Brownlee-broers lossen torenhoge Olympische verwachtingen in

LONDON (GBR) - De gebroeders Brownlee hebben hun Olympische belofte dinsdagmiddag meer dan waargemaakt. In een harde race werd het aanvallende strijdplan van Team GB beloond met goud voor Alistair en brons voor zijn jongere broer Jonathan. Javier Gomez wist beslag te leggen op het zilver. Alistair Brownlee verbrak daarmee de ‘vloek’ dat tot op heden geen van de winnaars van het test-event vervolgens het jaar daarop beslag legde op Olympisch goud. Voor de twee Brownlee-broers was het inmiddels de zevende keer dat ze gezamenlijk op het podium stonden.

Het zwemmen was, net als zaterdag bij de vrouwen, met wetsuit. Vooraf was het de verwachting dat vanaf de start de wedstrijd hard gemaakt zou worden in een poging om op die manier op de fiets buiten bereik van de Brownlee-broers te blijven. Immers, bijna geen van hun concurrenten zou het op het lopen willen laten aankomen. De beide Brownlees zelf hadden vooraf echter ook al laten weten zich bepaald niet te gaan verstoppen - wat ze overigens in eerdere WTS-wedstrijden ook niet deden.

De Slovaak Richard Varga nam in ieder geval zoals vooraf verwacht meteen de leiding en kreeg een lang lint in zijn zog, dat gaandeweg het zwemmen in enkele groepjes uiteen viel. De Brownlees bleven echter goed op het vinkentouw in de kopgroep, waarmee zij samen met Javier Gomez, Ivan Vasiliev en Alessandro Fabian direct achter Varga uit het water kwamen. Daarachter volgde een eerste grote groep van zo’n twintig atleten op vijftien seconden.

In de wissel verloor Vasiliev de aansluiting met de overige vijf, die er meteen kop-over-kop hard vandoor gingen. Net als bij de vrouwen raakte de mannenwedstrijd door een valpartij al vroeg een kopstuk kwijt: viervoudig Olympiaganger en winnaar van de eerste Olympische triathlon Simon Whitfield. Hij moest met lichte verwondingen het toneel verlaten.
In de eerste fietsronde leek de voorsprong van de vijf nog licht te groeien, maar daarna begonnen de achtervolgers gestaag terug te komen om in de derde ronde samen te vloeien tot een kopgroep van 22. De eerste groep daarachter keek inmiddels al aan tegen een volle minuut, en al snel werd duidelijk dat deze groep er niet meer bij zou gaan komen. Voorin bleven de drie Britten onder aanvoering van ‘knecht’ Stuart Hayes attent het tempo bepalen.

Na de massale wissel gingen de twee Brownlees er samen met Gomez meteen hard vandoor en gaven de concurrentie meteen het nakijken. Achter hen leidde het Franse tweetal van Laurent Vidal en David Hauss, aan het elastiek gevolgd door titelverdediger Jan Frodeno, de achtervolging. Net voorbij de helft kon Jonathan Brownlee het tempo van Gomez en zijn oudere broer niet meer volgen. En omdat hij ook nog in de eerste wissel een tijdstraf had opgelopen vanwege te vroeg opstappen, was kans op goud of zilver daarmee verkeken. Evenwel wist hij de twee achtervolgende Fransen voor te blijven en zijn bronzen plak daarmee veilig te stellen.
Alistair Brownlee trok onverdroten door en stevende vervolgens voor een uitzinnig publiek op een zekere overwinning af.

UITSLAGEN 
OLYMPISCHE TRIATHLON LONDON (GBR)
(Olympische afstand)
MANNEN -------------------------------
 1 Alistair Brownlee   GBR 1.46.25
 2 Javier Gomez      ESP 1.46.36
 3 Jonathan Brownlee   GBR 1.46.56
 4 David Hauss      FRA 1.47.14
 5 Laurent Vidal     FRA 1.47.21
 6 Jan Frodeno      GER 1.47.26
 7 Alexander Bryukjankov RUS 1.47.35
 8 Sven Riederer     SUI 1.47.46
 9 Joao Silva       POR 1.47.51
10 Alessandro Fabian   ITA 1.48.03
Bronnen / Links:
- Olympische Spelen 2012, Londen
- International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

6 reacties

 1. Maarten van Kooij - 7 augustus 2012:

  ja, linkeballen zou verboden moeten worden. Doe gewoon als een echte triathleet: fiets aan de verkeerde kant vol in de wind en beuk op kop alsof er geen looponderdeel is.
  De Fransen deden het prima. Laat die Britten maar op kop rijden, die bleken toch het sterkst.
  Trouwens, met deze looptijd zou hij net zo snel zijn geweest als zijn landgenoot op de 10km finale. Dus zal inderdaad wel een kleine afwijking in zitten.. ;)

 2. bas - 7 augustus 2012:

  Prachtigr race. Jonny was zo moe dat de medal ceremony uitgesteld moest worden, even een infuusje erin ! Ben normaal niet tegen de Fransen, maar nu goed dat ze geen medailles pakken; zaten echt te linkeballen bij het fietsen (vertaling: deden echt helemaal niets).

 3. Jasper - 7 augustus 2012:

  1e kwartier fietsen was ditmaal prachtig maar volgens mij omdat er gekoerst werd vanwege het verschil tussen de groepen.

 4. Bastiaan - 7 augustus 2012:

  29:07 op de 10km… Lopen ze echt zo snel, of is het parcours stiekem iets korter. Bizar dat de losse 10km in een paar dagen terug 27 minuten gelopen werd … :)

 5. Dennis - 7 augustus 2012:

  Hij wist de uitslag al…

 6. RKw - 7 augustus 2012:

  Dat is snel! 5 minuten na de finish al een bericht op triathlon226. Top Hans!