Jorik van Egdom achtste, Maya Kingma dertiende bij WK Junioren

Barre omstandigheden bij het WK triathlon Junioren in AucklandAUCKLAND (NZL) – Eerste uit het water, actief in de kopgroep bij het fietsen en uiteindelijk dertiende op haar eerste WK. De Bredase triatlete Maya Kingma leverde een verdienstelijk debuut af in het doornatte Auckland, waar veel juniores ten val kwamen bij het fietsen in de regen. Kingma kon niet altijd even makkelijk volgen bij het fietsen, vertrok als dertiende voor het lopen en hield die positie vast. De zege ging naar de Japanse Fumika Matsumoto, die haar land het eerste WK triathlongoud ooit bezorgde.

Bij de mannen ging de titel naar de Zuid-Afrikaan Wian Sullwald. Zijn solide optreden onder de belabberde weersomstandigheden bezorgden hem de overwinning. Hij was als een van de eersten uit het water en was tijdens het fietsen constant van voren te vinden. Tijdens het lopen wist hij in de tweede en laatste omloop van Simon Viain en Constantine Doherty weg te lopen. Van Egdom zag een achtervolgingsrace uiteindelijk beloond met een achtste plaats. Hij kwam in de achterhoede uit het water op bijna een minuut van de kopgroep, maar tijdens het fietsen had hij zich inmiddels opgewerkt naar de twaalfde plaats. De tweede looptijd van de dag - alleen Sullwald was sneller - bracht hem nog vier plaatsen hoger.

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON JUNIOREN AUCKLAND (NZL)
(Sprint afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Wian Sullwald    RSA 1:01:44
 2 Simon Viain     FRA 1:01:58
 3 Constantine Doherty IRL 1:01:59
 4 Kristian Blummenfelt NOR 1:02:31
 5 Gordon Benson    GBR 1:02:45
 6 Marcel Walkington  AUS 1:02:58
 7 Ryosuke Maeda    JAP 1:02:59
 8 Jorik van Egdom      1:02:59
 9 Eduardo Moreno    MEX 1:03:04
10 Dorian Coninx    FRA 1:03:06 
VROUWEN ----------------------------
 1 Fumika Matsumoto   JAP 1:08:33
 2 Léonie Périault   FRA 1:08:36
 3 Tamara Gorman    USA 1:08:39
 4 Sarah Wilm      GER 1:08:44
 5 Maddie Dillon    NZL 1:08:50
 6 Amelie Kretz     CAN 1:09:02
 7 Sumire Ohara     JAP 1:09:02
 8 Elise Salt      NZL 1:09:04
 9 Georgia Taylor-Brown GBR 1:09:35
10 Luisa Condeço    POR 1:09:40 
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. Kees - 23 oktober 2012:

  OS Distance = hard kunnen lopen, en dat belooft veel met die tweede looptijd!

 2. Frank - 22 oktober 2012:

  Helemaal mee eens Hans. Merk dat ik alle reportages op de ITU- site nu zit bekijken en dat je vrijwel overal Nederlanders ziet acteren. Die stap naar de wereldtop is toch nog sneller en massaler tot stand gekomen dan gehoopt. En het is ook nog eens onderdeel van een bewust opgezet programma. Respect voor de atleten en begeleiding die dat tot een succes maken.

 3. Hans Geerts - 22 oktober 2012:

  Mag ik zeggen dat de Nederlandse ploeg uitstekend gepresteerd heeft in de Grand Final? Ja, dat mag ik zeggen.