Tweede vijfde plaats in drie weken bij Ironman voor Mirjam Weerd

BUSSELTON (AUS) - [updated] – Mirjam Weerd werd drie weken terug alsnog overgehaald om de laatste Ironman van het jaar te doen, in Busselton. De Amersfoortse wil zich graag zo vroeg mogelijk kwalificeren voor de Ironman Triathlon volgend jaar op Hawaii en heeft daar als prof punten voor nodig. Met een tweede vijfde plaats in drie weken staat Weerd er goed voor in de stand. Voor de Davilex-triatlete kwam hiermee een einde aan een lang en zwaar seizoen, waarin ze zesde werd in de Challenge Roth, tweede in de Challenge Barcelona en drie weken terug ook vijfde in de Ironman van Arizona.

In Busselton kwam Weerd als tweede achter de Amerikaanse Bree Wee uit het water. Op de fiets kwam Weerd haast als vanouds in koppositie te liggen. Aan het einde van de 180 kilometer was Britta Martin haar wel voorbij. Tot halverwege de marathon merkte ze nauwelijks de Ironman van drie weken eerder in de benen. Daarna wisselde haar looptempo en kwamen concurrentes langszij. Vooraan hield Martin verrassend goed stand. De Nieuw-Zeelandse greep haar eerste Ironman-winst in 9.13.00 uur. Weerd werd niet eens zo gek veel later vijfde in 9.25.48.

Bij de mannen was Jimmy Johnsen de sterkste van de dag. De Deen behaalde zijn eerste overwinning op een Ironman-race, waarin hij tot dusverre nooit verder was gekomen dan drie derde plaatsen. Zijn grootste zege was tot zondag de Challenge van Barcelona drie jaar geleden. Met een achterstand van twee minuten kwam Johnsen na de Duitser Horst Reichel uit het water. Op de fiets kwam thuisfavoriet Mitch Anderson iedereen voorbij en op de marathon nam de Australiër Matty White aanvankelijk het heft in handen. Johnsen bleef de hele dag op de loer liggen en rook zijn kansen in de tweede fase van de marathon. Net naast het podium finishten de superroutiniers Jason Shortis en Petr Vabrousek, respectievelijk hun 71e en 128e Ironman. Veel van die reeks wedstrijden eindigden de veelvraten in de top tien, al is het aantal overwinningen op twee handen te tellen. Met de wedstrijd in Busselton eindigde ook het Ironman-seizoen 2012.

UITSLAGEN 
IRONMAN BUSSELTON (AUS)
MANNEN -----------------------------
 1 Jimmy Johnsen    DEN 8.29.06
 2 Horst Reichel    GER 8.34.49
 3 Matty White     AUS 8.38.05
 4 Jason Shortis    AUS 8.38.30
 5 Petr Vabrousek   CZE 8.41.47
 6 Johan Borg     AUS 8.43.55
 7 Leigh Chapman    AUS 8.48.29
 8 Ben Cotter     CAN 8.48.45
 9 Simon Billeau    FRA 8.51.18
10 Justin Brewer    AUS 8.52.56
VROUWEN ----------------------------
 1 Britta Martin    NZL 9.13.00
 2 Rebekah Keat    AUS 9.14.39
 3 Rebecca Hoschke   GER 9.19.48
 4 Bree Wee      USA 9.24.48
 5 Mirjam Weerd       9.25.48 
 6 Nicole Ward     AUS 9.43.29
 7 Nera Jareb     AUS 9.50.51
 8 Dimity-Lee Duke   AUS 9.53.37
 9 Julianne Schliebs  AUS 9.55.59
10 Megumi Shigaki   JAP 9.58.58
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman Live

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

 1. Wim - 9 december 2012:

  Ik had het wel hier en daar gecorrigeerd, maar het EK hele was dit jaar gekoppeld aan Challenge Roth, daar deed Mirjam aan mee en werd ze zesde. Dat andere EK was dus Ironman Frankfurt. Zonder Mirjam.