Olympische vuurdoop voor Rachel Klamer en Maaike Caelers

LONDON (GBR) - Zaterdag om 9 uur in de ochtend (10 uur Nederlandse tijd) wordt Nederland vertegenwoordigd door twee jonge triatletes bij de Olympische triathlon: Rachel Klamer en Maaike Caelers. Vooralsnog is de kwalificatie voor de Olympische spelen het hoogtepunt van de nog jonge topsportcarrière van de beide vrouwen, die allebei 21 jaar zijn.

De belofte die ze toonden bij het WK junioren in 2009 in Australië door als derde (Klamer) en vierde (Caelers) te eindigen hebben ze dit jaar waargemaakt door aansluiting te maken met de wereldtop. Vooral Klamer heeft consistent gepresteerd en staat nu op de elfde plek op de wereldranglijst. Caelers heeft het afgelopen jaar onder haar kunnen gepresteerd als gevolg van gezondheidsproblemen. Het lukte haar desondanks de tweede landenplek voor Nederland vast te houden met een 55e plaats op de wereldranglijst en met een elfde plek bij een race uit de World Triathlon Series in San Diego wist ze ook aan de strenge Olympische kwalificatie eis van het NOC*NSF te voldoen.

“Allebei staan gezond en goed voorbereid aan de start”, aldus bondscoach Hellemans, die zich niet wil laten verleiden om voorspellingen te doen: “De beide dames zijn door de Nederlandse Triathlon Bond in staat gesteld veel internationale ervaring op te doen in een relatief korte tijd en die ervaring moeten ze nu gaan gebruiken om een zo goed mogelijke uitkomst voor zichzelf en voor Nederland te bewerkstelligen”. Klamer en Caelers hebben zich de laatste drie weken thuis in Sittard, waar het nationale trainingscentrum voor triathlon is gevestigd in Sportzone Limburg, voorbereid, na een hoogtestage in de Franse Pyreneeën. In de voorbereidingsperiode streed Klamer twee weken geleden nog mee in de voorste gelederen in een sterk bezet veld in een World Triathlon Series wedstrijd in Hamburg terwijl Caelers een week daarvoor een tweede plek opeiste bij een wereldbekerwedstrijd in Hongarije. “Ik heb er zin in”, zegt Caelers. “Ik bereid me voor zoals op iedere belangrijke wedstrijd. Uiteindelijk blijft het hetzelfde verhaaltje. Zwemmen, fietsen en lopen met twee wissels tussendoor. Ik ga dat zo goed mogelijk uitvoeren en dan zien we wel wat eruit komt”.

Favorieten voor de medailles zijn de Britse Helen Jenkins, die de hoop van het thuispubliek met zich meedraagt en vorig jaar het testevenement op het Olympisch parcours won, Erin Densham en Emma Moffatt uit Australië en de huidige nummer één van de wereld Andrea Hewitt uit Nieuw-Zeeland. Bekende outsiders zijn Nicola Spirig uit Zwitserland, Barbara Riveros Diaz uit Chili, Gwen Jorgenson uit de Verenigde Staten en Paula Findlay uit Canada.

De wedstrijd wordt live uitgezonden op BBC1 en op Eurosport, waarbij Wim van den Broek de wedstrijd van commentaar voorziet.

Bronnen / Links:
- Nederlandse Triathlon Bond

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.