Nieuws / Eredivisie Triathlon /

Bas Diederen en Boterenbrood wederom nationaal kampioen

VEENENDAAL – Bas Diederen en Danne Boterenbrood zijn vandaag in een snikheet Veenendaal Nederlands kampioen triathlon geworden. Voor Diederen was het zijn zesde titel in deze discipline. Hij passeerde daarmee de recordhouder Rob Barel die in de jaren tachtig en negentig vijf keer de titel won. Het gebeurde nota bene in de achtertuin van Barel, die zelf op 54-jarige leeftijd tiende werd alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Danne Boterenbrood prolongeerde haar vorig jaar in Amsterdam verworven titel. De atlete uit Nunspeet wist zich in april door ziektes niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen en nam een lange rustperiode om te beslissten hoe haar sportieve toekomst eruit zou gaan zien. In Veenendaal pakte Boterenbrood de draad als vanouds weer op. Geinspireerd door haar vriend Edo van der Meer, die eerder op de middag tweede werd achter Diederen, nam ze vanaf het zwemonderdeel een reusachtige voorsprong op de rest. De Olympische deelnemers Klamer en Caelers ontbraken in Veenendaal.

Diederen kwam met een groep van acht atleten uit het water. Daaronder zijn drie teamgenoten Van der Meer, maar ook Evert Scheltinga en Mark Oude Bennink. Youri Severin, Marco Akershoek, Donald Hillebregt, Bas de Waal en thuisfavoriet Vincent Bohm sloten eveneens aan in de kopgroep, die een minuut voorsprong nam op een groep met onder meer de voormalige landskampioenen Rob Barel, Sander Berk en Stefan van Thiel. De laatste liet zich terug zakken nadat hij net de aansluiting met de voorste acht miste. Op het looponderdeel ging Mark Oude Bennink er meteen vandoor. De duathlonkampioen kreeg na een kilometer gezelschap van maatje Diederen, die zich het meest hittebestendig toonde. Diederen won eerder in Stein vier keer en vorig jaar Amsterdam de titel. Van der Meer snelde naar een sterke tweede plaats voor Youri Severin, die tijdens het lopen een middenvoetsbeentje brak en vreest voor zijn verdere sportloopbaan.

Minder spannend was de vrouwenwedstrijd, waar Danne Boterenbrood – net als vorig jaar – met een kop-staartzege. De sterke juniores Ilona Eversdijk en Jasmijn van der Burg behaalden zilver en brons.

Het was het 28e nationaal kampioenschap triathlon. Het eerste werd in 1986 in Kamperland gehouden. Daar werd vandaag de ‘gewone’ kwart triathlon gehouden, gewonnen door Remy Vasseur en Jacomine Eijkelboom.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON VEENENDAAL
(Olympische afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Bas Diederen     1.51.16
 2 Edo van der Meer   1.52.32
 3 Youri Severin     1.53.07 
 4 Mark Oude Bennink   1.53.21
 5 Stefan van Thiel   1.53.41
 6 Vincent Bohm     1.54.00
 7 Evert Scheltinga   1.54.45
 8 Bryan de Kraker    1.55.35
 9 Terrence Olaria    1.55.59
10 Rob Barel       1.56.14
VROUWEN ----------------------------
 1 Danne Boterenbrood  2.04.52
 2 Ilona Eversdijk    2.11.31
 3 Jasmijn van der Burg 2.12.57
 4 Marieke van der Vegt 2.14.08
 5 Esther de Vries    2.14.58
 6 Anke de Boer     2.15.12	 
 7 Judy van den Berg   2.15.48	 
 8 Sharon Zuijdervliet  2.15.57	 
 9 Britt de Waal     2.16.43	 
10 Cora Vlot       2.16.47	
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Twinfield triathlon Veenendaal

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

»