt hiermee een pure elitesport!

 9. GerardTvS - 10 januari 2013:

  Dat van het geld is natuurlijk wel waar en Almere is geen Amsterdam (al wonen er wel veel ex-Amsterdammers). Dat zal veel buitenlanders vies tegenvallen. In Kopenhagen loop je dwars door het stadscentrum, maar het lijkt me niet dat we op de Dam gaan finishen. Toch: voorlopig krijgen ze van mij het voordeel van de twijfel. Als de verwachtingen worden waargemaakt dan heb ik voor deze halve graag 150 euro over, zelfs al zijn alle mailtjes die ik hen het afgelopen najaar heb gestuurd onbeantwoord gebleven.

 10. Remco - 9 januari 2013:

  Geweldig nieuws, gefeliciteerd en ik hoop aan de start te staan!

 11. Things - 9 januari 2013:

  En ze weten het ook nog leuk te brengen: http://youtu.be/rbqifTVrBPg

 12. Things - 9 januari 2013:

  Ik ben voor de naam: Dutch Windmill Challenge! En dan ‘I amDonQuichot’ finisher shirts laten sponsoren door ‘I AMsterdam’ voor alle moderne overwinnaars van de wind(molens) :-P.

  Geweldig nieuws dit, mooi voor de wedstrijd en mooi voor triahtlon in Nederland. Hopelijk pikt (nationale) media hier ook nog wat van op en kijken we weer Almere met 1000 deelnemers op TV. Soms is nostalgie gewoon lekker.

 13. Anton - 9 januari 2013:

  Yes op weg naar 3000 deelnemers !

 14. Juan - 9 januari 2013:

  Eindelijk, een hele goede stap vooruit. Nu nog een nog betere uitvoering dan die van 2012 zonder de kleine kinderziektes. Succes met de voorbereidingen

 15. Mirjam - 9 januari 2013:

  Supergoed nieuws voor de lange afstand triatlon in Nederland! Geloof er zeker in dat met de Challenge organisatie Almere weer echt op de kaart kan komen. Typisch Nederlands overigens om weer te zeuren over het inschrijfgeld. In de USA betalen ze zonder morren 680 dollar voor een IM en die races zitten bomvol met rond de 2500 deelnemers. Overigens in bijna alle landen zitten de IM en Challenge races binnen mum van tijd aan de 1500-2000 deelnemers. Dan krijg je toch een andere wedstrijd dan een hele triatlon met 300 mensen. Almere is de laatste jaren qua beleving niet te vergelijken met IM of Challenge races. Dat verschil zullen we ongetwijfeld gaan merken in september. Je zult zien dat het een volwaardig evenement gaat worden dat internationaal aantrekkelijker wordt met meer deelnemers, meer sfeer en meer uitdaging. Zowel bij de amateurs als bij de professionals. Enige minpuntje is de datum icm Hawaii waardoor het topveld beperkt zal blijven. Maar dan nog, laat het maar aan Challenge over om er een mooi triatlonfeestje van te maken.

 16. Anton - 9 januari 2013:

  @ E.L. Meijer dat is gewoon marketing technisch lijkt mij. De mensen uit Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten herkennen Amsterdam meteen en Almere waarschijnlijk niet. Een trucje om het meteen goed op de kaart te zetten lijkt mij.
  Ik ben positief gestemd!

 17. Michiel - 9 januari 2013:

  Dit lijkt mij goed nieuws!

 18. E.L. Meijer - 9 januari 2013:

  Waarom moet er Amsterdam achter, dit is toch een Almeers evenement, wat heeft Amsterdam er nu mee te maken?

 19. mik borsten - 8 januari 2013:

  Volgens mij de enige kans om deze wedstrijd nieuw leven in te plaatsen, een beetje laat maar goed ben heel benieuwd of er nu weer richting de 1000 deelnemers gewerkt kan worden!

 20. Diederik - 8 januari 2013:

  Op de kaart! Nog een keer 3 man rond de 8:10 en het jaar daarop een uitverkochte race!

 21. Sonja Jaarsveld - 8 januari 2013:

  SUPER!!

 22. Peter Bos - 8 januari 2013:

  Het lijkt me een grandioze opsteker! Super toch!! Volgens mij is dit wat Almere nodig heeft.

 23. Hans Geerts - 8 januari 2013:

  @P: Wat een zurige reactie meteen … en wat een kleine-kruideniersmentaliteit. Meteen vallen over het feit dat het wat duurder wordt, maar tel je zegeningen: Almere komt hiermee ook weer meer op de internationale kaart in plaats van dat we op euro’s lettend en navelstarend wegzakken. Felicitaties voor de organisatie zijn wat mij betreft eerder op hun plaats!

 24. P - 8 januari 2013:

  oh wat zijn we blij! Gelukkig weer DE hele van Nederland maar wel 100 euro erbij!!!
  vaarwel hele van nederland.