Bas Diederen en Maaike Caelers triatleten van het jaar

NIEUWEGEIN – Bas Diederen en Maaike Caelers zijn zaterdag uitgeroepen tot sporters van het jaar van de NTB. De prijzen werden in het Huis van Sport uitgereikt na afloop van het jaarlijkse NTB-congres. Diederen kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Hij komt morgen uit op de Ironman van Mexico in een poging zich volgend jaar te kwalificeren voor Hawaii. Namens de Limburger nam Team4Talent-oprichter en teamleider Andre Kwakernaat de Rob Barel Award in ontvangst. Barel reikte zelf de prijs uit.

Diederen was dit jaar succesvol op vrijwel alle afstanden. Zo werd hij in Groningen Nederlands kampioen sprint, in Veenendaal Nederlands kampioen Olympische afstand en was hij met zijn team heer en meester in de dit jaar ingevoerde Eredivisie-competitie. Aan het eind van een pittig seizoen schreef hij bovendien de Challenge triathlon van Barcelona op zijn naam. Twee maanden later doet hij zijn tweede hele triathlon van het seizoen, in Cozumel. De voormalig PSV-zwemmer boekte al elf nationale titels in verschillende disciplines van de triathlon.

Maaike Caelers kende een moeizame seizoenstart na een jaar vol blessures. In de twee beslissende kwalificatiewedstrijden wist ze alsnog te plaatsen voor de Olympische Spelen. In Londen kon de toen pas 21-jarige Weertse samen met landgenote Rachel Klamer geen potten breken. Twee weken later beleefde ze haar internationale doorbraak met een tweede plaats op de WTS-triathon in Stockholm, gevolgd door een derde plek op de WTS-wedstrijd in Yokohama. Caelers kreeg de Thea Sybesma-Award vernoemd naar de toptriatlete uit de jaren negentig. Sybesma is niet meer bij de sport betrokken, Barel reikte ook de prijs aan Caelers uit.

De Gijs Klerkx-Award ging net als vorig jaar naar Jorik van Egdom. De nummer acht van de wereld bij de junioren kreeg de prijs van Henk Klerkx, vader van de jong overleden talentvolle Gijs.

Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.