Stefanie Bouma negende in WK duathlon

De vrouwen junioren bij het WK duathlon Nancy 2012 (foto: Janos M. Schmidt / ITU)NANCY (FRA) - Vorig jaar viel ze nog net naast het podium, maar dit jaar was de negende plaats het hoogst haalbare voor Stefanie Bouma. Ze was zaterdag daarmee wel de best geklasseerde Nederlander in het WK duathlon in Nancy. Tegen het decor van het historische Place Stanislas gingen de wereldtitels naar Felicity Sheedy-Ryan en Emilio Martin. Voor de Australische een mooie return op het hoogste niveau, na haar bronzen medaille van het WK van 2010.

Ze domineerde de wedstrijd vanaf de start. Sheedy echter onderweg nog wel afrekenen met de regerend kampioene, Katie Hewison, en thuisfavoriete Sandra Lévenez. In het tweede deel van de eerste run plaatste ze een versnelling die alleen Lévenez, Hewison en Sabrina Godard konden pareren. Met zijn vieren pakten ze veertig seconden. Eenmaal op de fiets werd al snel Godard gelost. Het resterende drietal bleef op het technische fietsparcours de hele tijd bij elkaar en wist ondertussen het gat met de zes achtervolgsters, waaronder ook Bouma, te vergroten tot bijna drie minuten. Na de tweede wissel spoot Sheedy weg en was daarmee niet meer te achterhalen. Bouma reed en liep een solide race, maar kon in de tweede run het looptempo van haar mede-achtervolgsters niet matchen.

Bij de mannen was het een spannende wedstrijd tot diep in de tweede run. Tot die tijd bleef een groep van zo’n zestien atleten dicht bij elkaar. Thomas Bruins, Stefan van Thiel en Caimin Stevens vielen in de eerste run al buiten de boot. Daar was het de Belg Antoine Duvivier die het tempo bepaalde, maar halverwege begon Martin al aan de boom te schudden. Daarna dunde de groep kanshebbers snel uit. Met acht man mee begon de Spanjaard aan het fietsen, maar de eerste groep achtervolgers was nog niet uitgespeeld. In de eerste loopronde zwol de kopgroep aan tot zestien man. Met nog twee kilometer te gaan sprong Martin weg, samen met Duvivier. De Belg kon hij pas in de laatste meters afschudden.

Van het Nederlandse drietal was Bruins uiteindelijk de snelste op een tweeëntwintigste plaats.

In de juniorenwedstrijd gingen de titels naar het Verenigd Koninkrijk, in de personen van Richard Horton en Georgia Taylor-Brown. Jorik van Egdom pakte een negende plaats. Van Egdom zat tot aan de tweede wissel in de kopgroep van veertien, maar kon in de tweede run niet meer met de snelsten mee. Bij de vrouwen was Anke de Boer de best geklasseerde met een dertiende plaats.

In de age-groups waren er medailles voor Anja Heijnen (V40-44, brons), John Aalbers (M 45-49, zilver), Peter van Egdom (M50-54, zilver) en Bert Streumer (M65-69, goud). En bij de paratriatleten legde Joleen Hakker beslag op het zilver in haar categorie.

UITSLAGEN 
WK DUATHLON, NANCY (FRA)
(Korte afstand)
MANNEN --------------------------------
 1 Emilio Martin      ESP 1:40:40
 2 Antoine Duvivier    BEL 1:40:43
 3 Benoit Nicolas     FRA 1:40:47
 4 Etienne Diemunsch    FRA 1:40:59
 5 Sergio Silva      POR 1:41:06
 6 Philip Wylie      GBR 1:41:12
 7 Jeremy Pierrat     FRA 1:41:17
 8 Victor Del Corral    ESP 1:41:24
 9 Sergio Prieto      ESP 1:41:27
10 Yuya Fukaura      JAP 1:41:36
VROUWEN -------------------------------
 1 Felicity Sheedy-Ryan  AUS 1:52:43
 2 Katie Hewison      GBR 1:53:42
 3 Sandra Levenez     FRA 1:54:20
 4 Yuko Takahashi     JAP 1:56:33
 5 Andrea Steyn      RSA 1:56:39
 6 Jenny Schulz      GER 1:56:49
 7 Evgenia Sukhoruchenkova RUS 1:56:50
 8 Franziska Scheffler   GER 1:56:52
 9 Stefanie Bouma        1:57:24
10 Sabrina Godard     FRA 1:58:45
Bronnen / Links:
- International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.